Περιβαλλοντική εκπαίδευση 2019-20

Η πιο…δύσκολη χρονιά της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ολοκληρώθηκε και οι δράσεις μας παρουσιάζονται στο βίντεο που ακολουθεί!

World Environment Day – 5 June 2020

Δράσεις ενάντια στη ρύπανση της θάλασσας από τα πλαστικά

Μια όμορφη δημιουργία και ένα ισχυρό μήνυμα των μαθητών της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ενάντια στη μάστιγα των θαλασσών: τα πλαστικά απορρίμματα.

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής πρέπει να μας αφυπνίσουν πριν να είναι αργα!

Δύο δημιουργίες της μαθήτριας της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μαρίας Δαρειωτάκη στοχεύουν στην αφύπνιση μικρών και μεγάλων για τους κινδύνους της Κλιματικής Αλλαγής.

Η προστασία του περιβάλλοντος πιο επίκαιρη κι από ποτέ

Μια ακόμη υπέροχη δημιουργία της Ναταλίας Καρασά μάς υπενθυμίζει ότι η προσπάθεια για την προστασία του πλανήτη δε σταματά.

Ενώνουμε τις φωνές μας με εκείνες των νέων όλου του κόσμου για την κλιματική αλλαγή.

Ο τελικός απολογισμός και το νέο Action Plan του καινοτόμου περιβαλλοντικού προγράμματος «ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ & ΣΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΒΕΡΟΛΙΝΟ-ΑΘΗΝΑ 2017-19»

Ο τελικός απολογισμός και το σχέδιο δράσης (action plan) της επόμενης μέρας του καινοτόμου περιβαλλοντικού Προγράμματος «ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ & ΣΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΒΕΡΟΛΙΝΟ-ΑΘΗΝΑ 2017-19» είναι διαθέσιμος σε ψηφιακή μορφή για το ευρύ κοινό. 

Είμαστε περήφανοι διότι κι εμείς ως περιβαλλοντική ομάδα του 53ου Γενικού Λυκείου Αθηνών συμβάλαμε στην εξαιρετική δράση εξοικονόμησης ενέργειας μαζί με εκατοντάδες μαθητές και δεκάδες εκπαιδευτικούς άλλων σχολείων της πόλης μας.

Διαβάστε το action plan στον παρακάτω σύνδεσμο.

http://athensecoschools.gr/wp-content/uploads/2020/01/1_action-plan_final.pdf

Ανασκόπηση του προγράμματος ``Το Παιδί, η Πόλη και τα Μνημεία`` 2020

Οι δραστηριότητες των μαθητών και εκπαιδευτικών του 53ου ΓΕΛ Αθηνών για το Πρόγραμμα “Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία” το 2019-20 παρουσιάζονται σε ένα μικρό βίντεο-αφιέρωμα.

Η 3η χρονιά μας στο Πρόγραμμα έδωσε την ευκαιρία σε περισσότερους μαθητές να γνωρίσουν κρυμμένες όψεις της πόλης και να καταθέσουν προτάσεις για τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος.

Οι μαθητές της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στέλνουν το μήνυμά τους για την Κλιματική Αλλαγή

Οι μαθητές της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στέλνουν το μήνυμά τους για την Κλιματική Αλλαγή με αφορμή τις συγκλονιστικές πυρκαγιές στην Αυστραλία.

Πίνακας της μαθήτριας Ναταλίας Καρασά

Περιήγηση στον Κολωνό με την Monumenta (2020)

Οι μαθητές της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης περιηγηθήκαμε με ξεναγό την αρχαιολόγο της Monumenta στον “άγνωστο” Κολωνό, τον Κολωνό των μονοκατοικιών του Μεσοπολέμου, των παλαιών εργοστασίων και των γειτονιών που δεν έχουν χάσει ακόμη το χρώμα τους!

Με κατάληξη τον καταπράσινο λόφο του Κολωνού, στόχος μας ήταν να καταγράψουμε τα ξεχωριστά σημεία του αστικού περιβάλλοντος και να χαράξουμε μια αστική περιβαλλοντική διαδρομή που θα ενώνει τα Σεπόλια με τον Κολωνό με έναν…πρωτότυπο τρόπο τον οποία θα παρουσιάσουμε το Μάιο.

Νέο Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων με τίτλο ``Το ενεργειακό αποτύπωμα του σχολείου μας``

Μετά την πολύ μεγάλη επιτυχία που σημείωσαν πέρυσι οι περιβαλλοντικές δράσεις των μαθητών μας για το Πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων «ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ & ΣΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΒΕΡΟΛΙΝΟ-ΑΘΗΝΑ 2017-19», ο Δήμος συνεχίζει να μας εμπιστεύεται και μας εντάσσει στο Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα-εξέλιξη του προαναφερθέντος με τίτλο “Το ενεργειακό αποτύπωμα του σχολείου μας”. Στόχος είναι να επεκτείνουμε τις δράσεις για περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας και των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής στην πόλη μας, δράση που εντάσεται στους στόχους της Ατζέντας 2030 (17 Στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης) του Ο.Η.Ε.

Ευχαριστούμε πολύ τον Δήμο Αθηναίων για την υποστήριξή του στις περιβαλλοντικές δράσεις του σχολείου για μια ακόμη χρονιά.

Συμμετέχουμε στον συμμετοχικό σχεδιασμό της πόλης

Μετά το ιδιαίτερα επιτυχημένο εργαστήριο συμμετοχικού σχεδιασμού για τη συνοικία των Σεπολίων το οποίο διοργανώθηκε στο σχολείο μας από την Commonspace, ο κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης μπορεί να πλοηγείται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος για να υποβάλει τις δικές του προτάσεις για τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος στα Σεπόλια. Η δράση που οργανώνει η Commonspace είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και συγκεντρώνει εξαιρετικές προοπτικές για να φέρει απτά αποτελέσματα στους δημόσιους χώρους κοντά στο σχολείο μας.

Για να εισέλθετε στην πλατφόρμα συμμετοχικού σχεδιασμού πατήστε ΕΔΩ.

Εργαστήριο συμμετοχικού σχεδιασμού στο 53ο ΓΕΛ Αθηνών υπό την οργάνωση της Commonspace

Το 1ο δια ζώσης εργαστήριο Συμμετοχικού Σχεδιασμού από την Commonspace με σκοπό τη συμμετοχή των πολιτών των Σεπολίων στη λήψη των αποφάσεων για τη διαχείριση του δημοσίου χώρου και του αστικού περιβάλλοντος πραγματοποιήθηκε στο 53ο ΓΕΛ Αθηνών στις 29 Ιανουαρίου 2020 με ιδιαίτερη επιτυχία.

Χάρη στην άρτια οργάνωση των ειδικών της Commonspace, μαθητές (νυν και πρώην!) του σχολείου μας, καθώς και πολίτες της συνοικίας συζήτησαν, πρότειναν και σχεδίασαν λύσεις για προβλήματα αστικού περιβάλλοντος με επίκεντρο το οικόπεδο της παλαιάς φελλοποιίας Κοροπούλη για το οποίο η Commonspace επεξεργάζεται το συμμετοχικό σχέδιο ανάπλασης.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με την Commonspace η απόφοιτος του σχολείου μας και μέλος της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο σχολείο μας επί 3 χρόνια, Ελεάνα Παρασκευοπούλου παρουσίασε στην αρχή της εκδήλωσης την εξαιρετική εργασία της για την ανάπλαση του γειτνιάζοντος οικοπέδου “Βότρυς”.

Μια μοναδική επίσκεψη στη Γλυπτοθήκη!

Μια μοναδική επίσκεψη στη Γλυπτοθήκη πραγματοποιήσαμε σήμερα στην περιβαλλοντική εκπαίδευση. Χάρη στην εξαιρετική ξενάγηση του κ. Παναγιώτη Σπηλιόπουλου κάναμε ένα ωραίο εικαστικό ταξίδι στη νεότερη και σύγχρονη ελληνική γλυπτική σε έναν χώρο που επισκεπτόμασταν για πρώτη φορά.

Παράλληλα απολαύσαμε το υπέροχο πάρκο εκτός του κτηρίου το οποίο ήταν επίσης γεμάτο με μοντέρνα γλυπτά. Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Τέχνη πάνε μαζί!

Εκπαιδευτική εφαρμογή (app) της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Ο μαθητής Ηλίας Σταθάκος, μέλος της Ομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του σχολείου μας, δημιούργησε μια πολύ ωραία εκπαιδευτική εφαρμογή-κουιζ (application) ως εργασία για το φετινό Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, με στόχο να μας ευαισθητοποιήσει υπέρ της εξοικονόμησης ενέργειας και κατά της Παγκόσμιας Κλιματικής Αλλαγής. Σας προτρέπουμε να την “κατεβάσετε”.

Τον συγχαίρουμε για την πρωτότυπη εργασία του και περιμένουμε την επόμενη με θέμα την Κυκλική Οικονομία, αντικείμενο μελέτης του Προγράμματος Erasmus+ που συντονίζουμε!

Μπορείτε να “κατεβάσετε” την εργασία-κουίζ στον παρακάτω σύνδεσμο: https://play.google.com/store/apps/details?id=appinventor.ai_iliasstathakos13.school_quiz

Το σχολείο μας βραβεύεται από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης για 2η συνεχή χρονιά!

Για δεύτερη χρονιά οι δράσεις ανακύκλωσης του σχολείου μας αναγνωρίζονται από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης η οποία συντονίζει το πρόγραμμα “Οικολογικά Σχολεία” στο οποίο συμμετέχουμε. Ευχαριστούμε την ΕΕΠΦ για την ενθάρρυνσή της στις εθελοντικές προσπάθειες που κάνουμε για ένα αειφορικό σχολείο και μια κοινωνία με οικολογική συνείδηση.

Εκδήλωση για το αστικό περιβάλλον στο 53ο ΓΕΛ

Μια πολύ σημαντική εκδήλωση για τα Σεπόλια φιλοξενεί το σχολείο μας την Τετάρτη 29/01 στις 17.00 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων. Το 1ο δια ζώσης εργαστήριο Συμμετοχικού Σχεδιασμού από την Commonspace αποσκοπεί στη συμμετοχή των πολιτών των Σεπολίων στη λήψη των αποφάσεων για τη διαχείριση του δημοσίου χώρου και του αστικού περιβάλλοντος. Σας καλούμε να είστε εκεί για να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για μια “πράσινη” πόλη!

Για περισσότερα πατήστε ΕΔΩ.

Οι μαθητές ανακυκλώνουν και...διασκεδάζουν!

Οι μαθητές ανακυκλώνουν και…διασκεδάζουν στην περιβαλλοντική εκπαίδευση του 53ου ΓΕΛ!

Η πρώτη συνάντηση της Περιβαλλοντικής

Η πρώτη συνάντηση της Περιβαλλοντικής για το 2019-20 έφερε κοντά μαθητές και από τις τρεις τάξεις του σχολείου μας. Οι μαθητές της Β’ και Γ’ τάξης ανέλαβαν το έργο της παρουσίασης των δράσεων του σχολείου μας στους μαθητές της Α’ Λυκείου. Στη συνέχεια χωριστήκαμε σε ομάδες περιβαλλοντικών δράσεων και επιλέξαμε τα θέματα τα οποία θα αναδείξουμε φέτος με πολλούς και πρωτότυπους τρόπους: Κλιματική Αλλαγή, Εξοικονόμηση Ενέργειας, Ανακύκλωση, Κυκλική Οικονομία, Εθελοντικός Καθαρισμός Παραλιών και Πάρκων.

Οι δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας συνεχίζονται

Οι δράσεις μας υπέρ της εξοικονόμησης ενέργειας στο σχολείο συνεχίζονται και το 2019-20: Μαθητές που πρωραγωνίστησαν στην περυσινή πιλοτική εφαρμογή του Προγράμματος «ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΒΕΡΟΛΙΝΟ-ΑΘΗΝΑ 2017-19» μοίρασαν σε γονείς και κηδεμόνες τα τρίπτυχα φυλλάδια με τις προτάσεις τους για την εξοικονόμηση ενέργειας με την ευκαιρία της συνάνστησης γονέων και κηδεμόνων με τους καθηγητές στο σχολείο την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019 και τους ενημέρωσαν για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να περιορίσουν τη σπατάλη ενέργειας και να προστατεύσουν το περιβάλλον.

Το 53ο ΓΕΛ στην εκδήλωση λήξης του Athens Eco Schools

Την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019 από τις 17.00 έως τις 20.00  στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα»  πραγματοποιήθηκε η καταληκτική εκδήλωση του προγράμματος «ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ & ΣΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΒΕΡΟΛΙΝΟ-ΑΘΗΝΑ» με συμμετοχή μαθητή και καθηγητών του σχολείου μας. Οι συντονιστές του προγράμματος παρουσίασαν σε κοινό εκπαιδευτικών και εκπροσώπων της πολιτείας τα εξαιρετικά αποτελέσματα της σπουδαίας δράσης εξοικονόμησης ενέργειας που υλοποίησαν 72 σχολεία της Αθήνας. 

Οι εκπρόσωποι του 53ου ΓΕΛ, μαζί με πολλούς άλλους εκπαιδευτικούς και μαθητές κατέθεσαν την εμπειρία τους και δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τις περιβαλλοντικές δράσεις στο σχολείο και στην τοπική κοινωνία.

http://perivallontiki53.blogspot.com/2019/11/53-athens-eco-schools.html

Translate »
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial