Πρόγραμμα “Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία”

Εορτή Λήξης για το Πρόγραμμα ``Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία``

Μετά από 2 χρόνια περιορισμών λόγω της πανδημίας, φέτος, επιτέλους η εορτή λήξης του βραβευμένου εκπαιδευτικού προγράμματος “Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία” έγινε στο εντυπωσιακό αμφιθέατρο “Μιλτιάδης Έβερτ” στην Τεχνόπολη με οικοδέσποινα την κ. Πόπη Διαμαντάκου, εμπνευστή του προγράμματος, όπου τα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα παρουσίασαν τις μαθητικές δημιουργίες τους.

Οι μαθήτριες και οι μαθητές μας επέλεξαν να προβάλουν τη σημασία της ανάπλασης του αστικού οικοπέδου ΒΟΤΡΥΣ το οποίο βρίσκεται δίπλα στο σχολείο μας, μια ανάπλαση που την ονειρεύονται όλοι οι κάτοικοι των Σεπολίων.

Συγχαρητήρια στους συμμετέχοντες μαθητές / μαθήτριες και εκπαιδευτικούς.

Έκθεση προφορικών μαρτυριών προσφύγων του 1922

Με μεγάλη συγκίνηση αλλά και υπερηφάνεια επισκεφθήκαμε την Έκθεση προφορικών μαρτυριών προσφύγων του 1922 την οποία διοργανώνει η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων μέσω του εκπαιδευτικού προγράμματος “Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία”. Η έκθεση αυτή αναδεικνύει την προφορική ιστορία των Μικρασιατών προσφύγων και εντάσσεται στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

5 μαθήτριες και 1 μαθητής του σχολείου μας συμμετείχαν στη δράση αυτή διαβάζοντας μαρτυρίες. Οι φωνές τους ακούγονται στην υπέροχα δομημένη έκθεση της Τεχνόπολης η οποία είναι επισκέψιμη από όλους, δωρεάν, ως τις αρχές Οκτωβρίου 2022.

Για να ακούσετε τις ηχογραφημένες μαρτυρίες ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο της ιστοσελίδας του Προγράμματος.

Podcast

Μαθητική Διαβούλευση 2022

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος η ψηφιακή Μαθητική Διαβούλευση για το Πρόγραμμα “Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία”. Στη Διαβούλευση, την οποία συντόνισαν δυο εκπαιδευτικοί του σχολείου μας, η κ. Παππά και ο κ. Τζαγκαράκης μαζί με την εκπαιδευτική ομάδα της Τεχνόπολης (κ. Κουνούδης, κ. Δούκα, κ. Κανέλλια) και την Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας κ. Χρυσοβέργη, συμμετείχαν με ενθουσιασμό και αξιοθαύμαστη ωριμότητα 80 μαθήτριες και μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της Δ.Δ.Ε. Α΄Αθήνας.

Συγχαίρουμε όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς για την υψηλής ποιότητας εκπαιδευτική διαδικασία μέσα από την οποία προβλήθηκαν οι αρχές του δημοκρατικού διαλόγου αλλά και πρωτότυπες ιδέες των μαθητών για την επίλυση καίριων προβλημάτων του αστικού περιβάλλοντος της Αθήνας.

Μελέτη πεδίου στο ΒΟΤΡΥΣ

Η ομάδα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του σχολείου μας επισκέφτηκε και μελέτησε το χώρο του εγκαταλειμμένου εργοστάσιου ΒΟΤΡΥΣ που βρίσκεται δίπλα στο σχολείο μας. Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε τον χώρο και να προτείνουμε ιδέες για την ανάπλασή του, μια ανάπλαση που αποτελεί διακαή πόθο όλων των κατοίκων των Σεπολίων.

Τις ιδέες μας θα καταθέσουμε ως εργασία στο πλαίσιο του αγαπημένου μας εκπαιδευτικού προγράμματος “Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία” που συντονίζει η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων.

Διαβάζοντας μαρτυρίες προσφύγων του 1922

Οι μαθήτριες και μαθητές που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα “Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία” ξεκίνησαν στις εγκαταστάσεις της Τεχνόπολης τις δράσεις μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή με έναν ξεχωριστό τρόπο: Με την καθοδήγηση θεατροπαιδαγωγού διάβασαν μαρτυρίες προσφύγων με σκοπό η ανάγνωσή τους να ηχογραφηθεί και να εκτεθεί σαν αρχείο ήχου στην μαθητική έκθεση της εορτής λήξης του προγράμματος τον Μάιο. Μια αληθινά συγκινητική εμπειρία για όλους μας…

Σεμινάριο Μαθητικής Διαβούλευσης για εκπαιδευτικούς 2022

Για μια ακόμη χρονιά οι  εκπαιδευτικοί του σχολείου μας, κ. Παππά και κ. Τζαγκαράκης μαζί με την εκπαιδευτική ομάδα της Τεχνόπολης (κ. Κουνούδης, κ. Δούκα, κ. Κανέλλια) οργάνωσαν και υλοποίησαν το σεμινάριο εκπαιδευτικών για την ψηφιακή Μαθητική Διαβούλευση του εκπαιδευτικού  Προγράμματος “Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία”. Οι εκπαιδευόμενοι θα λειτουργήσουν με τη σειρά τους ως επιμορφωτές των μαθητών τους οι οποίοι θα συμμετάσχουν στη Μαθητική Διαβούλευση τον Μάιο.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία“ ξεκινά το φετινό του ταξίδι!

Το σχολείο μας συμμετέχει για μια ακόμη χρονιά στο βραβευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων “Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία“, το οποίο για το 2021-22 εστιάζει στην επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και στην παρουσία των Μικρασιατών προσφύγων στην πόλη των Αθηνών.

Ας σημειωθεί ότι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Τεχνόπολης τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Φυσικά, για μια ακόμη χρονιά, οι 2 καθηγητές του σχολείου μας που υλοποιούν το πρόγραμμα και είναι συγγραφείς του Οδηγού Υλοποίησης του Προγράμματος για τη Β’βάθμια Εκπαίδευση, αναλαμβάνουν το ρόλο επιμορφωτή για τους συναδέλφους τους που θα ασχοληθούν με το πρόγραμμα αυτό για πρώτη φορά. 

Καλή επιτυχία σε μαθητές και εκπαιδευτικούς!

Οι δράσεις μας για το πρόγραμμα ``Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία`` 2021

Οι δράσεις μας για το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα της Τεχνόπολης “Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία” ολοκληρώθηκαν με τη δημιουργία και παρουσίαση των ψηφιακών εργασιών μας. Οι συνθήκες της πανδημίας δεν επέτρεψαν τις βιωματικές δράσεις με φυσική παρουσία στην πόλη, όμως δεν μας εμπόδισαν να δημιουργήσουμε πρωτότυπα έργα και να αναδείξουμε την ανάγκη προστασίας του αστικού περιβάλλοντος και των μνημείων του. Στο πλαίσιο του προγράμματος εορτάσαμε και τα 200 χρόνια από την Έναρξη της Επανάστασης του 1821.

 

1.Ο βανδαλισμός των μνημείων είναι μια σύγχρονη μάστιγα για τις πόλεις:

https://animoto.com/play/pklTuszQaBLRkITPuY02Pg

2.Το κτίριο Πρόκες Όστεν στο κέντρο της Αθήνας μάς ταξιδεύει στη διαχρονία της πόλης τα τελευταία 200 χρόνια.

https://animoto.com/play/CK009NIxjZrLgGd331qhiQ

3. Στα Σεπόλια ο δημόσιος χώρος και τα μνημεία του αξίζουν της προσοχής και της προστασίας μας.

Μαθητική διαβούλευση ``Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία`` 2021

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη για 4η συνεχόμενη χρονιά η Μαθητική Διαβούλευση μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου για το πρόγραμμα “Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία” το οποίο υλοποιεί η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Το διήμερο 21-22 Απριλίου οι έφηβοι της πόλης συζήτησαν με επιχειρήματα και ενθουσιασμό για τα σημαντικότερα ζητήματα του αστικού περιβάλλοντος, όπως η ανακύκλωση, οι χώροι πρασίνου και τα “πάρκα τσέπης”, τα αδέσποτα ζώα, η ψηφιοποίηση, η προσβασιμότητα των πεζών, η street art, η κλιματική αλλαγή κ.α. 

Πρότειναν έξυπνους και μοντέρνους τρόπους για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη και συναίνεσαν στην προώθηση λύσεων για την εξέλιξη της Αθήνας σε αειφορική πόλη.

Οι προτάσεις των μαθητών τίθενται σε δημόσια ψηφοφορία μέσα από την ιστοσελίδα του Προγράμματος και σας καλούμε να ψηφίσετε στο

https://evoting.kids4thecity.gr/ 

για να “ακουστεί” η φωνή σας, όπως ακούστηκε η φωνή των πρωταγωνιστών της Διαβούλευσης.

Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν και φέτος στη μεγάλη γιορτή δημοκρατίας στην πόλη μας. 

Και φέτος συμμετέχουμε στο πρόγραμμα ``Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία``

Το σχολείο μας συμμετέχει και φέτος, στην πιο δύσκολη σχολική χρονιά, στο φημισμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων “Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία“, το οποίο για το 2020-21 εστιάζει στη διαχρονία της Αθήνας με αφορμή τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία. 

Φυσικά, για μια ακόμη χρονιά, οι καθηγητές του προγράμματος και συγγραφείς του Οδηγού Υλοποίησης του Προγράμματος για τη Β’βάθμια Εκπαίδευση, αναλαμβάνουν το ρόλο επιμορφωτή για τους συναδέλφους τους που θα ασχοληθούν με το πρόγραμμα αυτό για πρώτη φορά. 

Καλή επιτυχία σε μαθητές και εκπαιδευτικούς!

Διαγωνισμός φωτογραφίας της Τεχνόπολης 2021

Έχετε ταλέντο στη φωτογραφία; Λάβετε μέρος στο διαγωνισμό που διοργανώνει η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων.

https://kids4thecity.gr/i-athina-mou/

Οδηγός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το πρόγραμμα ``Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία``

Κυκλοφόρησε διαδικτυακά ο πρωτότυπος Οδηγός για την Υλοποίηση του Προγράμματος “Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία” στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Μέλη της συγγραφικής ομάδας του οδηγού είναι δυο καθηγητές του σχολείου μας, η κ. Ελένη Παππά (Φιλόλογος) και ο κ. Πέτρος Τζαγκαράκης (Φιλόλογος) οι οποίοι υλοποιούν το Πρόγραμμα στο 53o ΓΕΛ από την πρώτη χρονιά εφαρμογής του στα σχολεία της Αθήνας. Για να δείτε τον οδηγό πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο: https://kids4thecity.gr/odigos-ekpaideutikon-gia-thn-deuterovathmia-ekpaideusi/

Σεμινάριο ``Εκπαιδευτικής Διαβούλευσης`` για εκπαιδευτικούς από καθηγητές του σχολείου μας!

Οι εκπαιδευτικοί του 53ου ΓΕΛ Αθηνών κ. Παππά Ελένη (Φιλόλογος, ΠΕ02) και κ.Τζαγκαράκης Πέτρος (Φιλόλογος, ΠΕ02) υλοποίησαν διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς Β’ Βάθμιας Εκπαίδευσης με θέμα: Η Μαθητική Διαβούλευση για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία”. Το επιμορφωτικό σεμινάριο πραγματοποιήθηκε υπό το συντονισμό της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων. Το σεμινάριο παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί της Δ.Δ.Ε. Α΄ Αθήνας οι οποίοι υλοποιούν το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα σχολεία τους. Είναι η 3η συνεχής χρονιά που πραγματοποιείται το εν λόγω σεμινάριο από τους ως άνω εκπαιδευτικούς του 53ου ΓΕΛ Αθηνών, αλλά για πρώτη φορά τούτο γίνεται διαδικτυακά λόγω των συνθηκών της πανδημίας.

Η ώρα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας έφτασε!

Το εξαιρετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Τεχνόπολης “Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία” ολοκληρώνεται για μια ακόμη χρονιά με την ηλεκτρονική ψηφοφορία των καλύτερων προτάσεων για την αντιμετώπιση σημαντικών ζητημάτων του αστικού περιβάλλοντος της Αθήνας, όπως της ανακύκλωσης, της ψηφιοποίησης, της ανάδειξης των διατηρητέων, της προσβασιμότητας, της αξιοποίησης των δημόσιων χώρων και της προστασίας των αδεσπότων.

Είμαστε περήφανοι που για 3η συνεχή χρονιά μαθητές και καθηγητές μας πρωταγωνίστησαν στις δράσεις του προγράμματος

Μαθητές, γονείς αλλά και εκπαιδευτικοί όλων των σχολείων της πόλης μπορείτε να ψηφίσετε για τις καλύτερες προτάσεις στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://evoting.kids4thecity.gr/?fbclid=IwAR2KmEhpqNVGa5D36Onjgw-YMXY_CrMHPfPCKuYgsVZON0u_EsSCJ6r29i0

Στο Πρόγραμμα ``Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία`` εορτάζουμε τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης

Στο Πρόγραμμα “Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία” εορτάζουμε τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης και οι μαθήτριες και μαθητές δημιουργούν έργα για να τιμήσουν τη διαχρονία της σύγχρονης Ελλάδας.

Πίνακας της Μαρίας Δαρειωτάκη.

Ανασκόπηση του προγράμματος ``Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία`` 2020

Οι δραστηριότητες των μαθητών και εκπαιδευτικών του 53ου ΓΕΛ Αθηνών για το Πρόγραμμα “Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία” το 2019-20 παρουσιάζονται σε ένα μικρό βίντεο-αφιέρωμα.

Η 3η χρονιά μας στο Πρόγραμμα έδωσε την ευκαιρία σε περισσότερους μαθητές να γνωρίσουν κρυμμένες όψεις της πόλης και να καταθέσουν προτάσεις για τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος.

Το δελτίο τύπου της Τεχνόπολης για την ηλεκτρονική μαθητική διαβούλευση (2)

Ηλεκτρονική μαθητική διαβούλευση για το 2020

Ηλεκτρονικά και εξ αποστάσεως, αλλά ενεργοί πολίτες με όραμα για την πόλη τους οι μαθητές της Αθήνας. Πρότειναν, συζήτησαν, διαφώνησαν, ξαναπρότειναν, συμφώνησαν και τελικά έδειξαν την αγάπη τους για την πόλη και  την εξέλιξή της.

Δημιουργία, αισιοδοξία και ωριμότητα προέκυψαν από τη διαβούλευση των μαθητών των Γυμνασίων και Λυκείων της Αθήνας για το Πρόγραμμα “Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία” η οποία για πρώτη φορά έγινε διαδικτυακά, στις 14-15 Μαΐου 2020, λόγω των εκτάκτων συνθηκών.

Παρουσίαση του προγράμματος ``Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία`` 2017-19

Παρουσίαση του Προγράμματος “Το παιδί ,η πόλη και τα μνημεία”, όπως υλοποιήθηκε στο σχολείο μας τη διετία 2017-19.

Σεμινάριο μαθητικής διαβούλευσης για εκπαιδευτικούς

Στρογγυλά τραπέζια, ζωντανή συζήτηση, time-keepers, γραμματείς, rapporteurs. Οι εκπαιδευτικοί γίνονται παιδιά και για ένα απόγευμα δοκιμάζουν στις θέσεις των μαθητών τους την διαδικασία της ανοιχτής διαβούλευσης.

Επιμορφωτές των καθηγητών στο σεμινάριο αυτό είναι οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας κ. Ελένη Παππά (Φιλόλογος) και κ. Πέτρος Τζαγκαράκης (Φιλόλογος) οι οποίοι συντονίζουν την εκπαιδευτική δραστηριότητα της Μαθητικής Διαβούλευσης για το πρόγραμμα “Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία”.

Το 53ο Λύκειο πρωταγωνίστησε και φέτος στη μεγάλη γιορτή της Τεχνόπολης

Το σχολείο μας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά συμμετείχε με μεγάλη επιτυχία στο καινοτόμο Πρόγραμμα της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων “Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία” μέσα από το οποίο οι νέοι της Αθήνας καταθέτουν ρεαλιστικές προτάσεις για τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και εργάζονται για μια ομορφότερη πόλη. Σήμερα, 17 Απριλίου, στη μεγάλη γιορτή λήξης του Προγράμματος για τα Λύκεια, στο φιλόξενο χώρο της Τεχνόπολης, τέσσερις μαθήτριες και ένας μαθητής της Γ’ Λυκείου συμμετείχαν με επιτυχία στη μαθητική διαβούλευση από την οποία προκύπτουν οι ιδέες που θα αξιοποιηθούν από τις δημοτικές αρχές για να βελτιωθεί η εικόνα της πόλης μας. Παράλληλα μια μαθήτρια και ένας μαθητής, επίσης της Γ’ Λυκείου, παρουσίασαν σε ακροατήριο δεκάδων μαθητών και καθηγητών το εικαστικό έργο που συνέθεσαν οι ίδιοι και οι συμμαθητές τους με θέμα τη street art στη συνοικία των Σεπολίων, ενώ πολλοί εξ αυτών μετά το τέλος των παράλληλων εκδηλώσεων, φιλοτέχνησαν ένα γκραφίτι υπό την καθοδήγηση του εικαστικού κ. Γεράσιμου Αβλάμη. Όλοι οι μαθητές που συμμετείχαν στη γιορτή καθώς και οι συμμαθητές τους που δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν, υλοποίησαν το Πρόγραμμα αυτό ως ομαδοσυνεργατική εργασία για το μάθημα της Ιστορίας της Τέχνης της Γ’ Λυκείου.

Ευχαριστούμε τους ανθρώπους της Τεχνόπολης (κ. Διαμαντάκου, κ.Τσέλιου, κ. Δούκα και κ. Κουνούδη) καθώς και τον Υπεύθυνο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Α΄Αθήνας κ. Χατζηελευθερίου οι οποίοι έδωσαν την ευκαιρία σε εκατοντάδες μαθητές της Αθήνας να εκφραστούν δημιουργικά και δημοκρατικά μέσα από το Πρόγραμμα αυτό.

Περιήγηση στον Κολωνό με την Monumenta

Οι μαθητές της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης περιηγηθήκαμε με ξεναγό την αρχαιολόγο της Monumenta στον “άγνωστο” Κολωνό, τον Κολωνό των μονοκατοικιών του Μεσοπολέμου, των παλαιών εργοστασίων και των γειτονιών που δεν έχουν χάσει ακόμη το χρώμα τους!

Με κατάληξη τον καταπράσινο λόφο του Κολωνού, στόχος μας ήταν να καταγράψουμε τα ξεχωριστά σημεία του αστικού περιβάλλοντος και να χαράξουμε μια αστική περιβαλλοντική διαδρομή που θα ενώνει τα Σεπόλια με τον Κολωνό με έναν…πρωτότυπο τρόπο τον οποία θα παρουσιάσουμε το Μάιο.

Γιορτή λήξης του προγράμματος ``Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία``

Πλησιάζει η ημέρα της μεγάλης εορτής λήξης του Προγράμματος “Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία” στο οποίο συμμετέχει για 2η χρονιά το σχολείο μας με ιδιαίτερο ενθουσιασμό και επιτυχία. Όσοι γονείς επιθυμείτε, μπορείτε να παρευρεθείτε στην Τεχνόπολη και να θαυμάσετε τα πρωτότυπα έργα που δημιούργησαν μαθητές δεκάδων σχολείων της πόλης μεταξύ των οποίων και το δικό μας.

Το ``Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία`` ξεκινά και φέτος τις διαδρομές στην πόλη μας

Το θαυμάσιο Πρόγραμμα της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων “Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία” ξεκινά και φέτος με στόχο να συντελέσει στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος της Αθήνας. Ο διευθυντής και οι υπεύθυνοι καθηγητές του σχολείου μας είναι εκεί για να εκπροσωπήσουν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το 53ο ΓΕΛ και να ενισχύσουν το έργο των συναδέλφων τους από τα σχολεία της Αθήνας.

Φυσικά, όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, οι καθηγητές και μαθητές του σχολείου μας αναλαμβάνουν να επιμορφώσουν στη Μαθητική Διαβούλευση τους καθηγητές των σχολείων που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα. Το σχετικό βιωματικό σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί σε λίγους μήνες και θα αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για την υλοποίηση της δράσης.

Φωτογραφίζοντας την τέχνη του δρόμου στα Σεπόλια

Οι μαθητές και οι καθηγητές της Ιστορίας της Τέχνης (Γ’ Λυκείου) φωτογράφησαν τα graffiti και murals της συνοικίας των Σεπολίων ως μέρος της εργασίας τους για το καινοτόμο Πρόγραμμα της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων “Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία”, στο οποίο το σχολείο μας συμμετέχει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με μεγάλη επιτυχία.

To 53o Γενικό Λύκειο σε ρόλο επιμορφωτή στο σεμινάριο της Τεχνόπολης!

4 Μαθήτριες και 2 καθηγητές του σχολείου μας ανέλαβαν το ρόλο του επιμορφωτή για τους καθηγητές που θα υλοποιήσουν το καινοτόμο Πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων “Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία”. Αντικείμενο του σεμιναρίου ήταν η Μαθητική Διαβούλευση. Το σεμινάριο οργάνωσαν και συντόνισαν οι καθηγητές του σχολείου μας κ. Ελένη Παππά (Φιλόλογος) και κ. Πέτρος Τζαγκαράκης (Φιλόλογος).

Μαζί με τους καθηγητές τους η Κλάρα, η Ελεάνα, η Λοριάνα και η Ναταλία ήταν κι εκείνες για 2 ώρες “επιμορφώτριες” των καθηγητών επεξηγώντας τα βήματα της Διαβούλευσης και μεταφέροντας την περυσινή και φετινή εμπειρία τους.

Ευχαριστούμε την κ. Πόπη Διαμαντάκου (πρόεδρο της Τεχνόπολης), την κ. Αγγελική Τσέλιου (project manager του Προγράμματος), την κ. Παναγιώτα Δούκα (activities coordinator), τον κ. Παναγιώτη Κουνούδη (events and communication), αλλά και τον κ. Μανώλη Χατζηελευθερίου, Υπεύθυνο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας, που μας εμπιστεύθηκαν σε αυτό το ρόλο.

Η παρουσίαση των εργασιών μας

Το καινοτόμο Πρόγραμμα “Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία” που διοργανώνει η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων ολοκληρώθηκε για το σχολικό έτος 2017-18 με τη μεγάλη εορτή λήξης στις εγκαταστάσεις της Τεχνόπολης στο Γκάζι τον Απρίλιο του 2018. Στη διήμερη εορτή συμμετείχαν εκατοντάδες μαθητές από Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της πρωτεύουσας. Η εορτή περιελάμβανε αφενός μεν ανοιχτή διαβούλευση των μαθητών στην οποία προβληματίστηκαν για ζητήματα αισθητικής και βιωσιμότητας του αστικού περιβάλλοντος και πρότειναν εφικτές λύσεις για την βελτίωση της εικόνας της πόλης και την προώθηση της αειφορίας, αφετέρου δε παρουσίαση των εργασιών τους στο κοινό. Το σχολείο μας συμμετείχε δυναμικά στην εορτή και απέσπασε τόσο τον έπαινο των διοργανωτών όσο και το χειροκρότημα των μαθητών των άλλων σχολείων για τις εξαιρετικές εργασίες που παρουσίασαν οι μαθητές και τον ενεργό ρόλο στην επιτυχία της διοργάνωσης.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τις εργασίες των μαθητών μας οι οποίες συγχρόνως εντάσσονται στο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σεπόλια-Ψυρρή, περιηγητές στις γειτονιές της πόλης υπό την “ομπρέλα” του οποίου υλοποιήσαμε το Πρόγραμμα της Τεχνόπολης.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά για την υλοποίηση του Προγράμματος τόσο κατά το 2017-18 όσο και κατά το 2018-19 μπορείτε να πλοηγηθείτε στο blog της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του σχολείου μας το οποίο επιμελούνται οι μαθητές μας. Για το blog πατήστε ΕΔΩ.

Οι δράσεις μας για το πρόγραμμα

Η συνεργασία μας με την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και τη ΜΚΟ Monumenta για το καινοτόμο Πρόγραμμα “Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία” σημείωσε μεγάλη επιτυχία κατά το σχολικό έτος 2017-18. Οι μαθητές μας που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα εργάστηκαν επί μήνες με ζήλο για να αναδείξουν τις ομορφιές δυο ξεχωριστών συνοικιών της πόλης, του Ψυρρή και των Σεπολίων, αλλά και να τεκμηριώσουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα που τις ταλανίζουν επί δεκαετίες.

Στο πλαίσιο των εργασιών τους κατέγραψαν εγκαταλελειμμένα κτίρια με ιδιαίτερη ιστορία, όπως το πρώην οινοποιείο Βότρυς δίπλα από το σχολείο μας (μια δράση που καταγράφηκε από τον ραδιοσταθμό ΑΘΗΝΑ 984), πραγματοποίησαν εκτεταμένη μελέτη πεδίου στις συνοικίες των Σεπολίων και του Ψυρρή – στην δεύτερη με τη βοήθεια της MKO Monumenta – με αντικείμενο την αισθητική των παλαιών και νέων κτιρίων, των δρόμων και των πλατειών με έμφαση στα graffiti, στα murals, στα νεοκλασσικά κτήρια και τους δημόσιους χώρους, ενώ έφτασαν μέχρι το όμορφο Λαύριο για να μελετήσουν το αστικό περιβάλλον της πόλης σε συνεργασία με τις εξαιρετικές καθηγήτριες του τοπικού Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.  Τα αποτελέσματα των πολύμηνων εργασιών τους παρουσιάστηκαν τόσο σε σχολική εκδήλωση το Μάιο του 2018 όσο και, νωρίτερα, στη μεγάλη εορτή λήξης του Προγράμματος στην Τεχνόπολη τον Απρίλιο του 2018.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά για την υλοποίηση του Προγράμματος τόσο κατά το 2017-18 όσο και κατά το 2018-19 μπορείτε να πλοηγηθείτε στο blog της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του σχολείου μας το οποίο επιμελούνται οι μαθητές μας. Για το blog πατήστε ΕΔΩ.

Translate »