Η ιστορία του 53ου Γενικού Λυκείου Αθηνών

Το 53ο Γενικό Λύκειο Αθηνών βρίσκεται στη συνοικία Σεπόλια του Δήμου Αθηναίων. Ιδρύθηκε το 1982 και δέχθηκε μαθητές για πρώτη φορά τη σχολική χρονιά 1982-83. Πρόκειται για το μακροβιότερο Λύκειο της συνοικίας μας. Από τα θρανία του έχουν περάσει εκατοντάδες μαθήτριες και μαθητές, ενώ δεκάδες είναι και οι καθηγήτριες και καθηγητές που έχουν προσφέρει πολύτιμο εκπαιδευτικό έργο.

Το 53ο ΓΕΛ είναι Λύκειο Γενικής Παιδείας, όμως αυτός ο χαρακτηρισμός δεν είναι αρκετός για να περιγράψει το εκπαιδευτικό έργο που προσφέρεται. Οι μαθητές/-ήτριες, πέρα από τη παρακολούθηση των μαθημάτων του Αναλυτικού Προγράμματος, έχουν τη δυνατότητα κάθε χρόνο να συμμετάσχουν σε πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα, όπως περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, πολιτισμού, αγωγής υγείας και, φυσικά, Erasmus+.

Στόχος μας δεν είναι μόνο η επιτυχής ολοκλήρωση των σπουδών και η προετοιμασία για την τριτοβάθμια και μεταλυκειακή εκπαίδευση και κατάρτιση των μαθητών/-ητριών, αλλά η ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους και η απόκτηση πληθώρας δεξιοτήτων, ώστε να γίνουν ενεργοί και υπεύθυνοι ευρωπαίοι πολίτες.

Σημαντικά ορόσημα στην ιστορία του 53ου Γενικού Λυκείου Αθηνών

1982: Ιδρύεται το 53ο Λύκειο και στεγάζεται έκτοτε στο κτίριο της οδού Γράμμου 23.

1997: Το σχολείο μετονομάζεται σε 53ο Ενιαίο Λύκειο.

2006: Το σχολείο μετονομάζεται σε 53ο Γενικό Λύκειο Αθηνών.

2011: Ολοκληρώνει τις σπουδές του στο σχολείο ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, αστέρας του NBA και της Εθνικής Ελλάδος μπάσκετ.

2013: Το 53ο ΓΕΛ συγχωνεύεται με το γειτονικό 54ο ΓΕΛ. Η ονομασία του ενοποιημένου σχολείου είναι 53ο Γενικό Λύκειο Αθηνών και στεγάζεται στο ίδιο κτίριο της οδού Γράμμου 23 ως σήμερα.

2014: Υλοποιούνται τα πρώτα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο σχολείο τα οποία έκτοτε αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των εκπαιδευτικών δράσεων κάθε σχολικής χρονιάς.

2015: Υλοποιείται για πρώτη φορά 3ετές ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ ΚΑ229 σε συνεργασία με άλλα 4 ευρωπαϊκά σχολεία. (Entrepreneurship in secondary schools).

2015: Υλοποιούνται τα πρώτα προγράμματα πολιτιστικών θεμάτων.

2016: Πραγματοποιούνται οι πρώτες συνεργασίες με Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

2017: Εγκαινιάζονται δυο επιτυχημένες πολυετείς εκπαιδευτικές συνεργασίες που συνεχίζονται αδιάλειπτα ως σήμερα: η πρώτη με την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων μέσω της συμμετοχής του σχολείου στο βραβευμένο καινοτόμο πρόγραμμα “Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία” και η δεύτερη με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, μέσω του δικτύου σχολείων “Οικολογικά Σχολεία“.

2017: To σχολείο συμμετέχει στο πρωτοποριακό πρόγραμμα εθελοντισμού “Νοιάζομαι και Δρω“.

2018: Το σχολείο γίνεται για πρώτη φορά συντονιστής 2ετούς ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ ΚΑ229 (Think Circular to prepare the Future) σε συνεργασία με άλλα 3 ευρωπαϊκά σχολεία.

2018: To σχολείο συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης “Athens Eco Schools“.

2019: Φιλοξενούνται για πρώτη φορά στο χώρο του σχολείου ημερίδες εκπαιδευτικών και περιβαλλοντικών φορέων με τη συμμετοχή μαθητών/-ητριών, εκπαιδευτικών και της Κοινωνίας των Πολιτών.

2019: Υλοποιείται 3ετές ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ Κα229 σε συνεργασία με άλλα 4 ευρωπαϊκά σχολεία. (C.I.R.C.E.).

2021: Στον καιρό της πανδημίας υλοποιείται eTwinning πρόγραμμα σε συνεργασία με άλλα 9 ευρωπαϊκά σχολεία.

2022: Το σχολείο βραβεύεται με την “Πράσινη Σημαία Οικολογικών Σχολείων” για τις επιτυχημένες πολυετείς οικολογικές δράσεις των μαθητών/-ητριών και εκπαιδευτικών.

2022: Υλοποιείται για πρώτη φορά ευρωπαϊκό πρόγραμμα κινητικότητας μαθητών/-ητριών και εκπαιδευτικών Erasmus+ ΚΑ122 με δικαιούχο οργανισμό το 53ο ΓΕΛ Αθηνών και τίτλο “Μητρικές Γλώσσες – Η πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης“, σε συνεργασία με άλλα 3 ευρωπαϊκά σχολεία.

2023: Υλοποιούνται για πρώτη φορά δράσεις εκπαιδευτικών Ομίλων με θέματα σχετικά με τον πολιτισμό και το περιβάλλον.

2023: Ανεβαίνει η πρώτη θεατρική παράσταση από τη θεατρική ομάδα του σχολείου μας.

2023: Υλοποιείται ευρωπαϊκό πρόγραμμα κινητικότητας μαθητών/-ητριών και εκπαιδευτικών Erasmus+ ΚΑ122 με δικαιούχο οργανισμό το 53ο ΓΕΛ Αθηνών και τίτλο “Euro-paths to the past – Η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά“, σε συνεργασία με άλλα 4 ευρωπαϊκά σχολεία.

Υλοποιείται ευρωπαϊκό πρόγραμμα σχολικής σύμπραξης Erasmus+ KA220 σε συνεργασία με άλλους 4 ευρωπαϊκούς οργανισμούς με τίτλο My Compass – Enabling students’ agency in their route to the future και θέμα τον επαγγελματικό προσανατολισμό.

2024: Το σχολείο γίνεται πλήρως προσβάσιμο σε ΑμεΑ.

2024: Το σχολείο βραβεύεται για 2η φορά με την “Πράσινη Σημαία Οικολογικών Σχολείων” για τις επιτυχημένες πολυετείς οικολογικές δράσεις των μαθητών/-ητριών και εκπαιδευτικών.

 

 

Translate »
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial