Περιβαλλοντική εκπαίδευση 2018-19

Έκθεση αξιολόγησης των δράσεων του σχολείου μας για το πρόγραμμα ``Οικολογικά Σχολεία`` 2018-19

Παρουσίαση του Προγράμματος ``Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία``

Παρουσίαση του Προγράμματος “Το παιδί ,η πόλη και τα μνημεία”, όπως υλοποιήθηκε στο σχολείο μας τη διετία 2017-19.

Δράση ευαισθητοποίησης κατά της σπατάλης ενέργειας από τους μαθητές της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Οι μαθητές της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης συνεχίζουν την καμπάνια υπέρ της εξοικονόμησης ενέργειας στο σχολείο. Μετά τα αυτοκόλλητα που σχεδίασαν και κόλλησαν με τα οποία προτρέπουν τους χρήστες των ηλεκτρονικών συσκευών στο σχολείο μας να εξοικονομούν ενέργεια και τα κόλλησαν στις συσκευές αυτές, μοίρασαν στους συμμαθητές τους ενημερωτικά τρίπτυχα, δικής τους σχεδίασης, για έξυπνους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας στο σπίτι. Έτσι, το μήνυμα ενάντια στη σπατάλη ενέργειας η οποία συντελεί στο φαινόμενο της Κλιματικής Αλλαγής, γίνεται πιο δυνατό και “περνάει” στον κάθε μαθητή του σχολείου.

Παρουσίαση του ``Athens Eco Schools`` (2017-19)

Παρουσίαση του Προγράμματος «ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΒΕΡΟΛΙΝΟ-ΑΘΗΝΑ 2017-19», όπως υλοποιήθηκε στο σχολείο μας τη διετία 2017-19.

Παρουσίαση του Προγράμματος ``Οικολογικά Σχολεία`` (2017-19)

Παρουσίαση του Προγράμματος “Οικολογικά Σχολεία” με θεματική ενότητα την Ανακύκλωση, όπως υλοποιήθηκε στο σχολείο μας τη διετία 2017-19.

Η ομάδα του Edpuzzle ξανακτυπά!

Η καταπληκτική ομάδα των μαθητών της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που επιμελείται τα κουίζ στην νέα εκπαιδευτική τάση των ΤΠΕ στο σχολείο μας, στην εφαρμογή Edpuzzle, “ξαναχτυπά”! Το νέο της βιντεομάθημα έχει ως θέμα τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε από την Κλιματική Αλλαγή και έχει ως σκοπό να αφυπνίσει την περιβαλλοντική μας συνείδηση. Ως βάση του μαθήματος αξιοποιήθηκε το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης “Το ρολόι της Καταστροφής”.

Το Edpuzzle γίνεται εκπαιδευτικό εργαλείο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Οι μαθητές της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Άγγελος Αμερίδης, Πέτρος Κουλουρίδης, Γιώργος Κουτουλάκος και Γιάννης Πανουργιάς ετοίμασαν ένα θαυμάσιο κουίζ περιβαλλοντικών γνώσεων με θέμα την Ενέργεια στην εκπαιδευτική εφαρμογή EdPuzzle.

Για να δούμε τί γνωρίζουμε για την ηλεκτρική ενέργεια!

Γιορτή λήξης του προγράμματος ``Athens Eco Schools Βερολίνο-Αθήνα 2017-19``

Στην Τεχνόπολη συγκεντρώθηκαν και βραβεύτηκαν οι μαθητές και οι καθηγητές των 70 σχολείων (Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων) που υλοποίησαν το Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΒΕΡΟΛΙΝΟ – ΑΘΗΝΑ 2017-19, πιο γνωστό ως Athens Eco Schools. Λίγο πιο πριν, οι εκατοντάδες μαθητές, πραγματοποίησαν κατά μήκος της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου (με κατάληξη τον χώρο της Τεχνόπολης) την πρώτη στην Ελλάδα μαθητική πορεία ενάντια στο μεγαλύτερο κίνδυνο που αντιμετωπίζει ο πλανήτης σήμερα, την Κλιματική Αλλαγή. Έτσι, και οι μαθητές των ελληνικών σχολείων, έγιναν μέρος του μεγάλου πανευρωπαϊκού δικτύου σχοείων που αγωνίζονται για έναν βιώσιμο πλανήτη. Το 53ο Λύκειο, ήταν εκεί, με αντιπροσωπεία μαθητών οι οποίοι βροντοφώναξαν για την προστασία του κλίματος και χειροκροτήθηκαν από όλους για τις εργασίες τους όλη τη χρονιά.

Ο ραδιοσταθμός ΑΘΗΝΑ 984 κάλυψε δημοσιογραφικά τις εκδηλώσεις. Πατήστε ΕΔΩ για το άρθρο στην ιστοσελίδα του σταθμού.

Βέβαια, οι περιβαλλοντικές δράσεις για τους μαθητές μας δεν τελείωσαν εκεί. Με την επιστροφή στα Σεπόλια προώθησαν τις καλές πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας μοιράζοντας δεκάδες φυλλάδια δικής τους έμπνευσης στους συμπολίτες τους για να τους παρακινήσουν να αρχίσουν από σήμερα τη δική τους προσπάθεια για περιορισμό της σπατάλης ενέργειας στην καθημερινότητά τους. Η θετική ανταπόκριση των συμπολιτών μας στη δράση των μαθητών ήταν η καλύτερη ανταμοιβή για τους κόπους όλης της χρονιάς!

Εκπαιδευτική εφαρμογή από μαθητή της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Ο μαθητής του Α4 Ηλίας Σταθάκος, μέλος της Ομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του σχολείου μας, δημιούργησε μια πολύ ωραία εκπαιδευτική εφαρμογή-κουιζ (application) ως εργασία για το φετινό Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, με στόχο να μας ευαισθητοποιήσει υπέρ της εξοικονόμησης ενέργειας και κατά της Παγκόσμιας Κλιματικής Αλλαγής. Σας προτρέπουμε να την “κατεβάσετε”.

Τον συγχαίρουμε για την πρωτότυπη εργασία του και περιμένουμε την επόμενη με θέμα την Κυκλική Οικονομία, αντικείμενο μελέτης του Προγράμματος Erasmus+ που συντονίζουμε!

Μπορείτε να “κατεβάσετε” την εργασία-κουίζ στον παρακάτω σύνδεσμο: https://play.google.com/store/apps/details?id=appinventor.ai_iliasstathakos13.school_quiz

Οι μαθητές της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης συνεχίζουν την καμπάνια εξοικονόμησης ενέργειας

Οι μαθητές της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης συνεχίζουν την καμπάνια εξοικονόμησης ενέργειας στο σχολείο μας με μια ακόμη καινούργια ιδέα: Κόλλησαν αυτοκόλλητα δικής τους σχεδίασης στις ηλεκτρονικές συσκευές του σχολείου με τα οποία προτρέπουν τους χρήστες να απενεργοποιούν τις συσκευές όταν δεν τις χρειάζονται. Ας ακολουθήσουμε όλοι αυτή τη συμβουλή στο σχολείο αλλά και στο σπίτι μας.

Εκδρομή ομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε Καρδίτσα και Τρίκαλα

Η φετινή εκπαιδευτική εκδρομή της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης έγινε από τις 7 ως τις 9 Μαρτίου 2019 στην όμορφη Θεσσαλία και είχε ως αντικείμενο μελέτης την ορθή διαχείριση της ενέργειας, θέμα του Προγράμματος που υλοποιούμε στο σχολείο. Την πρώτη ημέρα οι μαθήτριες και οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά το Υδροηλεκτρικό Έργο Ταυρωπού, συγκεκριμένα το φράγμα της λίμνης Πλαστήρα και τον ΥΗΣ της ΔΕΗ στην Καρδίτσα, και έμαθαν από τον ειδικευμένο επιστήμονα του Σταθμού κ. Τσακανίκα λεπτομέρειες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με έναν τρόπο πιο φιλικό προς το περιβάλλον.

Τις απογευματινές ώρες επισκέφθηκαν την πόλη της Καρδίτσας και διαπίστωσαν πώς μια σύγχρονη πόλη μπορεί να εξοικονομεί ενέργεια και να μειώνει το οικολογικό της αποτύπωμα περιορίζοντας τη χρήση των αυτοκινήτων και προωθώντας την ποδηλατοκίνηση.

Τη δεύτερη ημέρα συνεργαστήκαμε με τις εξαιρετικές εκπαιδευτικούς του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κέντρου για την Αειφορία πλέον) Μουζακίου Καρδίτσας κ. Στέλλα Ζαμπάλου και κ. Στέλλα Κοτρώνη, με τις οποίες η αποστολή του 53ου Λυκείου υλοποίησε ένα 6ωρο βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα την εξοικονόμηση ενέργειας (βιοκλιματικός σχεδιασμός σπιτιού, οικολογικό αποτύπωμα καταναλωτή, πειραματικές εφαρμογές αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας κ.α.).

Η τρίτη ημέρα περιελάμβανε την επίσκεψη στα Τρίκαλα όπου είχαμε την τύχη να περιηγηθούμε σε μια πόλη-υπόδειγμα για τα ελληνικά δεδομένα ως προς τον περιορισμό των εκπομπών ρύπων, την οικολογική προσέγγιση στη χρήση των ενεργειακών της πόρων, αλλά και τη φιλικότητα προς τον πολίτη.

Η παρουσία μας στο νομό Τρικάλων δεν θα μπορούσε παρά να περιλαμβάνει και επίσκεψη στους βράχους των Μετεώρων και στην Ιερά Μονή Ρουσάνου ως μέρος του εναλλακτικού τουρισμού ο οποίος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Τέλος, αισθανόμαστε την υποχρέωση να ευχαριστήσουμε ιδιαιτέρως τους ανθρώπους της ΔΕΗ τόσο στην κεντρική υπηρεσία, συγκεκριμένα τον κ. Μαύρο, όσο και στον ΥΗΣ Καρδίτσας, τον κ. Τσακανίκα, για το χρόνο που αφιέρωσαν στην επιμόρφωση των μαθητών μας, τους εκπαιδευτικούς του ΚΠΕ Μουζακίου κ. Γραμμένο, κ. Ζαμπάλου και κ. Κοτρώνη για την επιλογή του σχολείου μας, την εξαιρετική φιλοξενία τους και το θαυμάσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποίησαν με τους μαθητές μας, τους ανθρώπους του ταξιδιωτικού πρακτορείου Dodoni Travel, κ. Βάσση και κ. Μήτσιο, οι οποίοι έφεραν εις πέρας την εκπαιδευτική εκδρομή με επαγγελματισμό και υπευθυνότητα καθώς και τον Υπεύθυνο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας κ. Χατζηελευθερίου χωρίς την ολόθερμη συμπαράσταση του οποίου δε θα ήταν εφικτές πολλές από τις περιβαλλοντικές δράσεις του σχολείου μας.

Οι ενεργειακοί επιθεωρητές μετρούν την κατανάλωση ενέργειας στο σχολείο

Οι ενεργειακοί επιθεωρητές της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης αξιοποιούν τη βαλίτσα με τα όργανα μετρήσεων ενέργειας και μικροκλίματος και επί μια εβδομάδα έκαναν πειραματικές μετρήσεις στο σχολείο μας σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας και τις ατμοσφαιρικές συνθήκες. Οι δράσεις αυτές, βέβαια, γίνονται στο πλαίσιο του Προγράμματος για την εξοικονόμηση ενέργειας και την κλιματική αλλαγή που υλοποιούμε τη φετινή χρονιά.

Μεγάλη δράση ανταποδοτικής ανακύκλωσης

Η μεγάλη περιβαλλοντική συνεισφορά των μαθητών του σχολείου μας συνεχίζεται και ανεβαίνει σε νέα επίπεδα. Σήμερα ανακυκλώσαμε πάνω από 4.000 πλαστικά μπουκάλια και αλουμινένια κουτάκια που είχαμε συγκεντρώσει στο σχολείο το προηγούμενο διάστημα, στα “Σπιτάκια της Ανακύκλωσης” του Πάρκου Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης. Έτσι, δώσαμε το παράδειγμα που οφείλει να ακολουθεί ο ενεργός πολίτης σήμερα, δηλαδή να μειώνει το οικολογικό του αποτύπωμα, να προωθεί την κυκλική οικονομία και να εξοικονομεί τους πολύτιμους ενεργειακούς πόρους του πλανήτη μας.

Εκστρατεία εξοικονόμησης ενέργειας στο σχολείο.

Με μεγάλο ενθουσιασμό αφιερώσαμε το δίωρο της Περιβαλλοντικής για να κολλήσουμε αυτοκόλλητα στους διακόπτες φωτισμού του σχολείου. Άλλα αυτοκόλλητα κολλήθηκαν πάνω στους διακόπτες και δείχνουν πλέον ποιος διακόπτης αντιστοιχεί σε ποια αίθουσα,

ενώ άλλα, δίπλα τους, μας προτρέπουν να σβήσουμε τα φώτα όταν δεν χρειάζονται, εξοικονομώντας ενέργεια και μειώνοντας το οικολογικό αποτύπωμα του σχολείου μας.

Βάζουμε κανόνες στην ανακύκλωση

Στο 53ο Λύκειο η Ανακύκλωση έχει γίνει καθημερινή συνήθεια. Ήρθε η ώρα να… βάλουμε 10 χρυσούς κανόνες για να ανακυκλώνουμε σωστά και αποτελεσματικά!

Η Περιβαλλοντική και το Erasmus+ εύχονται Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά

Η Περιβαλλοντική και το Erasmus+ εύχονται Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά σε όλη τη σχολική κοινότητα του 53ου Γενικού Λυκείου Αθηνών.

Τοποθέτηση μετρητή ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Το σχολείο μας, όπως είναι γνωστό, δεν αντέχει ούτε μια εβδομάδα χωρίς να εισαγάγει μια καινοτομία στην καθημερινότητά του, ιδίως αναφορικά με την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό και τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα! Έτσι, στο πλαίσιο της γνωστής συνεργασίας μας με το Δήμο Αθηναίων για το Πρόγραμμα “Σχολεία Ανοιχτά στην Προστασία του Κλίματος και στην Εξοικονόμηση Ενέργειας” εγκαταστάθηκε στον σχολείο μας μετρητής ατμοσφαιρικής ρύπανσης και μικροκλίματος διότι ο Δήμος σε συνεργασία με την ΚΟΙΝΣΕΠ Commonspace μάς επέλεξαν ως ένα από τα σχολεία αναφοράς για να μελετήσει τις ατμοσφαιρικές συνθήκες στα σχολεία της πόλης.

Μέσω της ιστοσελίδας του συγκεκριμένου έργου μπορείτε να δείτε σε πραγματικό χρόνο τις μετρήσεις που κάνει η συσκευή στο σχολείο μας, όπως τις μετρήσεις ποιότητας αέρα, τις μετρήσεις υγρασίας κτλ.

Για να δείτε τις μετρήσεις στο σχολείο μας πατήστε ΕΔΩ (https://www.purpleair.com/map?#11.44/37.9618/23.7372)

Τα νέα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για το έτος 2018-19

Για το σχολικό έτος 2018-19 επιλέγουμε αφενός μεν να συνεχίσουμε την Ανακύκλωση στο σχολείο μας σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και, αφετέρου, να μειώσουμε το οικολογικό/ενεργειακό αποτύπωμα του κτιρίου μας με την υλοποίηση του καινοτόμου Προγράμματος “ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ & ΣΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΒΕΡΟΛΙΝΟ-ΑΘΗΝΑ” το οποίο οργανώνουν ο Δήμος Αθηναίων, ο «Άνεμος Ανανέωσης», η Γερμανική Πρωτοβουλία πολιτών «Σεβασμός στην Ελλάδα» και το γερμανικό “Ανεξάρτητο Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Θεμάτων (UfU)“. Συγχρόνως υποστηρίζεται ενεργά από το πρόγραμμα European Climate Initiative που αποτελεί χρηματοδοτικό εργαλείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος της Γερμανίας για θέματα κλίματος, ενώ τελεί υπό την Αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Ο μεγάλος στόχος που θέτουμε είναι, μέσα από συγκεκριμένες δράσεις στο σχολικό χώρο, να περιορίσουμε τη σπατάλη ενέργειας και με τον τρόπο μας να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της εξάντλησης των φυσικών πρώτων υλών του πλανήτη μας.

Περισσότερα για τις δράσεις των μαθητών της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο 53ο ΓΕΛ Αθηνών στο blog της Περιβαλλοντικής (http://perivallontiki53.blogspot.com/), στο λογαριασμό των μελών της Περιβαλλοντικής στο Edmodo (αφού επιλέξει στο λογαριασμό του join group: x8tntv), στους διαγωνισμούς στην εφαρμογή EdPuzzle στους οποίους συμμετέχει όποιος επιθυμεί (αφού επιλέξει στο λογαριασμό του τον class code: hagiwru) καθώς και στη Χρονογραμμή της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που έχουν δημιουργήσει οι μαθητές.

Translate »
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial