Περιβαλλοντική εκπαίδευση 2022-23

Οι δράσεις της Ομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης 2022-23

Σας παρουσιάζουμε τις βιωματικές δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης των 35 μαθητών/-ητριών και εκπαιδευτικών του σχολείου μας για το σχολικό έτος 2022-23.

 


Οι δράσεις της Ομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης 2022-23 σε αφίσες

Σας παρουσιάζουμε τις αφίσες που δημιούργησαν μαθητές/ήτριες με τις βιωματικές δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης των 35 μαθητών/-ητριών και εκπαιδευτικών του σχολείου μας για το σχολικό έτος 2022-23. Το θέμα των αφισών ήταν το “αστικό περιβάλλον στα Σεπόλια”. Οι δράσεις ήταν μέρος του βραβευμένου εκπαιδευτικού προγράμματος της Τεχνόπολης “Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία”.


Καθαρισμός παραλίας του Φαλήρου σε συνεργασία με το ΜΕdIES

Οι δράσεις της περιβαλλοντικής εβδομάδας κορυφώθηκαν με τον καθαρισμό παραλίας του Φαλήρου την Πέμπτη 4 Μαΐου σε συνεργασία με επιστήμονες του Μεσογειακού Γραφείου (MEdIES). Η περιβαλλοντική μας ομάδα μάζεψε πάνω από 100 κιλά από ανακυκλώσιμα υλικά (π.χ. πλαστικά, νάυλον κ.α.) τα οποία μόλυναν την όμορφη ακτή. Οι μαθητές/-ήτριες έχοντας τον κατάλληλο εξοπλισμό κατέγραψαν τα είδη που συνέλεξαν και κατέληξαν σε χρήσιμα συμπεράσματα για τη μόλυνση των ακτών και θαλασσών μας αλλά και για τους τρόπους με τους οποίους θα την περιορίσουμε. Στην ομάδα μας συμμετείχαν και 3 εκπαιδευτικοί από το γαλλικό σχολείο Saint Paul της πόλης Λιλ, που εξοικειώθηκαν βιωματικά με καλές αειφορικές πρακτικές. Ευχαριστούμε θερμά την κ. Βίκυ Μαλωτίδη και την κ. Ηρώ Αλάμπεη του MEdIES για την υποδειγματική οργάνωση της δράσης!


Επίσκεψη στο καταφύγιο αδέσποτων Δήμου Αθηναίων ``Σωκράτης``

Η σημερινή ημέρα μάς επεφύλασσε την πιο όμορφη εμπειρία παρέα με τους μικρούς μας φίλους! Μαθητές/-ήτριες και εκπαιδευτικοί περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του σχολείου μας και του γαλλικού σχολείου Saint Paul, Lille επισκεφτήκαμε το πρότυπο κέντρο αδέσποτων του Δήμου Αθηναίων “Σωκράτης”, ως προσκεκλημένοι της αντιδημάρχου αστικής πανίδας Δήμου Αθηναίων και θαυμάσαμε από κοντά τις συγκινητικές προσπάθειες του προσωπικού (εθελοντών και υπαλλήλων) οι οποίοι/-ες φροντίζουν για τα αξιαγάπητα αδεσποτάκια της πόλης μας. Ευχαριστούμε από καρδιάς την αντιδήμαρχο και το προσωπικό, γιατί μας έδωσαν την αφορμή να εκτιμήσουμε πόσο πολύτιμα είναι τα ζώα συντροφιάς στη ζωή μας και πόσο σημαντικό είναι να τα φροντίζουμε και να τα υιοθετούμε.


Δράση ανακύκλωσης σε συνεργασία με την υπηρεσία ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων

Μια σπουδαία δράση των μαθητών/-ητριών περιβαλλοντικής εκπαίδευσης υλοποιήθηκε στις 2 Μαΐου στο σχολείο μας: Σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων ανακυκλώσαμε παλιές και χαλασμένες ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές που συγκεντρώσαμε κατά τη διάρκεια της χρονιάς στο σχολείο μας. Έτσι, κάναμε πράξη την προστασία του αστικού περιβάλλοντος  και συνεισφέραμε στη μάχη κατά της κλιματικής κρίσης! Τη δράση παρακολούθησαν 3 φιλοξενούμενοι εκπαιδευτικοί από το γαλλικό σχολείο Saint Paul της Λιλ.


Ενεργειακή αναβάθμιση του σχολείου μας!

Το σχολείο μας εκσυγχρονίζεται και αναβαθμίζεται ενεργειακά για να μειωθεί το οικολογικό του αποτύπωμα. Οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων αντικαθιστούν τους λαμπτήρες φθορισμού με λαμπτήρες τεχνολογίας LED για να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας και το οικολογικό αποτύπωμα του σχολείου. Έτσι, μαζί με τις δεκάδες οικολογικές δράσεις των μαθητών/-ητριών και εκπαιδευτικών μας, γίνεται ένα ακόμη βήμα για ένα πιο οικολογικό και φιλικό προς το περιβάλλον σχολείο, σύμφωνα με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε.

Ευχαριστούμε θερμά τον Δήμο Αθηναίων για τις ενέργειές του!


Μελέτη πεδίου στο αστικό περιβάλλον της συνοικίας μας

Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος ‘Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία” πραγματοποιήσαμε μελέτη πεδίου στο αστικό περιβάλλον της συνοικίας των Σεπολίων με στόχο να αναδείξουμε καλές πρακτικές αλλά και να επισημάνουμε τις αδυναμίες της πόλης μας. Έτσι, βγήκαμε στα στενά της πόλης μας και φωτογραφήσαμε την εικόνα της πόλης, όπως την ζούμε καθημερινά. Δώσαμε έμφαση σε θέματα καθαριότητας, στην ανακύκλωση, στην προσβασιμότητα, στα εγκαταλειμμένα κτίρια, στη street art, στους ελεύθερους χώρους πρασίνου και τις παιδικές χαρές αλλά και στα αρνητικά, δηλαδή σε προβλήματα καθαριότητας, ακατάλληλων πεζοδρομίων, στους κάθε λογής βανδαλισμούς και στην έλλειψη αρκετών υπαίθριων δημόσιων χώρων και πάρκων.

Τα συμπεράσματα της έρευνάς μας θα παρουσιαστούν στην εορτή λήξης του προγράμματος ‘Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία” στην Τεχνόπολη και σε ημερίδα στο σχολείο μας.

 


Ολοκληρώθηκε το μεγαλύτερο challenge που διοργανώθηκε στο 53ο ΓΕΛ Αθηνών

Το challenge περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του σχολείου μας έφτασε στο τέλος μετά από 15ημέρες μεγάλου συναγωνισμού ανάμεσα σε μαθητές/-ήτριες των τμημάτων του σχολείου μας. Τα παιδιά έδωσαν έναν πρωτότυπο αγώνα με καλό σκοπό: να συγκεντρώσουν τα περισσότερα ανακυκλώσιμα υλικά και να δώσουν το καλό παράδειγμα της αειφορίας στο σχολείο!

Το αποτέλεσμα; Καταπληκτικό! 250 κιλά χαρτί και 200 κιλά πλαστικά μπουκάλια συγκεντρώθηκαν σε ένα μοναδικό challenge που μας έμαθε την αξία της ανακύκλωσης!


Μεγάλη ``μάχη`` στο 1ο challenge του 53ου ΓΕΛ - ECO SCHOOL

Η πρώτη εβδομάδα του challenge περιβαλλοντικής εκπαίδευσης πήγε καταπληκτικά! Ήδη έχει συγκεντρωθεί μεγάλη ποσότητα χαρτιού και πλαστικού, ενώ η “μάχη” των τμημάτων είναι συναρπαστική. Οι μαθητές/-ήτριες της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης συγκέντρωσαν και μέτρησαν τις ποσότητες ανά τμήμα και το…διασκέδασαν! Το 53ο ΓΕΛ είναι ένα ECO-SCHOOL με πρωτότυπες οικολογικές ιδέες και δημιουργικούς νέους και νέες!

Challenge περιβαλλοντικής εκπαίδευσης!

Μια καταπληκτική ιδέα των μαθητών/-ητριών της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης γίνεται καλή πρακτική για το οικολογικό μας σχολείο!

Για τις επόμενες εβδομάδες κάθε τμήμα θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια μεγάλη πρόκληση: να συγκεντρώσει στους κάδους ανακύκλωσης της τάξης όσο περισσότερο ανακυκλώσιμο χαρτί και πλαστικό.

Οι μαθητές/-ήτριες του τμήματος που θα συγκεντρώσουν τη μεγαλύτερη ποσότητα, κερδίζουν δώρο-έκπληξη!

Χριστουγεννιάτικο Bazaar για τα αδέσποτα ζωάκια

Μεγάλη επιτυχία είχε το 1ο Χριστουγεννιάτικο Bazaar που διοργάνωσε η ομάδα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του σχολείου μας στις 22 Δεκεμβρίου 2022. Μαθητές/-ήτριες και εκπαιδευτικοί της ομάδας διέθεσαν πρωτότυπες δικές τους δημιουργίες (χειροποίητα αξεσουάρ, γλυκίσματα, σχολικά κ.α.). Με τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν αγοράστηκαν τροφές για τους αδέσποτους φίλους μας!

Μια ξεχωριστή ημέρα στην Ελευσίνα

Μια μοναδική εμπειρία στην ηλιόλουστη Ελευσίνα απέλαυσαν οι μαθητές/-ήτριες της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στις 2 Δεκεμβρίου 2022! Συμμετείχαν στο θαυμάσιο βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευσίνας και συνειδητοποίησαν μέσα από συνεργατικές δραστηριότητες τη σύνδεση της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος με την Κλιματική Κρίσης της εποχής μας.

Ευχαριστούμε θερμά τις εκπαιδευτικούς του ΚΠΕ Ελευσίνας για το υποδειγματικό πρόγραμμα που υλοποίησαν με τους/τις μαθητές-ήτριές μας.

Πιλοτική εφαρμογή του kids4thecity app

Οι μαθητές/-ήτριες της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του @53rd_lyceum_of_athens έκαναν μια μοναδική βιωματική εκπαιδευτική δραστηριότητα στο Κέντρο της Αθήνας τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου. Περιηγήθηκαν σε γνωστά και “άγνωστα” μνημεία και δημόσιους χώρους του αστικού περιβάλλοντος και έκαναν έναν διαφορετικό “διάλογο” με αυτά αξιοποιώντας πιλοτικά την νέα ψηφιακή android εφαρμογή του προγράμματος ¨Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία”. @kids4thecity

1η συνάντηση μαθητών/-τριών της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης!

Πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης η πρώτη συνάντηση της Ομάδας Περιβαλλοντικής του σχολείου μας.

Και τί καλύτερο για το ξεκίνημα από ένα μοναδικό “κυνήγι θησαυρού” στο σχολείο! Οι “θησαυροί” ήταν αντικείμενα που έχουν σχέση με το περιβάλλον και με τα θέματα για τα οποία θα υλοποιήσουμε δράσεις (Δράσεις κατά της Κλιματικής Αλλαγής, Εξοικονόμηση ενέργειας, Ανακύκλωση και Επαναχρησιμοποίηση, Βελτίωση Αστικού Περιβάλλοντος κ.α.).

Η περιβαλλοντική εκπαίδευση ξεκινά και φέτος!

Για 9η συνεχή χρονιά η περιβαλλοντική εκπαίδευση ξεκινά στο βραβευμένο με την “Πράσινη Σημαία Οικολογικών Σχολείων” 53ο Λύκειο! Νέες μαθήτριες και νέοι μαθητές θα εφαρμόσουν καλές πρακτικές για ένα αειφορικό σχολείο και μια βιώσιμη πόλη. Ακολουθήστε τις δράσεις μας στο blog http://perivallontiki53.blogspot.com/

Translate »
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial