Erasmus+

Ημερίδα Διάδοσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Erasmus+ του 53ου ΓΕΛ Αθηνών - Erasmus Day

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ “My Compass” συνεχίζεται με επιμορφωτικά σεμινάρια εκπαιδευτικών πάνω στο θέμα του Επαγγελματικού Προσανατολισμού μαθητών και μαθητριών. Η πλατφόρμα CALLING είναι ένα από τα μεθοδολογικά εργαλεία με τα οποία θα γίνουν και οι παρεμβάσεις συμβουλευτικής με τους/τις μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας.

Μπορείτε κι εσείς να αξιοποιήσετε την πλατφόρμα CALLING για να κάνετε ένα τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού για εσάς.

https://calling.lmsformazione.it/

Παρακολουθείστε τις δραστηριότητες των μαθητών του σχολείου μας στη σελίδα μας στο instagram:

και στο κανάλι μας στο YouTube  https://www.youtube.com/@53rdlyceumofathens4

Erasmus+ project Mother Languages timeline and stats 2022-24

Ημερίδα Διάδοσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Erasmus+ του 53ου ΓΕΛ Αθηνών - Erasmus Day

Η μεγάλη γιορτή Erasmus+ του σχολείου μας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024. Μαθητές και μαθήτριες και εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στις κινητικότητες Erasmus+ 2023-2024 παρουσίασαν τις δραστηριότητες που υλοποίησαν στην Πορτογαλία, την Πολωνία, την Ισπανία, την Ιταλία ως φιλοξενούμενοι 4 αντίστοιχων σχολείων αλλά και στην Αθήνα ως οικοδεσπότες αυτών. Οι κινητικότητες αποτελούσαν μέρος 2 ευρωπαϊκών προγραμμάτων που υλοποιούμε, το “Μητρικές Γλώσσες” και το “Euro-paths to the past“. Ας σημειωθεί ότι το Erasmus+ “Μητρικές Γλώσσες” ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία με αυτή την εορταστική εκδήλωση μετά από 18 μήνες πλούσιου εκπαιδευτικού έργου.

Συγχαίρουμε και ευχαριστούμε τους/τις εκπαιδευτικούς που οργάνωσαν, συντόνισαν και υλοποίησαν τα ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus+ με πολύ προσωπικό κόπο και εθελοντική εργασία, τους/τις μαθητές και μαθήτριες όλων των σχολείων που συμμετείχαν και υλοποίησαν πολλές πρωτότυπες δραστηριότητες, τις οικογένειες των παιδιών του σχολείου μας που φιλοξένησαν υποδειγματικά τα παιδιά από τα συνεργαζόμενα σχολεία, αλλά και τις οικογένειες από τα σχολεία του εξωτερικού που φιλοξένησαν τα παιδιά μας σαν να ήταν μέλη των οικογενειών τους.

Συνεχίζουμε τις εκπαιδευτικές δράσεις και την επόμενη σχολική χρονιά με το Erasmus+ “Euro-paths to the past” και το Erasmus+ “My Compass”, τα δύο προγράμματα που ολοκληρώνονται το 2025.

Παρακολουθείστε τις δραστηριότητες των μαθητών του σχολείου μας στη σελίδα μας στο instagram:

και στο κανάλι μας στο YouTube  https://www.youtube.com/@53rdlyceumofathens4

53rd Lyceum of Athens - Erasmus+ "Mother Languages" 2022-24 review

53rd Lyceum of Athens - Erasmus+ "Mother Languages" 2022-24 integration

53rd Lyceum of Athens - Erasmus+ 2023-24: hosting Erasmus+ students in Athens

Erasmus+ «Μητρικές Γλώσσες - Η πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης»: Φιλοξενία μαθητών/μαθητριών του Ισπανικού σχολείου Colegio de La Presentación, Baza (17-24 Απριλίου 2024)

Την εβδομάδα 17-24 Απριλίου 2024 υποδεχθήκαμε το ισπανικό σχολείο Colegio de La Presentación της πόλης Μπάθα κοντά στη Γρανάδα. Οι μαθητές και μαθήτριες και εκπαιδευτικοί Erasmus+ των δύο σχολείων υλοποίησαν πολλές πολιτιστικές ομαδοσυνεργατικές δράσεις και εργασίες με θέμα τις Μητρικές Γλώσσες των δύο χωρών, την Ισπανική και την Ελληνική. 

Επισκέφτηκαν το Ναύπλιο και τις Μυκήνες και, φυσικά, μερικά από τα εμβληματικά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους της πόλης μας: την Ακρόπολη, το μουσείο Ακροπόλεως, την Αρχαία Αγορά, τη συνοικία της Πλάκας, τη Μητρόπολη και την Παναγία Γοργοεπήκοο, το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου, τον Εθνικό Κήπο, το Ζάππειο, το Παναθηναϊκό Στάδιο, το ΚΠΙΣΝ και το Δημαρχείο Αθηνών. 

Στο τελευταίο, είχαν την τιμή όχι μόνο να ξεναγηθούν, αλλά και να συναντήσουν και να συζητήσουν με τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Χάρη Δούκα. Αποκορύφωμα των ομαδοσυνεργατικών δράσεων ήταν η συμμετοχή των παιδιών από το ισπανικό σχολείο και το 53ο ΓΕΛ ΑΘΗΝΩΝ στη Μαθητική Διαβούλευση του βραβευμένου εκπαιδευτικού προγράμματος του Δήμου Αθηναίων “Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία” (kids4theCity), η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Τεχνόπολη. Ήταν η πρώτη φορά που σχολείο του εξωτερικού συμμετείχε στη Μαθητική Διαβούλευση. Μάλιστα, τα παιδιά του ισπανικού σχολείου διατύπωσαν τις ιδέες τους για τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος μιλώντας στην ισπανική γλώσσα, ενώ η καθηγήτριά τους μετέφραζε στα ελληνικά, και καταχειροκροτήθηκαν από όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες συμμαθητές / συμμαθήτριές τους.

Ευχαριστούμε τις οικογένειες και τους/τις  μαθητές και μαθήτριες για τη φιλοξενία της ισπανικής αποστολής.

Παρακολουθείστε τις δραστηριότητες των μαθητών του σχολείου μας στη σελίδα μας στο instagram:

και στο κανάλι μας στο YouTube  https://www.youtube.com/@53rdlyceumofathens4

Erasmus+ «Μητρικές Γλώσσες - Η πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης»: Ψηφιακές δημιουργίες με τους/τις μαθητές/-ήτριες του φιλοξενούμενου ισπανικού σχολείου

Οι μαθητές/-ήτριες του σχολείου μας και του ισπανικού σχολείου Colegio de La Presentación, Baza δημιούργησαν πρωτότυπο ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό με θέμα την προβολή της ισοτιμίας των Μητρικών Γλωσσών στην Ευρώπη.

Παρακολουθείστε τις δραστηριότητες των μαθητών του σχολείου μας στη σελίδα μας στο instagram:

και στο κανάλι μας στο YouTube  https://www.youtube.com/@53rdlyceumofathens4

Erasmus+ «Euro-paths to the past»: Φιλοξενία μαθητών/-ητριών και εκπαιδευτικών του γαλλικού ECO-SCHOOL Centre Scolaire Saint Paul

Την εβδομάδα 31 Μαρτίου ως 6 Απριλίου 2024 υποδεχθήκαμε το γαλλικό σχολείο Centre Scolaire Saint Paul της πόλης Λιλ. Τόσο το 53ο ΓΕΛ Αθηνών όσο και το Saint Paul είναι βραβευμένα ECO-SCHOOLS – μέλη του διεθνούς δικτύου «Οικολογικά Σχολεία». Οι Έλληνες και Γάλλοι μαθητές/-ήτριες και εκπαιδευτικοί Erasmus+ των δύο σχολείων υλοποίησαν πολλές περιβαλλοντικές και πολιτιστικές ομαδοσυνεργατικές δράσεις, όπως καθαρισμός παραλίας, διαγωνισμός ανακύκλωσης με τη συμμετοχή όλου του σχολείου , ανταποδοτική ανακύκλωση, κυνήγι θησαυρού και μελέτη μνημείων στην Αθήνα, τα οποία αποτέλεσαν το υλικό για δημιουργία ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού. Επίσης επισκέφτηκαν εμβληματικά τοπόσημα όπως η Ακρόπολη, το μουσείο Ακροπόλεως, η Αρχαία Αγορά, η συνοικία της Πλάκας, η Μητρόπολη και η Παναγία Γοργοεπήκοος, το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου και ο ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο.

Ευχαριστούμε τις οικογένειες και τους/τις  μαθητές/-ήτριες για τη φιλοξενία της γαλλικής αποστολής.

Παρακολουθείστε τις δραστηριότητες των μαθητών του σχολείου μας στη σελίδα μας στο instagram:

και στο κανάλι μας στο YouTube  https://www.youtube.com/@53rdlyceumofathens4

Erasmus+ «Euro-paths to the past»: Ψηφιακές δημιουργίες με τους/τις μαθητές/-ήτριες του γαλλικού ECO-SCHOOL

Δυο βραβευμένα με “Πράσινη Σημαία Οικολογικών Σχολείων” ECO-SCOOLS συνεργάζονται: Οι μαθητές/-ήτριες του σχολείου μας και του γαλλικού σχολείου Centre Scolaire Saint Paul, Lille δημιούργησαν πρωτότυπο ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό με θέμα την προστασία του περιβάλλοντος και την προβολή καλών οικολογικών πρακτικών.

Παιχνίδι στην εφαρμογή Kahoot!: Eco-Citizens

Πατήστε στο σύνδεσμο για να παίξετε: https://create.kahoot.it/share/eco-citizens-in-europe/5110d733-fdbf-4eb0-95ad-f20eee848b31

 

Ψηφιακό βιβλίο: 53 Δράσεις κατά της Κλιματικής Κρίσης

 

 

 

Παρακολουθείστε τις δραστηριότητες των μαθητών του σχολείου μας στη σελίδα μας στο instagram:

και στο κανάλι μας στο YouTube  https://www.youtube.com/@53rdlyceumofathens4

Κινητικότητα Erasmus+ ``Euro-paths to the past`` μαθητών/-ητριών και εκπαιδευτικών του σχολείου μας στο Μορλούπο της Ιταλίας (26 Φεβρουαρίου -4 Μαρτίου 2024)

Την εβδομάδα 26 Φεβρουαρίου ως 6 Μαρτίου έξι μαθητές/-ήτριες και δύο εκπαιδευτικοί του σχολείου μας επισκέφτηκαν το σχολείο IIS «Margherita Hack» στο Μορλούπο της Ιταλίας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ KA122 «Euro-paths to the past». Οι Έλληνες/-ίδες και οι Ιταλίδες μαθητές/-ήτριες και εκπαιδευτικοί Erasmus+  υλοποίησαν πολλές  πολιτιστικές δράσεις, με θέμα την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά των δύο λαών. Συμμετείχαν σε εργαστήριο παραδοσιακής ιταλικής μαγειρικής, δίδαξαν οι μεν στους δε παραδοσιακούς ιταλικούς και ελληνικούς χορούς αντίστοιχα, γνώρισαν με βιωματικό τρόπο τις δυο γλώσσες, συζήτησαν για μύθους και θρύλους της Ιταλίας και της Ελλάδας και ήρθαν σε επαφή με τα παραδοσιακά επαγγέλματα που επιβιώνουν ως σήμερα στην κεντρική Ιταλία. Όλα αυτά αποτέλεσαν το υλικό για τις ομαδοσυνεργατικές ψηφιακές εργασίες των μαθητών/-ητριών. Τέλος, επισκέφτηκαν εμβληματικά τοπόσημα της Ρώμης όπως το Κολοσσαίο, τα Φόρουμ, το μνημείο Βιτόριο Εμμανουέλε, το Κολοσσαίο, τον Άγιο Πέτρο, την Πιάτσα ντι Σπάνια, τη Φοντάνα ντι Τρέβι και την Πιάτσα ντελ Πόπολο.

Ευχαριστούμε τις οικογένειές φιλοξενίας, τις μαθήτριες, τις εκπαιδευτικούς και τον διευθυντή του IIS “Margherita Hack” για την υποδειγματική φιλοξενία τους προκειμένου η κινητικότητα να είναι επιτυχημένη.

Παρακολουθείστε τις δραστηριότητες των μαθητών του σχολείου μας στη σελίδα μας στο instagram:

και στο κανάλι μας στο YouTube  https://www.youtube.com/@53rdlyceumofathens4

Κινητικότητα Erasmus+ ``Μητρικές Γλώσσες`` μαθητών/-ητριών και εκπαιδευτικών του σχολείου μας στην Μπάθα της Ισπανίας (22-29 Ιανουαρίου 2024): Το ημερολόγιο των μαθητών/-ητριών

Στα ελληνικά

Η εμπειρία ξεκινάει τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου με το ταξίδι μας από την Αθήνα στη Μπάθα το οποίο διήρκεσε 15 ώρες. Την Τρίτη επισκεφθήκαμε τη Γρανάδα, και τη παλιά πόλη (Αλμπιθίν) και την καινούρια, και το ονειρεμένο ανάκτορο της Αλάμπρα (Alhambra). Ήταν μια υπέροχη εκδρομή καθώς ανακαλύψαμε έναν ελάχιστα γνωστό για μας πολιτισμό και κάναμε περιπάτους σε μια όμορφη ξένη πόλη. Την Τετάρτη η ήμερα ξεκίνησε στο σχολείο κάνοντας εργασίες για το πρότζεκτ Erasmus+ “Μητρικές Γλώσσες”. Όταν ολοκληρώσαμε τις εργασίες, οι μαθητές μάς ξενάγησαν στη πόλη. Επισκεφθήκαμε το αρχαιολογικό μουσείο της Μπάθα και είδαμε το κεντρικό σιντριβάνι της πόλης (Plaza de las Eras). Το απόγευμα της ίδιας μέρας επισκεφθήκαμε και το μουσείο Monasterio de San Jeronimo αφιερωμένο στον πολιτισμό των Ιβήρων. Την επόμενη ήμερα, την Πέμπτη, την περάσαμε ολόκληρη στο σχολείο και συνεχίσαμε τα πρότζεκτ μας. Την Παρασκευή τελειοποιήσαμε τις εργασίες μας και τις παρουσιάσαμε στους Ισπανούς μαθητές και εκπαιδευτικούς. Το απόγευμα της ίδιας μέρας επισκεφθήκαμε τα ιστορικά χαμάμ των Αράβων στη Μπάθα. Το Σάββατο ήταν μια ελεύθερη ημέρα, κι έτσι περάσαμε το χρόνο μας με τα παιδιά που μας φιλοξενούσαν. Την Κυριακή με πρωτοβουλία των γονέων των παιδιών, πήγαμε μονοήμερη εκδρομή σε μία περιοχή κοντά στη Μπάθα, στο Καστρίλ, ένα γραφικό χωριό με ένα υπέροχο φυσικό πάρκο δίπλα σε λίμνες και ποτάμια. Ήταν πραγματικά υπέροχα . Τη Δευτέρα ήταν το ταξίδι της επιστροφής. Αποχαιρετήσαμε τα παιδιά και τις οικογένειες που μας φιλοξένησαν, οι οποίοι είναι πλέον φίλοι μας. Ήταν πολύ συγκινητικό για όλους μας!

Στα Ισπανικά:

La experiencia comienza el 2 de enero 22 con nuestro viaje desde Atenas a Baza que duró 15 horas. El martes visitamos Granada y el casco antiguo y el casco nuevo y el palacio de la Alhambra. Fue una gran excursión ya que descubrimos una nueva cultura y salimos a caminar por una ciudad extranjera. El miércoles empezó la jornada en el colegio trabajando para el proyecto Erasmus+ “Mother Languages”, al terminar los alumnos nos dieron un tour por la ciudad, visitamos el museo arqueológico de Baza y vimos la fuente central de la ciudad (plaza de las eras) en el Por la tarde del mismo día también visitamos el museo Monasterio de San Jeronimo. Al día siguiente, jueves, pasamos todo el día en la escuela y continuamos con nuestros proyectos.El viernes perfeccionamos nuestras tareas y las presentamos a los estudiantes y profesores de español. Y por la tarde del mismo día visitamos los hammams de los árabes en Baza. El sábado fue un día libre, pasamos nuestro tiempo con los niños. El domingo, por iniciativa de los padres de los niños, hicimos una excursión de un día a una zona cercana a Baza, en Kastril. Fueron realmente maravillosos. El lunes era el viaje de regreso. Nos despedimos de los niños, ¡un acontecimiento muy emotivo para todos nosotros!

Κινητικότητα Erasmus+ ``Μητρικές Γλώσσες`` μαθητών/-ητριών και εκπαιδευτικών του σχολείου μας στην Μπάθα της Ισπανίας (22-29 Ιανουαρίου 2024)

Μαθητές/-ήτριες και εκπαιδευτικοί του 53ου Λυκείου Αθηνών συμμετείχαν στην κινητικότητα Erasmus στην ισπανική πόλη Μπάθα (22-29 Ιανουαρίου 2024) στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ KA122 “Μητρικές Γλώσσες”. Το σχολείο υποδοχής ήταν το Colegio de La Presentación, Baza. Οι μαθητές των δύο σχολείων πραγματοποίησαν διάφορες βιωματικές και δημιουργικές δραστηριότητες στην Ανδαλουσία (Γρανάδα, Baza, Castril) προκειμένου να αναδείξουν τη σημασία της χρήσης των μητρικών γλωσσών σε μια πολύγλωσση Ευρώπη, την ισότητα των γλωσσών, την ανάγκη για ίσες ευκαιρίες και ένταξη στην εκπαίδευση και τη σημασία του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μητρικής Γλώσσας. Επιπλέον, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί ενίσχυσαν τις δεξιότητές τους 4C, εφάρμοσαν σύγχρονες εκπαιδευτικές μεθόδους όπως η συνεργατική και η βιωματική μάθηση σε συνδυασμό με την εκτεταμένη χρήση εκπαιδευτικών ψηφιακών εργαλείων web 2.0. Σημαντικό είναι ότι κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων διατήρησαν το οικολογικό τους αποτύπωμα όσο το δυνατόν πιο χαμηλό, προσθέτοντας στη βιωσιμότητα του έργου και αναδεικνύοντας τη σημασία της ανάληψης δράσης κατά της κλιματικής κρίσης σύμφωνα με τον στόχο 13 της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ (Δράση για το κλίμα).
Ευχαριστούμε τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του ισπανικού σχολείου και τις οικογένειές τους για την υπέροχη φιλοξενία τους. Ευχαριστούμε και τους εκπαιδευτικούς του ισπανικού σχολείου για την υπέροχη συνεργασία και τους κόπους που κατέβαλαν.

Παρακολουθείστε τις δραστηριότητες των μαθητών του σχολείου μας στη σελίδα μας στο instagram:

και στο κανάλι μας στο YouTube  https://www.youtube.com/@53rdlyceumofathens4

Εργασίες μαθητών/-ητριών Erasmus+ ``Μητρικές Γλώσσες - Η πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης`` στην κινητικότητα στην Ισπανία

Οι μαθητές/-ήτριες από την Ισπανία και την Ελλάδα δημιούργησαν πολλές πρωτότυπες και ποιοτικές ψηφιακές εργασίες κατά τη διάρκεια της κινητικότητας Erasmus+ στη Μπάθα με θέμα: “Μητρικές Γλώσσες – Η πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης”.

Απολαύστε τις!

Digital Books:

 

Παρακολουθείστε τις δραστηριότητες των μαθητών/-ητριών του σχολείου μας στη σελίδα μας στο instagram:

και στο κανάλι μας στο YouTube  https://www.youtube.com/@53rdlyceumofathens4

Ένα βιντεομάθημα EdPuzzle για τη δομή και την ιστορία της ελληνικής γλώσσας

Erasmus+ ``My Compass`` (2023-25) - project CALLING

Το νέο πρόγραμμα Erasmus+ My Compass απέκτησε την δική του ιστοσελίδα και το δικό του προφίλ στο facebook και στο YouTube.

https://erasmusmycompass.wixsite.com/erasmusmycompass

https://www.facebook.com/profile.php?id=61554818405243

https://www.youtube.com/watch?v=JTKk-LxfgrM&list=PL2HbdyGSSLolqhTUyXnm8Xhg2OJG4ZJeS

Erasmus+ ``My Compass`` (2023-25) - project CALLING

Το νέο πρόγραμμα Erasmus+ My Compass αποσκοπεί στην εκμάθηση και εφαρμογή καλών πρακτικών συμβουλευτικής επαγγελματικού προσανατολισμού για  μαθητές/-ήτριες. Το προτζεκτ CALLING σχετικά με τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό είναι ένα από τα εργαλεία καλών πρακτικών που αξιοποιούμε.

https://calling.lmsformazione.it/

Εκκίνηση και για το 2ο νέο πρόγραμμα Erasmus+ ``Euro-pahts to the past`` (2023-25)

Επίσημη εκκίνηση και για το δεύτερο νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ για το σχολείο μας! Το όνομά του είναι “Euro-paths to the past”, έχει ως θέμα την ανάδειξη και προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Ευρώπη και θα έχει διάρκεια δύο ετών (2023-25). Με τη συμμετοχή τους σε αυτό το Erasmus+ μαθητές/-ήτριες και εκπαιδευτικοί θα έχουν την ευκαιρία να προσεγγίσουν δημιουργικά και συνεργατικά τις ποικίλες πτυχές της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Έθιμα, Γλώσσα, Παραδόσεις, Μουσική, Χορός, Θέατρο, Παραδοσιακά Επαγγέλματα, Διατροφή είναι τα αντικείμενα μελέτης και ανάδειξης για τους/τις μαθητές/-ήτριές μας καθώς και τους/-τις συναδέλφους τους από τα σχολεία-εταίρους.

Τα σχολεία-εταίροι με τα οποία συνεργαζόμαστε είναι τα παρακάτω:

College Saint-Paul, Lille (Γαλλία)
Istituto d’ Instruzione Superiore “Margherita Hack” (Ιταλία)
Gymnasium Mariano-Josephinum (Γερμανία)

Ο κωδικός σχεδίου του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “Euro-paths to the past” είναι: Erasmus + 2023-1-EL01-KA122-SCH-000133966.

Για το πρόγραμμα αυτό δημιουργήσαμε και ένα πρότζεκτ eTwinning, το οποίο υλοποιείται παράλληλα προκειμένου να μας βοηθήσει να εντάξουμε τους μαθητές σε εξ αποστάσεως συνεργατικές δραστηριότητες για την ΑΠΚ και να διαμοιράσουμε τις καλές πρακτικές που αναπτύσσουμε.

Για όλες τις δραστηριότητες του Erasmus+ “Euro-paths to the past” αλλά και των υπολοίπων Προγραμμάτων Erasmus+ στο σχολείο μας μπορείτε να ενημερώνεστε:

Α) από το blog που έχουν δημιουργήσει και συντηρούν οι μαθητές/-ήτριες και οι εκπαιδευτικοί του Προγράμματος: http://53erasmusplus.blogspot.com.

Β) καθώς και από στην ιστοσελίδα του σχολείου μας: http://53lyk-athin.att.sch.gr/

 

Παρακολουθείστε τις δραστηριότητες των μαθητών/-ητριών του σχολείου μας στη σελίδα μας στο instagram:

και στο κανάλι μας στο YouTube  https://www.youtube.com/@53rdlyceumofathens4

Ξεκινά νέο πρόγραμμα Erasmus+ ``My Compass`` (2023-25)

Ξεκίνησε ένα από τα δύο νέα ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus+ για το σχολείο μας! Το όνομά του είναι “My Compass-Enabling students’ agency in their route to the future”, έχει ως θέμα την ανάπτυξη μιας καινοτόμου εκπαιδευτικής μεθόδου για τον Επαγγελματικό και Ακαδημαϊκό Προσανατολισμό των μαθητών και θα έχει διάρκεια δύο ετών (2023-25). Πρόκειται για ένα σχέδιο ου θα βοηθήσει μαθητές/-ήτριες και εκπαιδευτικούς να υλοποιήσουν δράσεις Προσανατολισμού με σύγχρονη επιστημονική μεθοδολογία προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες του συνεχώς μεταβαλλόμενου επαγγελματικού/εργασιακού τοπίου.

Οι οργανισμού-εταίροι με τους οποίους συνεργαζόμαστε είναι οι παρακάτω:

Agrupamento de Escolas Jose Saramago (Portugal)
Istituto Omnicomprensivo Orte (Italia) – συντονιστής
Liceul Teoretic “Ovidius” (Romania)

EuLab Consulting (Italia)

Ο κωδικός σχεδίου του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “My Compass” είναι: Erasmus+ 2023-1-IT02-KA220-SCH-000156174.

Για το πρόγραμμα αυτό δημιουργήσαμε και ένα πρότζεκτ eTwinning, το οποίο υλοποιείται παράλληλα προκειμένου να μας βοηθήσει να εντάξουμε τους μαθητές σε εξ αποστάσεως δραστηριότητες Επαγγελματικού Προσανατολισμού και να διαμοιράσουμε τις καλές πρακτικές που αναπτύσσουμε. Μπορείτε να το δείτε πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://school-education.ec.europa.eu/en/networking/projects/171363

Για όλες τις δραστηριότητες του Erasmus+ “My Compass” αλλά και των υπολοίπων Προγραμμάτων Erasmus+ στο σχολείο μας μπορείτε να ενημερώνεστε:

Α) από το blog που έχουν δημιουργήσει και συντηρούν οι μαθητές/-ητριες και οι εκπαιδευτικοί του Προγράμματος: http://53erasmusplus.blogspot.com.

Β) καθώς και από στην ιστοσελίδα του σχολείου μας: http://53lyk-athin.att.sch.gr/

Γ) Από την ιστοσελίδα που δημιουργήσαμε ειδικά για το Erasmus+ My Compass: https://erasmusmycompass.wixsite.com/erasmusmycompass

 

Παρακολουθείστε τις δραστηριότητες των μαθητών/-ητριών του σχολείου μας στη σελίδα μας στο instagram:

και στο κανάλι μας στο YouTube  https://www.youtube.com/@53rdlyceumofathens4

Συμμετοχή μαθητών/-ητριών σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ (2023-25)

Αγαπητοί γονείς και μαθητές/-ήτριες,

σε συνέχεια της πρώτης ενημέρωσης που πραγματοποιήσαμε για τις εξωδιδακτικές δραστηριότητες στις οποίες έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν οι μαθητές/-ήτριές μας, θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε ότι είμαστε σε θέση να δεχτούμε τις αιτήσεις των μαθητών/-ητριών που επιθυμούν να συμμετέχουν στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα Erasmus+ του σχολείου μας.

Σας υπενθυμίζουμε ότι η διάρκεια των προγραμμάτων είναι 2 έτη (σχολικά έτη 2023 – 2024 και 2024 – 2025) κατά τη διάρκεια των οποίων θα πραγματοποιήσουμε μετακινήσεις στο εξωτερικό (σε συνεργαζόμενα σχολεία) και θα φιλοξενήσουμε μαθητές/-ήτριες από τα συνεργαζόμενα σχολεία (μια φορά το καθένα). Οι μετακινήσεις προς τα σχολεία του εξωτερικού έχουν μέγιστη διάρκεια 8 ημέρες (αναχώρηση-διαμονή-άφιξη) και συνδυάζουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες εντός κι εκτός του σχολείου του εξωτερικού και φιλοξενία από μία οικογένεια μαθητή/-ήτριας.

Προϋπόθεση για τη συμμετοχή είναι οι οικογένειες των μαθητών/-ητριών Erasmus+ του σχολείου μας να φιλοξενήσουν μαθητή/-ήτρια από συνεργαζόμενο σχολείο του εξωτερικού.

Πλέον των μετακινήσεων στο εξωτερικό, οι μαθητές/-ητριές μας θα εργαστούν εντός Ελλάδος σε μία σειρά από δραστηριότητες σε σχέση με τους στόχους των προγραμμάτων Erasmus+ με στόχο τόσο τη διεύρυνση των γνώσεων τους σε πολύ ενδιαφέροντα θέματα όσο και την ενίσχυση πολλαπλών δεξιοτήτων και την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους. Οι δραστηριότητες αυτές μπορεί να λαμβάνουν χώρα τόσο μετά το πέρας των μαθημάτων στο σχολείο αλλά και από το σπίτι αξιοποιώντας το διαδίκτυο.

Για όλες τις δραστηριότητες των Προγραμμάτων Erasmus+ στο σχολείο μας μπορείτε να ενημερώνεστε:

Α) από το blog που έχουν δημιουργήσει και συντηρούν οι μαθητές/-ητριες και οι εκπαιδευτικοί του Προγράμματος: http://53erasmusplus.blogspot.com.

Β) καθώς και από στην ιστοσελίδα του σχολείου μας: http://53lyk-athin.att.sch.gr/

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία, παραμένουμε στη διάθεσή σας. Εφόσον ο/η μαθητής/-ήτρια επιλεγεί, μετά από συνέντευξη, στη μαθητική ομάδα που θα εργαστεί στο πρόγραμμα Erasmus+ και θα συμμετέχει σε κινητικότητες, είναι απαραίτητο οι γονείς να έρθουν στο σχολείο ώστε να πραγματοποιηθεί εκτενής ενημέρωση σχετικά με τις δραστηριότητες που οργανώνουμε.

Οι μαθητές/-ήτριες που επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή, να απευθύνονται στους συντονιστές του προγράμματος Erasmus+ του σχολείου μας (η υποδιευθύντρια και ο υποδιευθυντής) για να λαμβάνουν το έντυπο της Αίτησης Συμμετοχής σε Πρόγραμμα Erasmus+ προκειμένου να το συμπληρώσουν με τους γονείς τους στο σπίτι.

Λογότυπο για το νέο μας πρόγραμμα Erasmus+ ``My Compass``

Πάρε μέρος στο διαγωνισμό για το λογότυπο του νέου Erasmus+ “My Compass”.

Κινητικότητα Erasmus+ ``Μητρικές Γλώσσες`` μαθητών/-ητριών πολωνικού σχολείου στην Αθήνα (2-13 Οκτωβρίου 2023)

Από τις 2 ως τις 13 Οκτωβρίου 2023 υποδεχθήκαμε το πολωνικό σχολείο Zespόł Szkόł im. Adama Mickiewicza w Mrozach της πόλης Μρόζυ. Οι Έλληνες/-ίδες και Πολωνοί/-ές μαθητές/-ήτριες και εκπαιδευτικοί Erasmus+ των δύο σχολείων υλοποίησαν πολλές ομαδοσυνεργατικές δραστηριότητες με κεντρικό θέμα την προβολή των Μητρικών Γλωσσών τη Ευρώπης. Στη συγκεκριμένη κινητικότητα η Πολωνική και η Ελληνική γλώσσα ήταν τα βασικά αντικείμενα βιωματικών δράσεων και ψηφιακών δημιουργιών με τη χρήση web 2.0 εκπαιδευτικών εργαλείων (Canva, Book Creator, Socrative, Kahoot, EdPuzzle κ.α.). Διάλογοι στα Ελληνικά και στα Πολωνικά, παρουσιάσεις, βίντεο-ντοκιμαντέρ και εκπαιδευτικά κουιζ ήταν τα αποτελέσματα των μαθητικών δημιουργιών. Επίσης οι μαθητές/-ήτριες επισκέφτηκαν εμβληματικά τοπόσημα όπως την Ακρόπολη, το μουσείο Ακροπόλεως, την Αρχαία Αγορά, τη συνοικία της Πλάκας, τη Μητρόπολη, την Καπνικαρέα και την Παναγία Γοργοεπήκοο, το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου, αλλά και φημισμένα μέρη εκτός Αθηνών, όπως το ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, το νησί της Αίγινας, τις Μυκήνες και το Ναύπλιο.

Ευχαριστούμε τις οικογένειες και τους/τις  μαθητές/-ήτριες για τη φιλοξενία της πολωνικής αποστολής.

Παρακολουθείστε τις δραστηριότητες των μαθητών/-ητριών του σχολείου μας στη σελίδα μας στο instagram:

και στο κανάλι μας στο YouTube  https://www.youtube.com/@53rdlyceumofathens4

Κινητικότητα Erasmus+ ``Μητρικές Γλώσσες`` μαθητών/-ητριών πολωνικού σχολείου στην Αθήνα (2-13 Οκτωβρίου 2023): Ημερολόγιο Πολωνών μαθητών/-ητριών

Στα ελληνικά:

Στις 2 Οκτωβρίου 2023, 10 Πολωνοί/-ές μαθητές/-ήτριες και 2 εκπαιδευτικοί από το Μρόζυ της Πολωνίας πετάξαμε στην Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ “Μητρικές Γλώσσες” για να γνωρίσουμε την Αθήνα, να μάθουμε για τον ελληνικό πολιτισμό και να υλοποιήσουμε εκπαιδευτικές δραστηριότητες με τους/τις Έλληνες/-ίδες μαθητές/-ήτριες του 53ου ΓΕΛ Αθηνών. Την πρώτη μέρα, μας υποδέχτηκαν στα σπίτια των οικοδεσποτών μας. Τις επόμενες μέρες πήραμε μέρος σε διάφορες δραστηριότητες, η κύρια δραστηριότητα ήταν η Ακρόπολη όπου είδαμε ναούς όπως ο Παρθενώνας και το Ερέχθειο. Επισκεφτήκαμε το κέντρο της πόλης και στη Πλάκα και μπροστά στον τάφο του άγνωστου στρατιώτη κοντά στο κτίριο του κοινοβουλίου. περπατώντας μαζί στην Αθήνα και δοκιμάζοντας νέα ελληνικά πιάτα άγνωστα σε εμάς, όπως σουβλάκι, ενώ συνδεθήκαμε περισσότερο σαν παρέα . Μια από τις μέρες ήταν αφιερωμένη σε μια κρουαζιέρα στο ελληνικό νησί – Αίγινα, που φημίζεται για την καλλιέργεια φιστικιών, δοκιμάσαμε επίσης διάφορες λιχουδιές που είδαμε για πρώτη φορά, όπως: τρούφα φιστικιού ή βούτυρο φιστικιού. Πήγαμε εκεί με ένα πλοίο πάνω από το οποίο πετούσαν γλάροι ενώ ο αέρας φυσούσε ευχάριστα. Την επόμενη μέρα πήγαμε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ένα εξαιρετικό μέρος για να μάθουμε για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, θαυμάσαμε διάφορα αρχαία γλυπτά και τα γλυπτά που χρησιμοποιούσαν. Είναι ενδιαφέρον ότι μερικά από αυτά προέρχονται από τις Μυκήνες – ένα μέρος που αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μετά τη μάχη. Εκεί που βρίσκεται ο περίφημος τάφος του Αγαμέμνονα, θαυμάσαμε τη μάσκα του στο μουσείο. Το Ναύπλιο στην παραθαλάσσια πόλη όπου γευματίσαμε και μπορούσαμε να κολυμπήσουμε στα γαλαζοπράσινα νερά και να κάνουμε ηλιοθεραπεία. Την ημέρα αυτή θα μέναμε στο Κάστρο του Παλαμηδίου , ένα φρούριο που βρίσκεται 216 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το κάστρο που έχτισαν οι Βενετοί μας έκανε τεράστια εντύπωση και η θέα από το λόφο ήταν εκπληκτική. Στην επιστροφή περάσαμε από τη Διώρυγα της Κορίνθου, και μέχρι εκείνη τη μέρα είχαμε δει τα πάντα στη χερσόνησο της Πελοποννήσου.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στην Αθήνα, Έλληνες φίλοι μας πήγαν βόλτες για να ανακαλύψουμε τη βραδινή ζωή στην Αθήνα. Περάσαμε υπέροχα εξερευνώντας τα δρομάκια της Αθήνας, παίζοντας μπόουλινγκ και πηγαίνοντας στη γκαλερί. Είδαμε το λιμάνι του Πειραιά, δοκιμάσαμε ελληνικό φαγητό, ακόμη και γιορτάσαμε τα γενέθλια της Ελληνίδας φίλης μας. Αυτό που μας άρεσε περισσότερο είναι να πηγαίνουμε ταξίδια με τους οικοδεσπότες μας, όπου γνωρίζουμε ο ένας τον άλλον και κάνουμε όνειρα για πολλά χρόνια ακόμα. Τώρα καταλάβαμε γιατί οι Έλληνες είναι περήφανοι για τον πολιτισμό και τα επιτεύγματά τους.

Στα πολωνικά:

 2.10.2023r. przylecielismy do Aten. Po dlugiej podrozy metrem czesc osob zostala odebrana przez gospodarzy, a my udalysmy sie do hotelu, gdzie mieszkalysmy przez caly pobyt, poniewaz tylko 6 osob z Grecji mialo mozliwosc przyjac polskiego ucznia do domu. Tego samego dnia wieczorem spotkalismy sie razem z innymi uczniami w celu integracji i lepszego poznania sie. Drugiego dnia, szkoly w Atenach byly zamkniete z powodu Dionizji – lokalnego swieta. Dlatego udalismy sie zwiedzac miasto i Akropol. Wzgorze zrobilo na nas niesamowite wrazenie, a widok stolicy Grecji z gory zapieral dech w piersiach. Sapcerowalismy ulicami Starego Miasta, ktore w jezyku greckim nosi nazwe Plaka.
    W srode udalismy sie pierwszy raz do greckiego liceum gdzie uczylismy sie nawzajem tancow narodowych, ogladalismy prezentacje przygotowane przez greckich uczniow i przelamywalismy lody. Tego samego dnia gralismy w gluchy telefon, robilismy plakaty na temat roznorodnosci jezykow, ktore prezentowalismy nastepnego dnia. Nagoda za nasze wysilki byl poczestunek przygotowany przez host rodziny. Mielismy okazje sprobowac pysznych greckich potraw, ktore bardzo nam smakowaly. Po powrocie ze szkoly mielismy czas wolny, ktory spedzalismy razem z Grekami rozmawiajac i zwiedzajac miasto.
    Kolejny dzien rowniez spedzilismy w szkole, prezentujac swoje prace, opowiadajac legendy o swoich krajach, poznalismy takze jezyk migowy i gralismy w kahoota sprawdzajac nasza wiedze na temat panstw bioracych udzial w projekcie Erasmus. Po powrocie ze szkoly greccy przyjaciele chcac pokazac nam jak spedzaja wolny czas, zabrali nas na kregle i bilarda. Wszyscy swietnie sie bawilismy. Bylo duzo smiechu i rywalizacji. Po grze poszlismy cos zjesc. Sprobowalismy jednego z najbardziej popularnego dania w Grecji czyli suflakow.
Szostego dnia odwiedzilismy Narodowe Muzeum Archeologiczne. Moglismy podziwiac wiele pomnikow i starych przedmiotow ze zlota. Dzieki quizowi, ktory robiilimy podczas zwiedzania dowiedzielismy sie wielu ciekawostek na temat starozytnych Grekow. Tego dnia po raz pierwszy wybralismy sie nad morze. Woda byla ciepla, a na plazy bylo mnostwo pieknych kamieni.
Nastepnego dnia udalismy sie na wycieczke do Swiatyni Posejdona. Po drodze podziwialismy przepiekne widoki morza Egejskiego, ktore zapieraly dech w piersiach. Po powrocie z wycieczki zobaczylismy zmiane warty pod Parlamentem.
Kolejny dzien byl dniem wolnym wiec postanowilismy, ze poplyniemy promem na grecka wyspe pistacji, ktora nazywala sie Aegina. Ciepla woda i widoki zrobily na nas ogromne wrazenie. Po wyjsciu z plazy udalismy sie na obiad, a po drodze testowalismy przerozne wyroby z pistacji. Bardzo podobalo nam sie to miejsce i strasznie nie chcielismy wracac spowrotem.
Nowy tydzien zaczelismy od zwiedzania centrum Aten czyli starozytna Grecka Agore. Po drodze do Agory widzielismy wiele pieknych starych kosciolow ortodoksyjnych. Po zobaczeniu Agory mielismy czas wolny, ktory przeznaczylismy na kupowanie pamiatek.
We wtorek pojechalismy na wycieczke do Myken i Nafplionu. Droga strasznie sie dluzyla, ale warto bylo czekac na to co zobaczylismy. Widoki byly niesamowite. Moglismy zobaczyc tez grobowiec Agamemnona. Bylismy w szoku jak wielki byl. Kolejnym punktem naszej podrozy bylo miasto Nafplion, w ktorym zwiedzilismy twierdze Palamidi. Z cytadeli udalismy sie na plaze wykapac sie w slonej wodzie i poopalac. Byla to jedna z najpiekniejszych plaz na jakiej bylismy. Woda byla ciepla, a slonce grzalo jak nigdy.
W srode kontynuowalismy zadania projektowe. Jednym z nich bylo nagranie filmu o szkole. Po szkole udalismy sie do hoteliu, zeby przygotowac sie nas urodziny jednej z naszych greckich kolezanek. Wieczor spedzilismy tanczac i spiewajac greckie i polskie piosenki. Po nswietnej zabawie wrocilismy do hotelu aby wypoczac na kolejny dzien.
W przedostatnim dniu bylismy w szkole pracujac nad naszymi zadaniami oraz uczestniczylismy w lekcjach laciny.
Caly wyjazd poruszalismy sie metrem. Bylo dla nas nie lada wyzwaniem aby nie zgubic sie w wielkiej sieci komunikacji miejskiej. Jednakze dalismy rade i moglismy w pelni korzystac z urokow Grecji. Zawalismy wiele przyjazni, ktore zostana z nami do konca. Wszyscy byli dla nas bardzo uprzejmi i z pewnoscia bedziemy milo wspominac ten czas. 

Παρακολουθείστε τις δραστηριότητες των μαθητών/-ητριών του σχολείου μας στη σελίδα μας στο instagram:

και στο κανάλι μας στο YouTube  https://www.youtube.com/@53rdlyceumofathens4

Ενδιάμεση έκθεση-παρουσίαση του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ ¨Μητρικές Γλώσσες - Η πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης``

Επίσκεψη Erasmus+ τριών εκπαιδευτικών από την Λιλ της Γαλλίας

3 εκπαιδευτικοί από το σχολείο Saint Paul της γαλλικής πόλης Λιλ επισκέπτονται το σχολείο μας για να παρακολουθήσουν και να υιοθετήσουν καλές πρακτικές περιβαλλοντικής εκπαίδευσης από την ομάδα περιβαλλοντικής του 53ου ΓΕΛ. Οι δράσεις που έχουμε οργανώσει  για την εβδομάδα 2-5 Μαΐου είναι: ανακύκλωση συσκευών σε συνεργασία με την υπηρεσία ανακύκλωσης Δήμου Αθηναίων, ανακύκλωση χαρτιού, βιωματική επίσκεψη στο καταφύγιο αδέσποτων ζώων του Δήμου Αθηναίων, καθαρισμός παραλίας σε συνεργασία με την ΜΕdIES και μελέτη πεδίου στο αστικό περιβάλλον των Σεπολίων.

Έτσι, οι Γάλλοι εκπαιδευτικοί θα μεταφέρουν εκπαιδευτική τεχνογνωσία στο σχολείο τους για να υλοποιήσουν εκεί προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με έμπνευση από το…53ο!

Κινητικότητα Erasmus+ ``Μητρικές Γλώσσες`` μαθητών/-ητριών και εκπαιδευτικών του σχολείου μας στο Μρόζυ της Πολωνίας (23-30 Απριλίου 2023)

Μαθήτριες και εκπαιδευτικοί του 53ου Λυκείου Αθηνών συμμετείχαν στην κινητικότητα Erasmus στην πολωνική πόλη Mrozy (23-30 Απριλίου 2023) στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ KA122 “Μητρικές Γλώσσες”. Το σχολείο υποδοχής ήταν το Zespόł Szkόł im. Adama Mickiewicza w Mrozach. Οι μαθητές των δύο σχολείων πραγματοποίησαν διάφορες βιωματικές και δημιουργικές δραστηριότητες όχι μόνο στο Mrozy αλλά και στη Βαρσοβία και στο Lubin, προκειμένου να προωθήσουν τη σημασία της χρήσης των μητρικών γλωσσών σε μια πολύγλωσση Ευρώπη και να αναδείξουν τη σημασία του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μητρικής Γλώσσας. Επιπλέον, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί βελτίωσαν τις δεξιότητές τους 4C, εφάρμοσαν σύγχρονες εκπαιδευτικές μεθόδους όπως η συνεργατική και η βιωματική μάθηση σε συνδυασμό με την εκτεταμένη χρήση εκπαιδευτικών ψηφιακών εργαλείων web 2.0. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων διατήρησαν το οικολογικό τους αποτύπωμα όσο το δυνατόν πιο χαμηλό, συμβάλλοντας στη βιωσιμότητα του έργου.
Ευχαριστούμε τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του πολωνικού σχολείου και τις οικογένειές τους για την υπέροχη φιλοξενία τους.

Κινητικότητα Erasmus+ ``Μητρικές Γλώσσες`` μαθητριών και εκπαιδευτικών του σχολείου μας στην Πολωνία (Mrozy, 23 -30 Απριλίου 2023): Ημερολόγιο μαθητριών

Στα ελληνικά:

Στις 23 Απριλίου 2023, ένα όμορφο και περιπετειώδες ταξίδι ξεκίνησε για εμάς, 6 μαθήτριες του 53ου ΓΕΛ Αθηνών, με προορισμό το Mrozy της Πολωνίας. Οι μαθητές του Zespół Szkół im. Adama Mickiewicza w Mrozach μας υποδέχτηκαν θερμά, όπως και οι επιβλέποντες καθηγητές και η διευθύντρια. Την πρώτη μας μέρα εκεί, εξερευνήσαμε την πόλη Mrozy, θαυμάσαμε το όμορφο τοπίο της και γνωριστήκαμε καλύτερα μεταξύ μας, ενώ αράζαμε στο δάσος. Τη δεύτερη μέρα, περάσαμε το χρόνο μας εξερευνώντας το σχολείο και μαθαίνοντας περισσότερα για την πολωνική κουλτούρα. Φάγαμε στην καφετέρια και στη συνέχεια παίξαμε βόλεϊ και μπάσκετ με τους Πολωνούς και τους Ισπανούς μαθητές (επίσης από Erasmsus+) στο γυμναστήριο του σχολείου. Το βράδυ, αράξαμε στο τοπικό πάρκο και ενημερωθήκαμε για την ιστορία της πόλης. Την τρίτη ημέρα, επισκεφθήκαμε τους Εθνικούς Κήπους της Βαρσοβίας.
 
Εκεί είχαμε την ευκαιρία να δούμε όλα τα είδη των ζώων, όπως σκίουρους, πάπιες και κύκνους! Αργότερα, περάσαμε από το εργοστάσιο σοκολάτας και μάθαμε για την προέλευση της καθημερινής σοκολάτας. Είχαμε επίσης την ευκαιρία να φτιάξουμε τη δική μας! Την επόμενη κιόλας μέρα κάναμε βόλτα στο Λούμπλιν και είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε το στρατόπεδο συγκέντρωσης Majdanek και να επισκεφτούμε την παλιά πόλη. Αργότερα την ημέρα σταματήσαμε στο εργοστάσιο κρεμμυδόψωμου όπου μάθαμε πώς να φτιάχνουμε το δικό μας ψωμί με γέμιση κρεμμυδιού, με τη βοήθεια ενός επαγγελματία. Στις 27 του μήνα πήραμε το δρόμο μας για το υπέροχο παλάτι της Βαρσοβίας, όπου εξερευνήσαμε τα διάφορα δωμάτια του κάστρου και επίσης πέσαμε πάνω σε πολλά ευάλωτα έργα τέχνης. Καθώς συνεχίζαμε την ημέρα μας, είχαμε την τύχη να επισκεφθούμε το υπέροχο κέντρο Kopernik στη Βαρσοβία .Στις 28 του μήνα περάσαμε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας στο σχολείο, όπου παρακολουθήσαμε την τελετή αποφοίτησης κάποιων Πολωνών μαθητών. Όσον αφορά το βράδυ, οι φιλοξενούμενοι μαθητές μας ετοίμασαν μια φωτιά. Η νύχτα ήταν πραγματικά καταπληκτική και φύγαμε με πολλές όμορφες αναμνήσεις.
 
Το πρωί της 29ης πήραμε το τρένο για τη Βαρσοβία και κατευθυνθήκαμε προς το εμπορικό κέντρο Zlote Tarasy, όπου είχαμε την ευκαιρία να ψωνίσουμε μερικά αναμνηστικά. Όσον αφορά το βράδυ, οι Πολωνοί μαθητές ετοίμασαν ένα μπάρμπεκιου μαζί με μερικά παραδοσιακά ελληνικά φαγητά. Το ξύπνημα στις 30 του μηνός ήταν θλιβερό για εμάς , αφού ήταν η μέρα της αναχώρησης μας. Οι Πολωνοί μαθητές και καθηγητές μάς συνόδευσαν μέχρι το αεροδρόμιο και ξεκινήσαμε για την πτήση μας προς την Ελλάδα. Είμαστε πραγματικά ευγνώμονες για όλα αυτά που μας προσέφεραν και συνολικά φύγαμε γεμάτοι από υπέροχες αναμνήσεις και εμπειρίες ζωής.

Στα πολωνικά:

23 kwietnia 2023 roku dla 6 uczniow z Grecji rozpoczęła się piękna i pełna przygód podróż, której celem były Mrozy w Polsce. Delegacja uczniow z Zespołu Szkół im.Adama Mickiewicza serdecznie przywitała delegacje z Aten w murach naszej szkoly. Pierwszego dnia zwiedzaliśmy miasteczko Mrozy, podziwialiśmy jego piękne krajobrazy i poznaliśmy się lepiej podczas spędzania czasu w lesie. Nastepnego dnia odwiedzilismy szkole i zjedlismy wspolne sniadanie. Po sniadaniu zwiedzalismy szkole oraz rozmawialismy o roznicach i podobienstwach miedzy naszymi szkolami. Na sali gimnastycznej spotkalismy sie w wiekszym gronie gdyz
oprocz Grekow i Polakow w spotkaniu uczestniczyli rowniez Hiszpanie, bioracy udzial w projekcie Erasmus+, dzieki czemu mielismy mozliwosc przyjrzenia sie kulturze wszystkich trzech krajow. Wszyscy uczestnicy mieli przygotowane prezentacje na temat swoich szkol i krajow. Na koniec dnia udalo nam sie rowniez rozegrac mecz siatkowki. Podczas wizyty Grekow w Polsce udalismy sie na 3 wycieczki, do Warszawy oraz do Lublina. Na wycieczce do stolicy Polski, zwiedzilismy slynne Lazienki Krolewskie, Muzeum Narodowe oraz Manufakture Czekolady. Po calodziennym zwiedzaniu, poszlismy do baru mlecznego, gdzie wszyscy razem zjedlismy wspolny, tradycyjny polski obiad. Po powrocie do Mrozow, spotkalismy sie pieknym wieczorem w parku i swietnie spedzilismy czas, grajac w gry i rozmawiajac. Na nastepna wycieczke wybralisy sie do Lublina. Odwiedzilismy Majdanek, czyli jeden z obozow koncentracyjnych. Wzbudzilo to we wszystkich ogromne wzruszenie. Nalezy jednak podkreslic, ze oboz ten nie byl zalozony przez Polakow, a przez Niemcow. Trafiali do niego nie tylko Zydzi, ale tez Polacy. Nastepnie wybralismy sie do Muzeum Cebularza, gdzie odbylismy warsztaty, na ktorych mielismy okazje stworzyc wlasne cebularze, ktore sa tradycyjnym lubelskim przysmakiem. 3 wycieczka byla to kolejna podroz do Warszawy. Wybralismy sie na Starowke, gdzie mielismy czas dla siebie i moglismy kupic pamiatki, czy zjesc lody. Bylismy rowniez w Centrum Nauki Kopernik, gdzie zachwycalismy sie wynalazkiami, ktore sie tam znajduja. W drodze powrotnej zaszlismy do parku Biblioteki Uniwersytetu Warszawskiego, gdzie moglismy podziwiac piekne rosliny, rosnace na dachu budynku. Oprocz wycieczek i zabawy znalezlismy rowniez czas na nauke i wraz z naszymi kolezankami z Grecji uczeszczalismy na nasze lekcje. Jako pozegnanie urzadzilismy ognisko dla naszych gosci, gdzie spiewalismy, jedlismy, bawilismy sie i tanczylismy. Bylo to niesamowite 7 dni, ktore na zawsze pozostana w naszej pamieci, a poznane osoby zostana w naszym sercu.

Εργασίες μαθητών/-ητριών Erasmus+ ``Μητρικές Γλώσσες - Η πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης``

Οι μαθητές/-ήτριες από την Πολωνία και την Ελλάδα δημιούργησαν πολλές πρωτότυπες και ποιοτικές ψηφιακές εργασίες κατά τη διάρκεια της κινητικότητας Erasmus+ στο Μρόζυ με θέμα: “Μητρικές Γλώσσες – Η πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης”.

Απολαύστε τις!

Digital Books:

 

A unique cooperation between Greek and Polish culture

Presenting Greek poetry

Ένα βιντεομάθημα EdPuzzle για τη δομή και την ιστορία της ελληνικής γλώσσας

Κινητικότητα Erasmus+ ``Μητρικές Γλώσσες`` μαθητριών και εκπαιδευτικών του σχολείου μας στην Πορτογαλία (Viana do Castelo, 26 Μαρτίου -2 Απριλίου 2023): Ημερολόγιο μαθητριών

Στα ελληνικά:

Μια μοναδική εμπειρία άρχισε  στις 26 Μαρτίου 2023 όταν 6 μαθήτριες του σχολείου μας φιλοξενηθήκαμε στη Viana do Castelo της Πορτογαλίας μέχρι τις 2 Απριλίου στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+ “Μητρικές Γλώσσες”. Υπήρχε εξαρχής οικειότητα, καθώς οι Πορτογάλοι μαθητές είχαν φιλοξενηθεί τον προηγούμενο μήνα στην χώρα μας.

Μετά την άφιξή μας στο αεροδρόμιο του Πόρτο, συναντηθήκαμε ξανά με τους Πορτογάλους φίλους μας και γνωρίσαμε τις οικογένειες τους. Αφού περάσαμε μερικές ώρες με τις οικογένειες, ξεναγηθήκαμε στην πόλη της Viana. Επισκεφθήκαμε το εμπορικό κέντρο και κάναμε βόλτα στο κέντρο για την υπόλοιπη μέρα.

Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε στο σχολείο, με την ομιλία του διευθυντή τους, πολλές διασκεδαστικές “ice-breaking” δραστηριότητες και την περιήγηση στις εγκαταστάσεις του σχολείου. Ύστερα, παρακολουθήσαμε τη ξενάγηση στο Navio Gil Eanes, το οποίο είναι ένα ιστορικό πλοίο και πλέον χρησιμοποιείται ως μουσείο. Μετά την ξενάγηση, είχαμε ελεύθερο χρόνο στην πόλη και δοκιμάσαμε το παραδοσιακό γλυκό τους Bolas de Berlim. Στο τέλος της ημέρας καθίσαμε σε μία ωραία καφετέρια δίπλα στο λιμάνι.

Την τρίτη μέρα, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μια διδακτική ώρα λογοτεχνίας και έπειτα, με αφορμή την εβδομάδα επιστημών, είδαμε και συμμετείχαμε σε αρκετά ενδιαφέροντα πειράματα φυσικής, βιολογίας και χημείας. Αργότερα, μοιραστήκαμε σε ομάδες και συνεργαστήκαμε για την υλοποίηση των εργασιών. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, πήγαμε στην παραλία Cabedelo. Εκεί, είδαμε το όμορφο ηλιοβασίλεμα και παίξαμε διάφορα παιχνίδια. Αφού έδυσε ο ήλιος, φάγαμε βραδινό σε ένα κοντινό εστιατόριο.

Την τέταρτη μέρα, συναντηθήκαμε στο σχολείο και οδηγηθήκαμε στο ποτάμι Lima της πόλης για να κάνουμε κανό. Μετά από αυτή φανταστική εμπειρία επιστρέψαμε στο σχολείο για το μεσημεριανό γεύμα. Στη συνέχεια, αφού φτάσαμε στο μουσείο Traje de Viana do Castelo είδαμε παραδοσιακές στολές και κοσμήματα της πόλης. Μετά το πέρας των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, πήγαμε για δείπνο σε ένα εστιατόριο δίπλα στην θάλασσα Norte. Η μέρα μας έκλεισε σε ένα κέντρο bowling που περάσαμε υπέροχα.

Την πέμπτη μέρα, συνεχίσαμε τις εργασίες μας στο σχολείο και αφού τις ολοκληρώσαμε, επισκεφθήκαμε την εκκλησία Santa Luzia, η οποία θεωρείται το σημαντικότερο αξιοθέατο της πόλης. Το βράδυ, καθίσαμε σε ένα  καφέ πάνω από το ποτάμι και παίξαμε επιτραπέζια παιχνίδια.

Την έκτη μέρα, παρουσιάσαμε τις εργασίες με τους μύθους και τα τραγούδια της κάθε χώρας και παίξαμε εκπαιδευτικά κουίζ με πορτογαλικές και ελληνικές λέξεις. Παρακολουθήσαμε βίντεο και ταινία μικρού μήκους με πρωταγωνιστές τους Πορτογάλους μαθητές. Επειδή ήταν η τελευταία μας μέρα στο σχολείο, μας δόθηκαν τα πιστοποιητικά του προγράμματος και κάποια συγκινητικά αναμνηστικά. Το απόγευμα, το σχολείο είχε διοργανώσει ένα αποχαιρετιστήριο πάρτι στο χώρο του σχολείου. Οι μαθητές συνέβαλαν στην ετοιμασία του πάρτι, φέρνοντας φαγητά και γλυκά. Ακόμη, μάς εντυπωσίασε το γεγονός ότι υπήρχε ζωντανή μουσική από ένα συγκρότημα μαθητών του σχολείου.

Το πρωί της τελευταίας μέρας, ξεκίνησε το ταξίδι μας προς το Πόρτο. Εκεί, περπατήσαμε την πόλη, καθίσαμε σε ένα εστιατόριο και φάγαμε ένα από τα παραδοσιακά τους πιάτα, το “francesinha”. Ακολούθως, επισκεφθήκαμε μια εκκλησία της πόλης, το λιμάνι και τη γέφυρα D.Luis. Επιπλέον, αγοράσαμε σουβενίρ από την εντυπωσιακή αυτή πόλη. Αφού γυρίσαμε στη Viana, πήγαμε στο εμπορικό κέντρο και εκμεταλλευτήκαμε τις τελευταίες μας ώρες με τους Πορτογάλους.

Τα ξημερώματα της όγδοης μέρας, αποχαιρετίσαμε με συγκίνηση τους φίλους, τις οικογένειες και τους καθηγητές και πήραμε τον δρόμο της επιστροφής.

Το ταξίδι μας στην Πορτογαλία ήταν γεμάτο με πολλές καινούριες εμπειρίες και ανθρώπους. Γνωρίσαμε την κουλτούρα τους, τις παραδόσεις και τα έθιμά τους. Εντυπώσεις μάς δημιουργήθηκαν από τον πολιτισμό, τις συνήθειες και το εκπαιδευτικό τους σύστημα που διέφερε από το δικό μας, όπως το γεγονός ότι τρώνε μεσημεριανό στο σχολείο αλλά και ότι οι διδακτικές τους ώρες ολοκληρώνονται στις 17:00. Όλοι μας, μείναμε ευχαριστημένοι από τη φιλοξενία τους, δεθήκαμε σε μεγάλο βαθμό με τα παιδιά και είναι σίγουρο πως η εμπειρία αυτή θα μας μείνει αξέχαστη!

Στα πορτογαλικά:

Uma experiência única teve início a 26 de março de 2023, quando 6 alunos da nossa escola foram acolhidos em Viana do Castelo, Portugal, até 2 de abril, no âmbito do programa ERASMUS+ “Línguas Maternas”. A familiaridade foi evidente desde o início, uma vez que os alunos portugueses tinham sido acolhidos no nosso país no mês anterior.

Depois de chegarmos ao aeroporto do Porto, reencontrámos os nossos amigos portugueses e ficámos a conhecer as suas famílias. Depois de passarmos algumas horas com as famílias, fomos visitar a cidade de Viana. Visitámos o centro comercial e passeámos pelo centro durante o resto do dia.

O segundo dia começou na escola, com uma palestra do diretor, muitas actividades divertidas para “quebrar o gelo” e uma visita às instalações da escola. De seguida, participámos na visita guiada ao Navio Gil Eanes, que é um navio histórico e é agora utilizado como museu. Após a visita, tivemos tempo livre na cidade e provámos o doce tradicional Bolas de Berlim. No final do dia, sentámo-nos num agradável café junto ao porto.

No terceiro dia, tivemos a oportunidade de assistir a uma aula de literatura e depois, por ocasião da semana da ciência, vimos e participámos em várias experiências interessantes de física, biologia e química. Mais tarde, dividimo-nos em grupos e trabalhámos em conjunto para realizar as tarefas. Na tarde do mesmo dia, fomos à praia do Cabedelo. Lá, observámos o belo pôr do sol e jogámos vários jogos. Depois de o sol se pôr, jantámos num restaurante próximo.

No quarto dia, encontrámo-nos na escola e fomos até ao rio Lima, na cidade, para andar de canoa. Depois desta experiência fantástica, regressámos à escola para almoçar. De seguida, depois de chegarmos ao museu do Traje de Viana do Castelo, vimos os trajes e as jóias tradicionais da cidade. Depois das actividades educativas, fomos jantar a um restaurante junto ao mar do Norte e terminámos o dia num centro de bowling, onde nos divertimos imenso.

No quinto dia, continuámos o nosso trabalho escolar e, depois de o completarmos, visitámos a igreja de Santa Luzia, que é considerada a atração mais importante da cidade. À noite, sentámo-nos num café com vista para o rio e jogámos jogos de tabuleiro.

No sexto dia, apresentámos os projectos com os mitos e as canções de cada país e fizemos testes educativos com palavras portuguesas e gregas. Vimos vídeos e uma curta-metragem com os alunos portugueses. Como era o nosso último dia na escola, recebemos certificados do projeto e algumas lembranças comoventes. À tarde, a escola organizou uma festa de despedida no recinto escolar. Os alunos contribuíram para a festa trazendo comida e doces. Também ficámos impressionados com o facto de ter havido música ao vivo por uma banda de alunos da escola.

Na manhã do último dia, iniciámos a nossa viagem para o Porto. Lá, passeámos pela cidade, sentámo-nos num restaurante e comemos um dos seus pratos tradicionais, a “francesinha”. De seguida, visitámos uma igreja da cidade, o porto e a ponte D. Luís. Para além disso, comprámos lembranças desta impressionante cidade. Depois de regressarmos a Viana, fomos ao centro comercial e aproveitámos as nossas últimas horas com os portugueses.

Na madrugada do oitavo dia, despedimo-nos emocionados dos nossos amigos, familiares e professores e regressámos a casa.

A nossa viagem a Portugal foi repleta de novas experiências e pessoas. Ficámos a conhecer a sua cultura, tradições e costumes. Ficámos impressionados com a sua cultura, hábitos e sistema educativo diferentes dos nossos, como o facto de almoçarem na escola e de o horário letivo terminar às 17 horas. Todos nós ficámos satisfeitos com a sua hospitalidade, criámos uma grande ligação com as crianças e temos a certeza de que esta experiência será inesquecível!

Κινητικότητα Erasmus+ ``Μητρικές Γλώσσες`` μαθητριών και εκπαιδευτικών του σχολείου μας στο Βιάνα ντο Καστέλο Πορτογαλίας (26 Μαρτίου - 4 Απριλίου 2023)

Μαθήτριες και εκπαιδευτικοί του 53ου Λυκείου Αθηνών συμμετείχαν στην κινητικότητα Erasmus στην πορτογαλική πόλη Viana do Castelo (26 Μαρτίου – 2 Απριλίου 2023) στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ KA122 “Μητρικές Γλώσσες”. Το σχολείο υποδοχής ήταν το Agrupamento de Escolas de Monte da Ola. Οι μαθητές των δύο σχολείων πραγματοποίησαν διάφορες βιωματικές και δημιουργικές δραστηριότητες με σκοπό να προωθήσουν τη σημασία της χρήσης των μητρικών γλωσσών σε μια πολύγλωσση Ευρώπη και να τονίσουν τη σημασία του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μητρικής Γλώσσας. Επιπλέον, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί βελτίωσαν τις δεξιότητές τους 4C, εφάρμοσαν σύγχρονες εκπαιδευτικές μεθόδους όπως η συνεργατική και η βιωματική μάθηση σε συνδυασμό με την εκτεταμένη χρήση εκπαιδευτικών ψηφιακών εργαλείων web 2.0. Και όχι μόνο αυτό, αλλά κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων διατήρησαν το οικολογικό τους αποτύπωμα όσο το δυνατόν μικρότερο, προσθέτοντας στη βιωσιμότητα του έργου.
Ευχαριστούμε τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του πορτογαλικού σχολείου και τις οικογένειές τους για την υπέροχη φιλοξενία τους. Ευχαριστούμε και τους εκπαιδευτικούς του πορτογαλικού σχολείου για την υπέροχη συνεργασία και τους κόπους που κατέβαλαν.

Εργασίες μαθητών/-ητριών Erasmus+ ``Μητρικές Γλώσσες - Η πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης``

Οι μαθητές/-ήτριες από την Πορτογαλία και την Ελλάδα δημιούργησαν πολλές πρωτότυπες και ποιοτικές ψηφιακές εργασίες κατά τη διάρκεια της κινητικότητας Erasmus+ στο Viana do Castelo με θέμα: “Μητρικές Γλώσσες – Η πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης”.

Απολαύστε τις!

 

 

 

 

Βίντεο-παρουσίαση ελληνικών και πορτογαλικών μύθων

Το κίνημα Bengali που οδήγησε στην ανακήρυξη της Διεθνούς Ημέρας Μητρικής Γλώσσας

Actionbound activity at the Acropolis

Κινητικότητα Erasmus+ μαθητριών του ιταλικού σχολείου IIS Margherita Hack (Μορλούπο, Ρώμη) στο σχολείο μας (4-13 Μαρτίου 2023): Ημερολόγιο μαθητριών

Το Σάββατο 4 Μαρτίου 2023 μαθήτριες το σχολείο μας υποδέχτηκε 5 Ιταλίδες μαθήτριες και 2 καθηγήτριες από το σχολείο IIS Margherita Hack (Μορλούπο, Roma) με το πρόγραμμα Erasmus+. Ήταν εκ πρώτης όψεως ολοφάνερο ότι οι αντιστοιχίες προσωπικοτήτων ήταν κατάλληλες και πως η διαμονή των Ιταλίδων θα αποτελούσε μια από τις πιο συναρπαστικές εμπειρίες της ζωής μας. Απώτερος στόχος μας ήταν η παρουσίαση της όμορφης πλευράς της Αθήνας μέσω ποικιλόμορφων δραστηριοτήτων που προετοιμάσαμε σε συνεργασία με τους υπεύθυνους για το πρόγραμμα καθηγητές. Εκδρομή στον Παρθενώνα και στο μουσείο της Ακρόπολης, περιήγηση στον χώρο της Τεχνόπολης, περίπατος στην Ακαδημία Πλάτωνος και στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας ήταν λίγες από τις δραστηριότητες που διεξήχθησαν στο πλαίσιο του προγράμματος. Εκτός από τις εξωτερικές δραστηριότητες όμως, ασχοληθήκαμε και ως μεικτές ομάδες στην δημιουργία αφισών και παρουσιάσεων με διάφορα θέματα που αφορούν τις δύο χώρες και τον αρχαίο πολιτισμό τους.
Πέρα από το πρόγραμμα, μάθαμε για την μαγική γειτονική Ιταλία, δεθήκαμε με τις κοπέλες που φιλοξενούσαμε και φάγαμε νόστιμη, παραδοσιακή καρμπονάρα από τα χεράκια τους. Γελάσαμε, παίξαμε, ζήσαμε όλες μαζί μια περιπέτεια εκτός γλωσσικών ορίων. Ίσως η στιγμή του αποχωρισμού να ήταν θλιβερή όμως το σίγουρο είναι πως δεν είναι παντοτινή.
Ευχαριστούμε τις οικογένειες και τους/τις  μαθητές/-ήτριες για τη φιλοξενία της ιταλικής αποστολής.

Εργασίες μαθητών/-ητριών Erasmus+ (53ο ΓΕΛ Αθηνών - IIS Margherita Hack, Morlupo)

Σας παρουσιάζουμε τις εργασίες των μαθητριών Erasmus+ των δύο σχολείων με θέμα την κοινή πολιτιστική κληρονομιά Ελλάδας-Ιταλίας.

Κορυφαία μνημεία της Ρώμης και της Αθήνας!

Κινητικότητα Erasmus+ μαθητών/-ητριών πορτογαλικού σχολείου στην Αθήνα (20-26 Φεβρουαρίου 2023)

Από τις 20 ως τις 26 Φεβρουαρίου 2023 υποδεχθήκαμε το πορτογαλικό σχολείο Agrupamento de Escolas de Monte da Ola της πόλης Viana do Castelo. Οι Έλληνες/-ίδες και Πορτογάλοι/-ίδες μαθητές/-ήτριες και εκπαιδευτικοί Erasmus+ των δύο σχολείων υλοποίησαν πολλές ομαδοσυνεργατικές δραστηριότητες με κεντρικό θέμα την προβολή των Μητρικών Γλωσσών τη Ευρώπης. Στη συγκεκριμένη κινητικότητα η Πορτογαλική και η Ελληνική γλώσσα ήταν τα βασικά αντικείμενα βιωματικών δράσεων και ψηφιακών δημιουργιών με τη χρήση web 2.0 εκπαιδευτικών εργαλείων (Canva, Book Creator, Socrative, Kahoot, EdPuzzle κ.α.). Συγκριτική μελέτη των δύο γλωσσών, παρουσιάσεις, βίντεο-ντοκιμαντέρ, βιωματικό σεμινάριο νοηματικής γλώσσας και εκπαιδευτικά κουιζ ήταν τα αποτελέσματα των μαθητικών δημιουργιών. Επίσης οι μαθητές/-ήτριες επισκέφτηκαν εμβληματικά τοπόσημα όπως η Ακρόπολη, το μουσείο Ακροπόλεως, η Αρχαία Αγορά, η συνοικία της Πλάκας, η Μητρόπολη και η Παναγία Γοργοεπήκοος, το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου και η Βουλή των Ελλήνων, το ΚΠΙΣΝ και η Εθνική Βιβλιοθήκη.

Ευχαριστούμε τις οικογένειες και τους/τις  μαθητές/-ήτριες για τη φιλοξενία της πορτογαλικής αποστολής.

Κινητικότητα Erasmus+ μαθητών/-ητριών πορτογαλικού σχολείου στην Αθήνα (20-26 Φεβρουαρίου 2023): Ημερολόγιο μαθητών/-ητριών

Στα ελληνικά:

Από τις 20 έως τις 26 Φεβρουαρίου 2023, Πορτογάλοι μαθητές/-ήτριες και εκπαιδευτικοί από το Viana do Castelo επισκέφθηκαν την Αθήνα στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ “Μητρικές Γλώσσες” που υλοποιείται μεταξύ σχολείων της Ελλάδας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και Πολωνίας.

Από την πρώτη κιόλας ημέρα, οι Πορτογάλοι μαθητές/-ήτριες έγιναν δεκτοί με ενθουσιασμό από τις ελληνικές οικογένειες. Μετά από μια πρώτη ημέρα προσαρμογής λόγω του κουραστικού τους ταξιδιού, είχαν επιτέλους την ευκαιρία να επισκεφθούν το σχολείο μας. Αφού παρακολουθήσαμε μια δραματοποίηση του αρχαίου μύθου της Ευρώπης και μια ομιλία από τον διευθυντή του σχολείου, συνεχίσαμε με κάποιες διασκεδαστικές δραστηριότητες  για να γνωριστούμε καλύτερα. Ακολούθησε η παρουσίαση του ελληνικού αλφαβήτου και της ελληνικής μυθολογίας από τους μαθητές/-ήτριές μας. Το υπόλοιπο της ημέρας περιελάμβανε επίσκεψη στην Ακρόπολη, συνοδευόμενη από ξενάγηση που έκαναν οι μαθητές/-ήτριές μας στα αγγλικά αξιοποιώντας την εκπαιδευτική εφαρμογή Actionbound.

Εκείνη την ημέρα, μετά τις δραστηριότητες Erasmus, συνέβη το πιο σημαντικό γεγονός από όλα: Οι πορτογάλοι δοκίμασαν για πρώτη φορά το περίφημο ελληνικό σουβλάκι ! Μπορούμε να εγγυηθούμε ότι το απόλαυσαν πολύ.

Η τρίτη ημέρα ήταν η αφιερωμένη σε ομαδικές εργασίες στο σχολείο. Οι δραστηριότητές μας ξεκίνησαν με κάποια κουίζ χρησιμοποιώντας τις εφαρμογές EdPuzzle και Kahoot. Στη συνέχεια, οι μαθητές άρχισαν να εργάζονται στις ομαδικές εργασίες τους. Ένα σύνολο μικτών ομάδων που αποτελούνταν από Έλληνες και Πορτογάλους μαθητές/-ήτριες συνεργάστηκαν για να φτιάξουν αφίσες για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μητρικής Γλώσσας (21 Φεβρουαρίου).

Για το μεσημεριανό γεύμα, οι μαθητές Erasmus+ της Α’ τάξης διοργάνωσαν έναν παραδοσιακό ελληνικό μπουφέ στο σχολείο- από παστίτσιο μέχρι γαλακτομπούρεκο. Έτσι, οι φιλοξενούμενοι πήραν μια ακόμα καλύτερη γεύση της ελληνικής κουζίνας. Το υπόλοιπο της ημέρας, οι Έλληνες μαθητές τους πήγαν για την πιο διασκεδαστική δραστηριότητα: το μπόουλινγκ.

Την τέταρτη ημέρα, επισκεφθήκαμε το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος- πιο συγκεκριμένα, ξεναγηθήκαμε στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας. Στο εσωτερικό της μπορέσαμε να εξερευνήσουμε τις διαφορές μεταξύ των βιβλιοθηκών κάθε χώρας, καθώς και να θαυμάσουμε την ομορφιά του κτιρίου και την πλούσια συλλογή βιβλίων. Οι Πορτογάλοι μαθητές/-ήτριες κατάφεραν μάλιστα να εντοπίσουν ένα απόσπασμα του διάσημου Πορτογάλου ποιητή Φερνάντο Πεσσόα ανάμεσα στα σπουδαία έργα που απεικονίζονται στη διακόσμηση της βιβλιοθήκης.

Μετά την ξενάγησή μας και την υπέροχη θέα των σιντριβανιών του Κέντρου που “χόρευαν” υπό τους ήχους της μουσικής, οι μαθητές έκαναν άλλη μια βόλτα στη Μαρίνα Φλοίσβου, όπου έφαγαν το μεσημεριανό τους γεύμα. Ο δρόμος της επιστροφής ήταν έγινε χρησιμοποιώντας τα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αθήνας. Το βράδυ, οι μαθητές παρακολούθησαν τον αγώνα μπάσκετ μιας Ελληνίδας μαθήτριας Erasmus+ (η δική μας ομάδα κέρδισε!).

Η πέμπτη μέρα ήταν η μεγάλη μέρα του καρναβαλιού. Αλλά πρώτα, οι μαθητές ολοκλήρωσαν τις δραστηριότητές τους δημιουργώντας έναν ψηφιακό τουριστικό οδηγό της Ελλάδας, καθώς και ένα βιβλίο συνταγών με ελληνικές και πορτογαλικές συνταγές- όλα μεταφρασμένα στα ελληνικά, πορτογαλικά και αγγλικά.

Τέλος, ολοκληρώσαμε με άλλα δύο κουίζ στο Kahoot, καθώς και με μια βιωματική δραστηριότητα που οργάνωσε μια από τις μαθήτριές μας, στην οποία μάθαμε βασικές λέξεις στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

Τα πιστοποιητικά συμμετοχής παραδόθηκαν στους Πορτογάλους μαθητές/-ήτριες σε πανηγυρικό κλίμα. Ήταν επιτέλους ώρα για διασκέδαση! Οι μαθητές ντύθηκαν, χόρεψαν και διασκέδασαν με το υπόλοιπο σχολείο σε ένα διασκεδαστικό πάρτι. Μετά το πάρτι ακολούθησε δείπνο στο κέντρο της πόλης.

Η έκτη ημέρα περιελάμβανε επίσκεψη και ξενάγηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Οι μαθητές έλαβαν κάποια αναμνηστικά, και θαύμασαν του Ευζώνους της Προεδρικής Φρουράς. Μετά το τέλος των δραστηριοτήτων μας, οι μαθητές έφαγαν μεσημεριανό γεύμα και δείπνο στο κέντρο της πόλης, εξερευνώντας την Αθήνα (και αγοράζοντας περισσότερα αναμνηστικά στην πορεία).

Η τελευταία ημέρα ήταν δύσκολη- όλοι δίσταζαν να αποχωριστούν, οπότε φάγαμε σε μια ελληνική ταβέρνα πριν η πορτογαλική ομάδα φύγει. Υπήρξαν δάκρυα, αγκαλιές και πολλοί αποχαιρετισμοί.

Στο τέλος της ημέρας, αυτή η εβδομάδα είναι βέβαιο ότι θα είναι μια από τις πιο αξέχαστες εμπειρίες του 2023, καθώς και μια ευκαιρία να γνωρίσουμε τους ανθρώπους της Πορτογαλίας και τους υπέροχους μαθητές/-ήτριές τους.

Θα θέλαμε να γνωρίζετε ότι αυτή η εμπειρία ήταν τόσο σημαντική για εμάς όσο και για εκείνους και είμαστε βέβαιοι ότι ευχαριστήθηκαν όσο και εμείς.

Στα πορτογαλικά:

De 20 a 26 de fevereiro de 2023, alunos e professores portugueses de Viana do Castelo visitaram Atenas no âmbito do programa Erasmus+ “Mother Languages” implementado entre escolas da Grécia, Espanha, Portugal e Polónia.

Logo no primeiro dia, os alunos portugueses foram recebidos com entusiasmo pelas famílias gregas. Após um primeiro dia de adaptação devido à viagem cansativa, tiveram finalmente a oportunidade de visitar a nossa escola. Depois de assistirem a uma dramatização sobre o antigo mito da Europa e a um discurso do diretor da escola, continuámos com algumas actividades divertidas para nos conhecermos melhor. Seguiu-se uma apresentação do alfabeto grego e da mitologia grega pelos nossos alunos. O resto do dia incluiu uma visita à Acrópole, acompanhada de uma visita guiada pelos nossos alunos em inglês, utilizando a aplicação educativa Actionbound.

Nesse dia, depois das actividades Erasmus, aconteceu o acontecimento mais importante de todos: Os portugueses provaram pela primeira vez o famoso souvlaki grego! Podemos garantir que gostaram imenso.

O terceiro dia foi dedicado ao trabalho de grupo na escola. As nossas actividades começaram com alguns questionários utilizando as aplicações EdPuzzle e Kahoot. Depois, os alunos começaram a trabalhar nos seus projectos de grupo. Um conjunto de grupos mistos, composto por alunos gregos e portugueses, trabalhou em conjunto para fazer cartazes para celebrar o Dia Mundial da Língua Materna (21 de fevereiro).

Para o almoço, os alunos Erasmus+ da primeira turma organizaram um buffet tradicional grego na escola – do pastitsio ao galaktobureko. Assim, os convidados puderam saborear ainda melhor a cozinha grega. No resto do dia, os estudantes gregos levaram-nos para a atividade mais divertida: o bowling.

No quarto dia, visitámos o Centro Cultural Stavros Niarchos; mais especificamente, visitámos a Biblioteca Nacional da Grécia. No seu interior, pudemos explorar as diferenças entre as bibliotecas de cada país, bem como admirar a beleza do edifício e a rica coleção de livros. Os alunos portugueses até conseguiram identificar uma citação do famoso poeta português Fernando Pessoa entre as grandes obras retratadas na decoração da biblioteca.

Depois da visita guiada e da maravilhosa vista das fontes do Centro que “dançavam” ao som de música, os alunos deram mais um passeio até à Marina de Flisvos, onde almoçaram. O regresso foi feito utilizando os transportes públicos de Atenas. À noite, os alunos assistiram ao jogo de basquetebol de um estudante Erasmus+ grego (a nossa equipa ganhou!).

O quinto dia foi o grande dia do carnaval. Mas antes, os alunos concluíram as suas actividades criando um guia turístico digital da Grécia, bem como um livro de receitas com receitas gregas e portuguesas – tudo traduzido para grego, português e inglês.

Finalmente, terminámos com mais dois questionários no Kahoot, bem como com uma atividade prática organizada por um dos nossos alunos, na qual aprendemos palavras básicas em Língua Gestual Grega.

Os certificados de participação foram entregues aos alunos portugueses num ambiente festivo. Finalmente, chegou a hora da diversão! Os alunos vestiram-se a rigor, dançaram e divertiram-se com o resto da escola numa festa divertida. A festa foi seguida de um jantar no centro da cidade.

O sexto dia incluiu uma visita e um passeio pelo Parlamento grego. Os alunos receberam algumas lembranças e admiraram os Euzons da Guarda Presidencial. No final das nossas actividades, os alunos almoçaram e jantaram no centro da cidade, explorando Atenas (e comprando mais lembranças pelo caminho).

O último dia foi difícil; todos estavam hesitantes em partir, pelo que comemos numa taberna grega antes da partida da equipa portuguesa. Houve lágrimas, abraços e muitas despedidas.

No final do dia, esta semana será certamente uma das experiências mais memoráveis de 2023, bem como uma oportunidade para conhecer as pessoas de Portugal e os seus maravilhosos estudantes.

Gostaríamos que soubessem que esta experiência foi tão importante para nós como para eles e temos a certeza de que gostaram tanto como nós.

Το Blog του νέου Προγράμματος Erasmus+ ``Mother Languages`` (2022-2024)

Το νέο μας πρόγραμμα Erasmus+ σε συνεργασία με σχολεία της Πολωνίας ,της Ισπανίας και της Πορτογαλίας έχει ήδη το δικό του blog για να ενημερώνεστε για τις δράσεις των μαθητών/-ητριών και εκπαιδευτικών.

https://erasmusmotherlanguages.blogspot.com/

Φυσικά μπορείτε να ακολουθείτε τις δράσεις και:

στο γνωστό blog Erasmus+ του σχολείου μας https://53erasmusplus.blogspot.com/

στην ιστοσελίδα του σχολείου μας http://53lyk-athin.att.sch.gr/erasmus-ka2/

στο instagram του σχολείου μας @53rd_lyceum_of_athens

Erasmus+ logo

Αν έχεις ταλέντο στο σχέδιο και έμφυτη δημιουργικότητα, μπορείς να σχεδιάσεις ένα λογότυπο για το πρόγραμμα Erasmus+ στο οποίο συμμετέχει το σχολείο μας μαζί με σχολεία από την Πολωνία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Το θέμα είναι: Μητρικές Γλώσσες

Προθεσμία υποβολής του σχεδίου σου:

Μέχρι 18 Νοεμβρίου 2022

Erasmus Days 2022

Γιορτάζουμε τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Erasmus παρουσιάζοντας πρωτότυπες εργασίες των μαθητών/-τριών μας για το Πρόγραμμα Erasmus+ C.I.R.C.E. που ολοκληρώθηκε φέτος, και “καλωσορίζοντας” το νέο μας Πρόγραμμα Erasmus+ που θα έχει διάρκεια ως το 2024.

Το Ευρωπαϊκό ταξίδι συνεχίζεται!

Η νέα σχολική χρονιά φέρνει ένα χαρμόσυνο νέο: Εγκρίθηκε το νέο μας Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus + KΑ122 με τίτλο “Μητρικές Γλώσσες – η πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης” το οποίο συντονίζει το σχολείο μας.

Το Ευρωπαϊκό μας ταξίδι που ξεκίνησε πριν από 7 χρόνια, συνεχίζεται!

Οι μαθητικές δημιουργίες C.I.R.C.E.

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ C.I.R.C.E. (ΚΑ229-σύμπραξη ανταλλαγών μεταξύ σχολείων) στο οποίο συμμετείχε το σχολείο μας κατά την τελευταία τριετία ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία χάρη στην εξαιρετική συνεργασία δεκάδων μαθητών και εκπαιδευτικών 5 ευρωπαϊκών σχολείων. Οι καινοτόμες συνεργατικές εκπαιδευτικές πρακτικές που εφαρμόστηκαν αποτυπώνονται στις θαυμάσιες εργασίες των μαθητών / -τριών, προϊόν της “πανευρωπαϊκής” συνεργασίας τους κατά τη διάρκεια των κινητικοτήτων. Σας παρουσιάζουμε τις πρωτότυπες δημιουργίες των μαθητών/-τριών των 5 ευρωπαϊκών σχολείων

Βιβλίο 1: Πολιτιστικός οδηγός των πόλεων C.I.R.C.E.                                             (Χίλντεσχάιμ-Γερμανία, Σίμρισχαμν-Σουηδία, Μορλούπο, Ρώμη, Σαντ’ Ορέστε και Ρινιάνο Φλαμίνο-Ιταλία, Αθήνα-Ελλάδα)

C.I.R.C.E. cultural Handbook

Βιβλίο 2: Επιχειρηματικές ιδέες βασισμένες στα χαρακτηριστικά των πόλεων C.I.R.C.E.

C.I.R.C.E. Business ideas book

Ειδικά για την πόλη της Αθήνας οι μαθητές / -ήτριες και εκπαιδευτικοί του 53ου ΓΕΛ παρήγαγαν ειδικό πρωτότυπο εκπαιδευτικό υλικό το οποίο αξιοποιήθηκε με ομαδοσυνεργατική μέθοδο κατά τη διάρκεια της κινητικότητας C.I.R.C.E. στην Αθήνα το 2021.

1. Εξερεύνηση των πολιτιστικών θησαυρών της Αθήνας “στα βήματα των Αρχαίων Ελλήνων” με χρήση της εκπαιδευτικής εφαρμογής Actionbound

α) Οδηγίες εγκατάστασης και χρήσης εφαρμογής και απαραίτητα QR Codes

https://play.google.com/store/apps/details?id=de.actionbound&hl=en&gl=US

https://drive.google.com/drive/folders/18lVk9973WhKzjJ_gQO3jXUFjhaK5Y82S?usp=sharing

β) Οδηγός 2 πολιτιστικών διαδρομών για την πόλη της Αθήνας για την καθοδήγηση του χρήστη της εφαρμογής

Διαδρομή 1: https://docs.google.com/presentation/d/1vAj7TQVEy72OcHQAxcMqjGX1-kc1kVyC/edit?usp=sharing&ouid=114923811865233151521&rtpof=true&sd=true

Διαδρομή 2: https://docs.google.com/presentation/d/1ATXoErrFapFnIAnRyTbbGAfGcXLZwyPw/edit?usp=sharing&ouid=114923811865233151521&rtpof=true&sd=true

2.Ντοκιμαντέρ-κουίζ γνώσεων με χρήση των εκπαιδευτικών εφαρμογών EdPuzzle και TedEd

Ο φιλόσοφος Πλάτων

Ο φιλόσοφος Αριστοτέλης

Θησεύς, ο ήρωας της Αθήνας

Αρχαία Ελληνική σκέψη

3.Παιχνίδι γνώσεων με χρήση της εκπαιδευτικής εφαρμογής Socrative.

Οδηγίες χρήσης: πατήστε τον σύνδεσμο Socrative και πληκτρολογήστε ως Room Name το CIRCEATHENS2021

Erasmus+ C.I.R.C.E. - the videos!

Η τελευταία κινητικότητα για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ C.I.R.C.E. έγινε στην Αθήνα

Οι κινητικότητες για το πρόγραμμα Erasmus+ C.I.R.C.E. ολοκληρώθηκαν με επιτυχία. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας κινητικότητας (Αθήνα, 10-14 Ιουνίου) καθηγητές από τα 5 συνεργαζόμενα σχολεία συνεργάστηκαν υποδειγματικά για να πετύχουν τα παρακάτω αποτελέσματα:

  1. Την επιμέλεια και έκδοση του ψηφιακού Βιβλίου Πολιτιστικών Διαδρομών (C.I.R.C.E. Handbook) και του Βιβλίου επιχειρηματικών ιδεών (C.I.R.C.E. Business ideas book) τα οποία δημιούργησαν οι μαθητές των σχολείων κατά τη διάρκεια των κινητικοτήτων.
  2. Τη συγγραφή της Τελικής Έκθεσης του C.I.R.C.E. η οποία θα υποβληθεί προς αξιολόγηση από τους εθνικούς φορείς.
  3. Τη δημιουργία και χορήγηση πιστοποιητικών Europass για τους μαθητές που συμμετείχαν.
  4. Την επιμέλεια και ενημέρωση των ιστοσελίδων TwinSpace, eTwinning και Facebook του C.I.R.C.E.
  5. Το σχεδιασμό και την οργάνωση των δράσεων διάχυσης του προγράμματος σε κάθε σχολείο.

Θα θέλαμε να συγχαρούμε όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν ενεργά στην υλοποίηση του επιτυχημένου ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού προγράμματος Erasmus+ C.I.R.C.E. αυτή την εξαιρετικά δύσκολη τριετία (2019-2022).

Η μοναδική εμπειρία C.I.R.C.E. δεν τελειώνει εδώ, όμως. Οι δράσεις διάχυσης στο σχολείο μας θα υλοποιηθούν τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο 2022 οπότε και θα γιορτάσουμε τη λήξη του Προγράμματος!

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ C.I.R.C.E. στην Ιταλία

Η ομάδα Erasmus+  του ευρωπαϊκού προγράμματος C.I.R.C.E. (5 μαθήτριες και 2 εκπαιδευτικοί) ταξίδεψαν στο Μορλούπο της Ιταλίας από τις 9 ως τις 14 Μαΐου 2022, όπου το σχολείο-συντονιστής Istituto d’Istruzione Superiore ‘Margherita Hack’ φιλοξένησε την τελευταία κινητικότητα μαθητών του προγράμματος C.I.R.C.E.

Μαζί με τους συνεργάτες μας από τα υπόλοιπα σχολεία-εταίρους, Sabri Ulker Imam Hatip Lisesi (Τουρκία), Bischöfliches Gymnasium Josephinum (Γερμανία) και Nova Gymnasium (Σουηδία) οι μαθητές συνεργάστηκαν σε μικτές διεθνείς ομάδες πάνω στο θέμα “Στα βήματα των Ρωμαίων…”. Οι πολιτιστικές διαδρομές τις οποίες μελέτησαν οι μαθητές/-ήτριες των 5 σχολείων περιλάμβαναν όχι μόνο τα πιο αξιόλογα μνημεία της περιοχής του Μορλούπο, του Σαντ’ Ορέστε και του Ρινιάνο Φλαμίνιο αλλά και την αξεπέραστη Ρώμη, την Αιώνια Πόλη. Έτσι, κατέστη εφικτό να αναδειχθεί ο πολιτιστικός πλούτος που κληρονόμησε η σύγχρονη Ιταλία από τους αρχαίους Ρωμαίους αλλά και τους Ιταλούς του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης.  Παράλληλα, οι μαθητές/-ήτριες επεξεργάστηκαν και παρουσίασαν επιχειρηματικές ιδέες για νεοφυείς επιχειρήσεις που θα λαμβάνουν υπόψη τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της περιοχής του Λατίου.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς τους/τις εκπαιδευτικούς και τους/τις μαθητές / -ήτριες του σχολείου Istituto d’Istruzione Superiore ‘Margherita Hack’ και τις οικογένειες των μαθητών για την υποδειγματική φιλοξενία τους!

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ C.I.R.C.E. στην Κωνσταντινούπολη

Η ομάδα Erasmus+  του ευρωπαϊκού προγράμματος C.I.R.C.E. (5 μαθητές και 2 εκπαιδευτικοί) ταξίδεψαν στη θρυλική Κωνσταντινούπολη από τις 25 ως τις 30 Απριλίου 2022, όπου το σχολείο Sabri Ulker Lisesi φιλοξένησε την προτελευταία κινητικότητα μαθητών του προγράμματος C.I.R.C.E.

Μαζί με τους συνεργάτες μας από τα υπόλοιπα σχολεία-εταίρους, Istituto d’Istruzione Superiore ‘Margherita Hack’ (Ιταλία), Bischöfliches Gymnasium Josephinum (Γερμανία) και Nova Gymnasium (Σουηδία) οι μαθητές συνεργάστηκαν σε μικτές διεθνείς ομάδες πάνω στο θέμα “Στα βήματα των Οθωμανών…”. Αφού περιηγήθηκαν στην ιστορική πόλη μέσα από μοναδικές πολιτιστικές διαδρομές, οι μαθητές των 5 σχολείων ανέδειξαν τον σπάνιο πολιτιστικό πλούτο δίνοντας έμφαση στα σημαντικότερα μνημεία που στολίζουν την Πόλη από την εποχή των Βυζαντινών και των Οθωμανών.  Παράλληλα, επεξεργάστηκαν και παρουσίασαν επιχειρηματικές ιδέες για νεοφυείς επιχειρήσεις που θα λαμβάνουν υπόψη τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της Κωνσταντινούπολης.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του σχολείου Sabri Ulker Imam Hatip Lisesi και τις οικογένειες των μαθητών για την εξαιρετική φιλοξενία τους!

Ένας οδηγός για σημαντικά ιστορικά μνημεία της Αθήνας

Οι διαδρομές των μαθητών του C.I.R.C.E. στην Αθήνα τούς οδήγησαν να ακολουθήσουν τα ίχνη των αρχαίων Ελλήνων όχι μόνο επισκεπτόμενοι και μελετώντας τα αρχαία μνημεία αλλά και όσα νεότερα δημιουργήθηκαν με έμπνευση από την αρχαία Ελλάδα. Ας δούμε κάποια από τα μνημεία που προκάλεσαν τη μεγαλύτερη εντύπωση.

Οι επιχειρηματικές ιδέες που εμπνεύστηκαν από την αρχαία Ελλάδα οι μαθητές του C.I.R.C.E.

Μέρος των δραστηριοτήτων των μαθητών του C.I.R.C.E. κατά τη διάρκεια της κινητικότητας στην Αθήνα ήταν και η δημιουργία επιχειρηματικών σχεδίων εμπνευσμένων από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Ας δούμε τις ιδέες των μαθητών όπως τις παρουσίασαν.

Στα ίχνη των Αρχαίων Ελλήνων

Ας ταξιδέψουμε πίσω στο χρόνο και ας ανακαλύψουμε τα ίχνη των αρχαίων Ελλήνων και πώς εκείνοι άφησαν ανεξίτηλη την κληρονομιά τους στην Ευρώπη…

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ C.I.R.C.E. στην Αθήνα

Το σχολείο μας φιλοξένησε από τις 13 ως τις 18 Δεκεμβρίου 2021 την 3η κινητικότητα του επιτυχημένου ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ C.I.R.C.E. Μαθητές / -ήτριες του 53ου Γενικού Λυκείου Αθηνών, του ιταλικού σχολείου “Margherita Hack” και του τουρκικού σχολείου Sabri Ulker “περπάτησαν” στα ίχνη των αρχαίων Ελλήνων μέσα από εκπαιδευτικές διαδρομές στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Οι μαθητές συνεργάστηκαν σε μικτές διεθνείς ομάδες για να αναδείξουν την κοινή ευρωπαϊκή κληρονομιά και να ανακαλύψουν τις ρίζες της στην Αθήνα του 5ου αι. π.Χ. Μάλιστα, στις διαδρομές συμμετείχαν μέσω ζωντανής διαδικτυακής μετάδοσης και οι μαθητές του γερμανικού σχολείου Josephinum, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να βρεθούν στην Αθήνα λόγω υγειονομικών περιορισμών.   Εμπνεόμενοι από την αρχαία ελληνική κληρονομιά αλλά και τα επιτεύγματα της νεότερης Ελλάδας  πρότειναν επιχειρηματικές ιδέες για νεοφυείς επιχειρήσεις που θα συνδέουν την αρχαία με τη σύγχρονη Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη. Τα αποτελέσματα ήταν πρωτότυπα και εντυπωσιακά! Οι μαθητές και των 3 σχολείων απέδειξαν πως μέσα από τις κοινές δράσεις οι νέοι αποτελούν την εγγύηση για ένα λαμπρό μέλλον στην Ενωμένη Ευρώπη.   Θέλουμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς τους μαθητές / -ήτριές μας και τις οικογένειες τους που φιλοξένησαν με υποδειγματικό τρόπο τους μαθητές από την Ιταλία και την Τουρκία και να συγχαρούμε τους μαθητές των 3 σχολείων, γιατί συνεργάστηκαν εξαιρετικά και πέτυχαν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, όπως είχαν σχεδιαστεί από τους συντονιστές εκπαιδευτικούς.   Επίσης, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στην οργάνωση, στο συντονισμό και στην υλοποίηση των δράσεων γι’ αυτή την κινητικότητα Erasmus+ C.I.R.C.Ε.   Τέλος, ιδιαίτερες ευχαριστίες θα θέλαμε να δώσουμε στον Δήμαρχο Αθηναίων και τους εκπροσώπους του αλλά και στην κ. Πόπη Διαμαντάκου και την ομάδα της Τεχνόπολης για την εντυπωσιακή υποδοχή που μας επεφύλαξαν στο Δημαρχιακό Μέγαρο.

Erasmus+ C.I.R.C.E. στο σχολείο μας

Από τις 13 ως τις 18 Δεκεμβρίου φιλοξενούμε τους μαθητές / τις μαθήτριες του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ C.I.R.C.E. στο σχολείο μας.

Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες του προγράμματος θα εστιάσουν στην επίδραση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού στη σημερινή Ευρώπη και στην έμπνευση που μπορούν να δώσουν οι διαχρονικές αξίες του στους νέους ανθρώπους.

Κινητικότητα Erasmus+ KA2 στο Simrishamn της Σουηδίας

Η ομάδα Erasmus+  συνέχισε τις δράσεις της για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα C.I.R.C.E. μετά από σχεδόν  2 χρόνια αναστολής των κινητικοτήτων λόγω της πανδημίας. Με ενθουσιασμό και μεγάλη ανυπομονησία 5 μαθητές /-ήτριες και 2 εκπαιδευτικοί βρέθηκαν στη γραφική σουηδική πόλη Simrishman από τις 8 ως τις 13 Νοεμβρίου 2021, όπου το σχολείο Nova Academy φιλοξένησε τη 2η κινητικότητα μαθητών του προγράμματος C.I.R.C.E.

Μαζί με τους συνεργάτες μας από τα υπόλοιπα σχολεία-εταίρους, Istituto d’Istruzione Superiore ‘Margherita Hack’ (Ιταλία), Bischöfliches Gymnasium Josephinum (Γερμανία) και Sabri Ulker Anadolu Imam Hatip Lisesi (Τουρκία) οι μαθητές συνεργάστηκαν σε μικτές διεθνείς ομάδες πάνω στο θέμα “Στα βήματα των Σκανδιναβών…”. Το αποτέλεσμα της εξαιρετικής 6ήμερης συνεργασίας τους ήταν να αναδείξουν τον πολιτιστικό πλούτο της σουηδικής πόλης μέσα από τη χάραξη μιας πολιτιστικής διαδρομής που έδωσε έμφαση στα σημαντικότερα μνημεία αλλά και μέσα από την επεξεργασία επιχειρηματικών ιδεών για νεοφυείς επιχειρήσεις που θα λαμβάνουν υπόψη τα τοπικά χαρακτηριστικά της νότιας Σουηδίας.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του σχολείου Nova Academy Simrishamns και τις οικογένειες των μαθητών για την υποδειγματική φιλοξενία τους και ανυπομονούμε να ανταποδώσουμε στην κινητικότητά της Αθήνας από τις 13 ως τις 18 Δεκεμβρίου!

Erasmus Days 2021

Γιορτάστε μαζί μας τις Ημέρες Erasmus (14-16 Οκτωβρίου 2021) και γίνετε μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας του προγράμματος Erasmus+ το οποίο υλοποιούμε στο σχολείο μας για 7η συνεχή χρονιά!

Διεξαγωγή των on-line προκριματικών γύρων αγώνων αντιλογίας Odyssey 2020

Μαθητές και καθηγητές του σχολείου μας παρουσιάσαμε τις εντυπώσεις μας από τις δράσεις Αγώνων Αντιλογίας-Ρητορικής Erassmus+ Odyssey που υλοποιήσαμε, και παρακολουθήσαμε ζωντανά τον μεγάλο τελικό των σχολείων στη διαδικτυακή ημερίδα με την οποία ολοκληρώθηκε το θαυμάσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Erasmus+ Odyssey. 

Ευχαριστούμε από καρδιάς την κ. Φωτεινή Εγγλέζου, πρόεδρο του Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε. και όλους τους εξαιρετικούς συνεργάτες της για την ευκαιρία που μας έδωσαν να ζήσουμε τη μοναδική εμπειρία της άσκησης της ρητορικής τέχνης στο σχολείο μέσω του άρτια οργανωμένου ευρωπαϊκού προγράμματος Odyssey που συντόνισαν.

Οι on-line αγώνες πραγματοποιήθηκαν μέσω εκπαιδευτικής ψηφιακής πλατφόρμας με την αμέριστη συνεργασία όλων των συμμετεχόντων, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά. Παρότι ο αρχικός σχεδιασμός ήταν διαφορετικός και παρά τις όποιες αντικειμενικές τεχνικές δυσκολίες συνεπάγεται ένα τέτοιο εγχείρημα, όλοι δώσαμε τον καλύτερο εαυτό μας και πετύχαμε, χάρη στον ενθουσιασμό μαθητών και εκπαιδευτικών αλλά και τη θετική διάθεση όλων!
Φωτεινή Εγγλέζου, Πρόεδρος Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε., συντονίστρια του προγράμματος για την Ελλάδα.

Το νέο μας Erasmus C.I.R.C.E. με λίγα λόγια

Το σχολείο μας συμμετέχει στο τρίτο Πρόγραμμα Erasmus+ KA2 στην ιστορία του και σας παρουσιάζουμε εν συντομία την ταυτότητα αυτού του Προγράμματος:

Ολοκληρώθηκε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ Think Circular to Prepare the Future

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ Think Circular to Prepare the Future που συντόνισε το σχολείο μας σε συνεργασία με εταίρους από την Ιταλία, τη Φινλανδία και τη Γερμανία.  Δυστυχώς η πανδημία στοίχισε σε μαθητές/-ήτριες και εκπαιδευτικούς την τελευταία κινητικότητα στην Φινλανδία, όμως, συνολικά, το πρόγραμμα ήταν εξαιρετικά επιτυχημένο και αφήνει ένα ισχυρό εκπαιδευτικό αποτύπωμα στο σχολείο μας, σε μαθητές/-ήτριες και τις οικογένειές τους, σε εκπαιδευτικούς αλλά και στο σύνολο της τοπικής κοινωνίας!

Παρουσίαση των δράσεων ρητορικής Odyssey στην ημερίδα επιστημονικών αγώνων αντιλογίας

Το ταξίδι των μαθητών/τριών και των εκπαιδευτικών των Γυμνασίων και Λυκείων που ασχολήθηκαν με την πιλοτική εφαρμογή του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος Erasmus+ KA2 «Odyssey: Οxford debates for Youths in Science Education» ολοκληρώθηκε την Tετάρτη 10 Ιουνίου 2020 με τη διεξαγωγή των on-line προκριματικών γύρων αγώνων αντιλογίας Odyssey.

Διάχυση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων Erasmus+ του σχολείου μας για το 2019

Λίγο πριν υποδεχθούμε τον καινούργιο χρόνο μαθητές και καθηγητές παρουσίασαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας τις δράσεις Erasmus+ για το 2019. Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν:

α) Οι δραστηριότητες και τα αποτελέσματα της κινητικότητας μαθητών στην Πάρμα της Ιταλίας (1-7/12/2019) για το Πρόγραμμα Erasmus+ KA2 “Think Circular to prepare the future” το οποίο συντονίζει το σχολείο μας.

β) Οι δραστηριότητες και τα αποτελέσματα της κινητικότητας μαθητών στο Χιλντεσχάιμ της Γερμανίας (16-21/12/2019) για το Πρόγραμμα Erasmus+ KA2 “C.I.R.C.E.” στο οποίο συμμετέχει το σχολείο μας ως εταίρος.

γ) Οι δραστηριότητες και τα αποτελέσματα της κινητικότητας καθηγητών στη Σουηδία και στη Φινλανδία για το Πρόγραμμα Erasmus+ KA1 που αφορά σε επιμορφωτικά σεμινάρια καθηγητών.

Φυσικά, και τη νέα χρονιά, συνεχίζουμε με ακόμη μεγαλύτερη διάθεση τις δράσεις Erasmus+ του σχολείου μας καθώς ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός και η εφαρμογή μοντέρνων διδακτικών και παιδαγωγικών πρακτικών βρίσκονται στον πυρήνα της φιλοσοφίας του σχολείου μας.

Πιο αναλυτικές πληροφορίες περισσότερες φωτογραφίες από τις δράσεις των μαθητών μας μπορείτε να βρείτε στο blog των Προγραμμάτων Erasmus+ του σχολείου: http://53erasmusplus.blogspot.com/

Η κινητικότητα στο Χίλντεσχάιμ όπως τη ζήσαμε

Επιτυχημένη κινητικότητα Erasmus+ C.I.R.C.E. στο Χίλντεσχάιμ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η κινητικότητα 5 μαθητών και 2 καθηγητών του σχολείου μας στο Χιλντεσχάιμ της Κάτω Σαξονίας για το Πρόγραμμα Erasmus+ C.I.R.C.E.. Ήταν η πρώτη κινητικότητα του νέου Προγράμματος και το αντικείμενο μελέτης ήταν ο πολιτισμός των Σαξόνων της Γερμανίας και η απήχησή του ως σήμερα. Οι μαθητές από τα συμμετέχοντα σχολεία 5 χωρών (Ιταλία, Γερμανία, Τουρκία, Σουηδία και Ελλάδα), οργανωμένοι σε διεθνείς ομάδες, εργάστηκαν καθ’ όλη την εβδομάδα (16-21 Δεκεμβρίου 2019) για να ανακαλύψουν και να αναδείξουν, μέσα από ένα πλήθος δραστηριοτήτων, των πολιτισμό των Σαξόνων και τις επιδράσεις του στην Ευρώπη για πάνω από 1.000 χρόνια. Επιπλέον, εμπνεύστηκαν επιχειρηματικές ιδέες οι οποίες θα μπορούσαν να μετατραπούν σε νεοφυείς επιχειρήσεις για την προβολή του σαξονικού πολιτισμού και της πόλης του Χιλντεσχάιμ.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς τους καθηγητές, τους μαθητές και τις οικογένειες φιλοξενίας του σχολείου Bischöfliches Gymnasium Josephinum οι οποίοι εργάστηκαν πολύ για αυτήν την κινητικότητα.

Πιο αναλυτικές πληροφορίες και περισσότερες φωτογραφίες από τις καθημερινές δράσεις των μαθητών μας μπορείτε να βρείτε στο blog των Προγραμμάτων Erasmus+ του σχολείου μας: http://53erasmusplus.blogspot.com/

Κινητικότητα Erasmus+ C.I.R.C.E. στο Χίλντεσχάιμ

Η κινητικότητα Erasmus+ C.I.R.C.E. στο Χιλντεσχάιμ της Γερμανίας βρίσκεται σε εξέλιξη (16-21 Δεκεμβρίου 2019) και το σχολείο μας εκπροσωπούν 5 μαθητές της Α’ τάξης καθώς και 2 καθηγητές. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες που υλοποιούνται υπό το συντονισμό του σχολείου Bischöfliches Gymnasium Josephinum αφορούν τον μεσαιωνικό πολιτισμό των Σαξόνων και τη σύνδεσή του με την εποχή μας.

Πιο αναλυτικές πληροφορίες για τις καθημερινές δράσεις των μαθητών μας μπορείτε να βρείτε στο blog των Προγραμμάτων Erasmus+ του σχολείου μας: http://53erasmusplus.blogspot.com/

Το 53ο ΓΕΛ γίνεται σχολείο διεξαγωγής σεμιναρίων

Το σχολείο μας φιλοξένησε στις 12 Νοεμβρίου το 2ο επιμορφωτικό σεμινάριο καθηγητών που συμμετέχουν στο επιτυχημένο Πρόγραμμα Erasmus+ Odyssey (Oxford Debates για Νέους στη Διδακτική των Φυσικών Επιστημών) υπό το συντονισμό της κ. Φωτεινής Εγγλέζου, προέδρου του Ινστιτούτου Ρητορικών Σπουδών Ελλάδος (Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.) το οποίο είναι ο φορέας υλοποίησης του Προγράμματος στην Ελλάδα.

Έτσι, το 53ο ΓΕΛ εξελίσσεται σε σχολείο διεξαγωγής εκπαιδευτικών σεμιναρίων καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, γεγονός που αναβαθμίζει ιδιαιτέρως το ρόλο του στον εκπαιδευτικό κόσμο της Αθήνας.

Διαγωνισμός λογοτύπου για το πρόγραμμα Erasmus+ C.I.R.C.E. (2019-2021)

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΛΟΓΟΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS+ C.I.R.C.E. 2019-2021 (Cultural Heritage and Ancient Peoples)

Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν;

Όλοι οι μαθητές του 53ου ΓΕΛ Αθηνών ανεξαρτήτως της συμμετοχής τους ή όχι στο Πρόγραμμα Erasmus+.

Τι πρέπει να κάνει ο συμμετέχων;

Να σχεδιάσει ένα λογότυπο (logo) το οποίο θα εκπροσωπήσει το σχολείο μας στο διαγωνισμό για το επίσημο λογότυπο του Προγράμματος Erasmus+ C.I.R.C.E.

Ποια μορφή μπορεί να έχει το λογότυπο;

Μπορεί να έχει έγχρωμη ψηφιακή μορφή (σχεδιασμένο με ηλεκτρονική εφαρμογή σε υψηλή ανάλυση) ή έγχρωμη φυσική μορφή σχεδιασμένο σε χαρτί Α4 με μαρκαδόρους κτλ..

Ποιο είναι το θέμα του λογότυπου;

Η πολιτιστική κληρονομιά 5 πόλεων και η σύνδεσή της με λαούς που τις κατοικούσαν στο παρελθόν. Οι πόλεις και οι λαοί είναι οι παρακάτω:

Μορλούπο, Ιταλία (Ρωμαίοι).

Χιλντεσχάιμ, Γερμανία (Σάξονες).

Σίμρισχαμν, Σουηδία (Σκανδιναβοί).

Κωνσταντινούπολη, Τουρκία (Οθωμανοί).

Αθήνα, Ελλάδα (Αρχαίοι Έλληνες).

Τι πρέπει να περιλαμβάνει το λογότυπο;

Πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει:

α) τον τίτλο του Προγράμματος ο οποίος είναι το ακρώνυμο “C.I.R.C.E.”

β) τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή των 5 χωρών που συμμετέχουν.

Από εκεί και πέρα ο δημιουργός είναι απολύτως ελεύθερος.

Μέχρι πότε μπορεί ο συμμετέχων να υποβάλει το λογότυπό του;

Καταληκτική ημερομηνία είναι η 20η Νοεμβρίου 2019.

Μπορούν να συνεργαστούν 2 ή περισσότερα άτομα;

Ναι, το λογότυπο μπορεί να αποτελέσει ομαδική δημιουργία.

Υπάρχει κάποιο βραβείο για το νικητήριο logo;

Ναι, ο νικητής / οι νικητές θα κερδίσουν βραβείο-έκπληξη.

Η ιστοσελίδα Facebook C.I.R.C.E. (Cultural Heritage 2019-2021)

Το Πρόγραμμα C.I.R.C.E (Cultural Heritage and ancient peoples etc. 2019-2021) απέκτησε ήδη τη δική του ιστοσελίδα Facebook. Μπορείτε να πλοηγηθείτε σε αυτή πατώντας ΕΔΩ.

Σεμινάριο για το Erasmus+ KA2 Odyssey στο 53ο ΓΕΛ Αθηνών

Το 53ο ΓΕΛ Αθηνών φιλοξενεί το 2ο επιμορφωτικό σεμινάριο καθηγητών που συμμετέχουν στο επιτυχημένο Πρόγραμμα Erasmus+ Odyssey (Oxford Debates για Νέους στη Διδακτική των Φυσικών Επιστημών). Το σεμινάριο συντονίζει η κ. Φωτεινή Εγγλέζου, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ρητορικών Σπουδών Ελλάδος (Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.) το οποίο είναι ο φορέας υλοποίησης του Προγράμματος στην Ελλάδα. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις 12 Νοεμβρίου 2019 και ώρες 17.30-20.15 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του σχολείου μας.

Το πρόγραμμα Erasmus+ ``Cultural heritage and ancient peoples: valorize different Roots and build a Common European future`` ξεκίνησε!

Η εναρκτήρια συνάντηση καθηγητών του Προγράμματος “Cultural heritage and ancient peoples: valorize different Roots and build a Common European future”  γίνεται αυτή την βδομάδα στο Μορλούπο της Ιταλίας (4 – 6 Νοεμβρίου 2019) και βρισκόμαστε ήδη εκεί με τους συνεργάτες μας από την Γερμανία, τη Σουηδία και την Τουρκία, προσκεκλημένοι των Ιταλών οικοδεσποτών-συντονιστών.

Το τριήμερο περιλαμβάνει συζητήσεις και σχεδιασμό για τις δραστηριότητες που θα ξεκινήσουν από την επόμενη εβδομάδα στα επιμέρους σχολεία ως και την ολοκλήρωση του διετούς πρότζεκτ τον Μάιο 2021, περιλαμβανομένων των κινητικοτήτων μαθητών και καθηγητών σε όλες τις χώρες, τα παραδοτέα με τη λήξη του προγράμματος, καθώς και της αξιολόγησης και της διάχυσης των δράσεων που θα πραγματοποιηθούν.

Ετοιμαζόμαστε για την κινητικότητα στην Πάρμα

Η ομάδα μαθητών και καθηγητών του Erasmus + KA2 με θέμα την Κυκλική Οικονομία εργάζεται πυρετωδώς για την προετοιμασία της κινητικότητας στην Πάρμα, στις αρχές Δεκεμβρίου 2019. Η νεότερη εργασία τους είναι η προβολή, μέσω ψηφιακών εφαρμογών, των μαθητικών δράσεων υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και της κυκλικής οικονομίας οι οποίες πραγματοποιούνται στο σχολείο μας τα τελευταία χρόνια. Ας σημειωθεί ότι οι μαθητές παρέμειναν στην αίθουσα του Erasmus+ επί δίωρο μετά το πέρας της εορτής της 28ης Οκτωβρίου για να εργαστούν πάνω στο συγκεκριμένο πρότζεκτ που τους είχε ανατεθεί από τους καθηγητές.

Πρώτο webinar Erasmus+ KA2 Odyssey με τη συμμετοχή των μαθητών

Πραγματοποιείται από το Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε. το πρώτο σχολικό webinar με τη συμμετοχή μαθητών και καθηγητών του Προγράμματος Erasmus+ KA2 Odyssey. Στο webinar συμμετέχουν και οι αντίστοιχες ομάδες των υπολοίπων σχολείων που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα.

Ξεκινάμε το Erasmus+ Odyssey

Το πρωτοποριακό Πρόγραμμα Erasmus+ Odyssey (Oxford Debates για Νέους στη Διδακτική των Φυσικών Επιστημών) ξεκινά με την πρώτη επιμορφωτική συνάντηση καθηγητών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα. Το Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε. υπό την κ. Φωτεινή Εγγλέζου, εκπροσωπώντας τη χώρα μας στο συγκεκριμένο πρότζεκτ, διοργάνωσε με επιτυχία το βιωματικό σεμινάριο εκπαιδευτικών και παρουσίασε τον οδικό χάρτη του προγράμματος όπως αυτό θα εξελιχθεί μέσα στα επόμενα 2 χρόνια.

Η επόμενη επιμορφωτική συνάντηση θα γίνει στο 53ο ΓΕΛ Αθηνών στις 12 Νοεμβρίου 2019 μετά από επιθυμία των διοργανωτών και την αποδοχή της πρότασής τους εκ μέρους της διευθύνσεως του σχολείου μας.

Το 53ο ΓΕΛ Αθηνών συμμετέχει στο Erasmus+ Odyssey

Το σχολείο μας συμμετέχει σε ένα ακόμη καινοτόμο εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με την έναρξη του 2019-20: Πρόκειται για το πρωτοποριακό Πρόγραμμα Erasmus+ Odyssey (Oxford Debates για Νέους στη Διδακτική των Φυσικών Επιστημών).

Το Πρόγραμμα ξεκίνησε το 2018 και είναι τριετές, με το σχολείο μας να εντάσσεται στο δεύτερο έτος υλοποίησης του. Το Odyssey πραγματοποιείται στο πλαίσιο της στρατηγικής σύμπραξης τεσσάρων ερευνητικών κέντρων με συντονίστρια χώρα την Πολωνία και το Iνστιτούτο Γεωφυσικής της Πολωνικής Ακαδημίας Επιστημών (Institute of Geophysics Polish Academy of Sciences). Εταίροι του προγράμματος είναι: α) το Κέντρο για την Προώθηση της επιστήμης (Σερβία) / Center for the Promotion of Science, β) το Ινστιτούτο Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.) / Hellenic Institute of Rhetorical and Communication Studies και γ) το ερευνητικό κέντρο Energia Avastuskeskus της Εσθονίας.

Στόχος του ερευνητικού προγράμματος είναι η καλλιέργεια των επιχειρηματολογικών δεξιοτήτων και δεξιοτήτων επικοινωνίας μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου σε θέματα Φυσικών Επιστημών μέσω της διεξαγωγής αγώνων αντιλογίας αναφορικά με αμφιλεγόμενα επιστημονικά ζητήματα.

Έτσι, λοιπόν, στο 53ο ΓΕΛ υλοποιούμε και τρίτο Erasmus+ ΚΑ2 με συμμετοχή μαθητών για το 2019-20, παράλληλα με τα Προγράμματα για την Κυκλική Οικονομία, στο οποίο είμαστε συντονιστές, και την Πολιτιστική Κληρονομιά της Ευρώπης, στο οποίο είμαστε εταίροι.

Εγκρίθηκε το νέο πρόγραμμα Erasmus+ ΚΑ2 για το σχολείο μας

Εγκρίθηκε από το ΙΚΥ η συμμετοχή του σχολείου μας στο ολοκαίνουργιο Πρόγραμμα Erasmus+ KA2 (συμπράξεις ανταλλαγών μεταξύ σχολείων) με τίτλο Cultural heritage and ancient peoples: valorize different Roots and build a Common European future. Η αίτησή μας έχει κωδικό 2019-1-ΙΤ02-ΚΑ229-062148_4 και το Πρόγραμμα διετή διάρκεια από το 2019 ως το 2021.

Συντονιστής του Προγράμματος θα είναι το Istituto d’Istruzione Superiore ‘Margherita Hack’ στο Morlupo της Ιταλίας, ενώ οι υπόλοιποι εταίροι θα είναι το Bischöfliches Gymnasium Josephinum στο Hildesheim της Γερμανίας, το Nova Academy Simrishamns kommun στο Simrishamn της Σουηδίας και το Sabri Ulker Anadolu Imam Hatip Lisesi στην Κωνσταντινούπολη.

Έτσι, για πρώτη φορά στην ιστορία του το 53ο Γενικό Λύκειο Αθηνών συμμετέχει παράλληλα σε 2 προγράμματα Erasmus+ KA2 για κινητικότητες μαθητών, στο ένα ως συντονιστής (Circular Economy 2018-20) και στο άλλο ως εταίρος (Cultural Heritage 2019-21) δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε περισσότερους μαθητές να ζήσουν τη μοναδική εμπειρία του Erasmus+.

Υπενθυμίζουμε ότι αυτό είναι πλέον το τρίτο πρόγραμμα Erasmus+ KA2 για το σχολείο μας, αφού ήδη έχει ολοκληρωθεί με μεγάλη επιτυχία το πρώτο μας πρόγραμμα με τίτλο Entrepreneurship in secondary schools το οποίο υλοποιήθηκε κατά την τριετία 2015-2018.

Μπορείτε να ενημερώνεσετε αναλυτικότερα για όλες τις δραστηριότητες των Προγραμμάτων Erasmus+ του σχολείου μας στο blog που έχουν δημιουργήσει και συντηρούν οι μαθητές και καθηγητές του Προγράμματος: http://53erasmusplus.blogspot.com.

Συνάντηση καθηγητών (Transnational Meeting) στο Λιέτο (4-6 Σεπτεμβρίου 2019)

Η καθιερωμένη συνάντηση καθηγητών του Προγράμματος “Think Circular to prepare the future” γίνεται αυτή την βδομάδα στο Λιέτο της Φινλανδίας (4 – 7 Σεπτεμβρίου 2019) και βρισκόμαστε ήδη εκεί με τους συνεργάτες μας από την Γερμανία και την Ιταλία, προσκεκλημένοι των Φινλανδών οικοδεσποτών.

Το τετραήμερο περιλαμβάνει συζητήσεις και σχεδιασμό για τις δραστηριότητες που επίκεινται ως την ολοκλήρωση του διετούς πρότζεκτ τον ερχόμενο Μάιο, δηλαδή τις επερχόμενες μετακινήσεις μαθητών και καθηγητών σε Πάρμα και Λιέτο, τα παραδοτέα με τη λήξη του προγράμματος, καθώς και αξιολόγηση των δράσεων που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο σχολικό έτος.

Erasmus+ KA1 στο Δουβλίνο

Τρεις καθηγήτριες και ένας καθηγητής συμμετείχαν με επιτυχία στο εξαιρετικό σεμινάριο Erasmus+ KA1 (Μαθησιακή κινητικότητα προσωπικού σχολικής εκπαίδευσης του Προγράμματος Erasmus+) με τίτλο “Soft Skills for Strong Teachers” και αντικείμενο τις χρήσιμες τεχνικές και τις καλές πρακτικές για την ατομική βελτίωση του εκπαιδευτικού στη διδασκαλία και στη διαχείριση των σχέσεων με τους μαθητές και τους συναδέλφους καθηγητές.

Συγχαίρουμε τον επιμορφωτή κ. Robert Schwamborn του οργανισμού Europass για την υψηλή ποιότητα του σεμιναρίου που οργάνωσε.

Παρουσίαση της κινητικότητας στο Μάρλ της Γερμανίας από τους μαθητές που συμμετείχαν

Οι 4 μαθητές που ταξίδεψαν στο Μαρλ της Γερμανίας την εβδομάδα 7-13 Απριλίου για την κινητικότητα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ “Think Circular to prepare the future” το οποίο συντονίζει το σχολείο μας, παρουσίασαν στους συμμαθητές τους τις δραστηριότητές τους εκείνη την εβδομάδα και απάντησαν στις ενδιαφέρουσες ερωτήσεις που τους υποβλήθηκαν.

Αναλυτική παρουσίαση των δραστηριοτήτων για τα Προγράμματα Erasmus+ του σχολείου μας μπορείτε να δείτε στο σχετικό blog στο οποίο αρθρογραφούν οι μαθητές, πατώντας ΕΔΩ, ενώ μια πιο σύντομη χρονολογική αναφορά μπορείτε να δείτε στη χρονογραμμή που έχουν δημιουργήσει οι μαθητές ΕΔΩ.

Επιτυχημένη κινητικότητα για το Erasmus+ στη Γερμανία

Μαθητές και καθηγητές του Προγράμματος Erasmus+  επέστρεψαν σήμερα από το Μαρλ της Γερμανίας όπου συμμετείχαν με επιτυχία στην δεύτερη κινητικότητα μαθητών του διετούς πρότζεκτ “Think Circular to prepare the Future” το οποίο συντονίζει το σχολείο μας. Οι δραστηριότητες που είχαν προετοιμαστεί από τους Γερμανούς οικοδεσπότες, πάντοτε σε συνεργασία με όλους τους καθηγητές του Προγράμματος από τις 4 χώρες, ήταν πολλές και αξιόλογες. Περιελάμβαναν δημιουργία βιντεομαθημάτων σε ψηφιακό περιβάλλον για την Κυκλική Οικονομία, εργαστήριο κατασκευής καθημερινών αντικειμένων σύμφωνα με τις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας, παρουσίαση των συνεντέυξεων που είχαν παρει οι μαθητές των 4 χωρών από νέους επιχειρηματίες οι οποίοι πρωτοπορούν στην Κυκλική Οικονομία στην Ελλάδα, στη Γερμανία, στη Φινλανδία και στην Ιταλία, επίσκεψη και μελέτη πεδίου σε ένα μεγάλο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το οποίο χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη τα οικιακά απόβλητα, αλλά και επισκέψεις πολιτιστικού ενδιαφέροντος στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

Για αναλυτική παρουσίαση των δράσεων στο Μαρλ την εβδομάδα 7-13 Απριλίου 2019 επισκεφτείτε το blog του Erasmus+ του σχολείου μας πατώντας ΕΔΩ.

Ευρωπαϊκά προγράμματα κινητικότητας εκπαιδευτικού προσωπικού Erasmus+ KA1

Κατά τη διετία 2018-20 τέσσερις καθηγήτριες και τρεις καθηγητές, μεταξύ των οποίων και ο διευθυντής του σχολείου, συμμετέχουν σε νέα Προγράμματα Erasmus+ KA1 με στόχο τον εκσυγχρονισμό της εκπαιδευτικής πράξης στο σχολείο και την υιοθέτηση καλών πρακτικών από την υπόλοιπη Ευρώπη, τόσο στους τομείς της διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού όσο και στις μοντέρνες τεχνολογίες.

Στόχος μας πλέον είναι το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού του σχολείου να επιμορφωθεί σταδιακά στις εκπαιδευτικές καινοτομίες μέσω των Προγραμμάτων Erasmus+ ΚΑ1 κατά την επόμενη τριετία.

Για το blog όλων των Προγραμμάτων του Erasmus+ στο 53ο Γενικό Λύκειο Αθηνών πατήστε ΕΔΩ

http://53erasmusplus.blogspot.com/

 

Το επίσημο web site του προγράμματος Erasmus+ Think Circular to Prepare the Future`` 2018-20

Το επίσημο web site του Προγράμματος Erasmus+ “Think Circular to prepare the future” το οποίο συντονίζει το 53ο Γενικό Λύκειο Αθηνών για τη διετία 2018-20, είναι έτοιμο και εμπλουτίζεται συνεχώς με το απαραίτητο υλικό (εργασίες μαθητών, νέα από τις κινητικότητες κ.α.).

Για να προηγηθείτε στο web site πατήστε ΕΔΩ.

Οι μαθητές του Erasmus+ γνωρίζουν τους πρωτοπόρους της κυκλικής οικονομίας

4 μαθητές του Erasmus+ επισκέφτηκαν την ΚΟΙΝΣΕΠ “Σχεδία Art” στη Στοά Εμπόρων, στο κέντρο της πόλης για να δούν και να μελετήσουν από κοντά μια πρωτότυπη κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση που λειτουργεί πλήρως με το μοντέλο της Κυκλικής Οικονομίας. Στη “Σχεδία Art” άνθρωποι που πριν λίγο καιρό ήταν άστεγοι, δημιουργούν αντικείμενα τέχνης (κοσμήματα, τσάντες, φωτιστικά κ.α.) αποκλειστικά με την επαναχρησιμοποίηση σελίδων από απούλητα τεύχη του εξαιρετικού περιοδικού δρόμου “Σχεδία” τα έσοδα από την πώληση του οποίου καταλήγουν στους αστέγους.

Οι μαθητές έκαναν ερωτήσεις στους εμπνευστές και στους εργαζόμενους της επιχείρησης και έλαβαν απαντήσεις σχετικά με την κυκλική οικονομία όπως εφαρμόζεται στη Σχεδία Art, αλλά και τις προοπτικές αυτού του οικονομικού μοντέλου στη χώρα μας. Ευχαριστούμε πολύ τις ευγενέστατες κυρίες Αιμιλία και Κριστίν για τον χρόνο που διέθεσαν στους μαθητές μας και τις συγχαίρουμε για το σπουδαίο κοινωνικό έργο που επιτελούν.

Erasmus+ και ανταποδοτική ανακύκλωση

Η μεγάλη περιβαλλοντική συνεισφορά των μαθητών του σχολείου μας συνεχίζεται και ανεβαίνει σε νέα επίπεδα. Σήμερα ανακυκλώσαμε πάνω από 4.000 πλαστικά μπουκάλια και αλουμινένια κουτάκια που είχαμε συγκεντρώσει στο σχολείο το προηγούμενο διάστημα, στα “Σπιτάκια της Ανακύκλωσης” του Πάρκου Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης. Έτσι, δώσαμε το παράδειγμα που οφείλει να ακολουθεί ο ενεργός πολίτης σήμερα, δηλαδή να μειώνει το οικολογικό του αποτύπωμα, να προωθεί την κυκλική οικονομία και να εξοικονομεί τους πολύτιμους ενεργειακούς πόρους του πλανήτη μας.

Η κινητικότητα στην Αθήνα σε 5'

Ένα βίντεο με κορυφαίες στιγμές της πρώτης μαθητικής κινητικότητας του Προγράμματος Erasmus+ “Think Circular to prepare the future” το οποίο συντονίζει το σχολείο μας για τη διετία 2018-20.

Οι εργασίες των μαθητών του Erasmus+ για το λεξιλόγιο της κυκλικής οικονομίας

Κατά τη διάρκεια της κινητικότητας στην Αθήνα (11/12-17/12/18), οι μαθητές εργάστηκαν σε διεθνείς ομάδες αποτελούμενες από μαθητές και των 4 χωρών (Ελλάδα, Γερμανία, Φινλανδία και Ιταλία) για να υλοποιήσουν τους στόχους τους Προγράμματος Erasmus+ που συντονίζουμε. Την τρίτη ημέρα της κινητικότητας συνεργάστηκαν επί μιάμιση ώρα για να ετοιμάσουν μικρές παρουσιάσεις που επεξηγούν την βασική ορολογία της Κυκλικής Οικονομίας, ορολογία η οποία αποτέλεσε τη βάση ενός ωραίου παιχνιδιού κατανόησης που προηγήθηκε στην Αίθουσα Ομαδοσυνεργατικής Διδασκαλίας.

Πρόγραμμα Erasmus+ KA2 2018-20

Το σχολείο μας συντονίζει για τη διετία 2018-20 το εγκεκριμένο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ KA2 (Συμπράξεις ανταλλαγών μεταξύ σχολείων ΚΑ229, Τομέας Σχολικής Εκπαίδευσης, Erasmus+ 2018) με τίτλο “Think circular to prepare the future.

Συνοδοιπόροι μας στο Πρόγραμμα είναι τα σχολεία Istitituto Tecnico Economico Gian Battista Bodoni από την Πάρμα της Ιταλίας, Liedon Lukio από το Λιέτο της Φινλανδίας και Hans-Böckler-Berufskolleg Marl/Haltern από το Μαρλ της Γερμανίας με τους καθηγητές και μαθητές των οποίων από κοινού θα προτείνουμε ευρηματικούς τρόπους για να προωθήσουμε την Κυκλική Οικονομία, η οποία συνδυάζει την ανάπτυξη με την προστασία του Περιβάλλοντος. Στο Πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν δεκάδες μαθητές των 4 σχολείων οι οποίοι καλούνται να δημιουργήσουν με πρωτοτυπία και συνεργατικότητα πρωτότυπες επιχειρηματικές ιδέες με γνώμονα την Αειφορία και την ευρωπαϊκή συνεργασία.

Οι δραστηριότητές μας στο Πρόγραμμα αυτό καταγράφονται και παρουσιάζονται αναλυτικά στο σχετικό blog των Προγραμμάτων Erasmus+ του σχολείου μας.

Erasmus+ ΚΑ1 κινητικότητα προσωπικού

Το 53ο Γενικό Λύκειο Αθηνών συμμετέχει επιτυχώς από το 2016 σε εγκεκριμένα Ευρωπαϊκά Προγράμματα Erasmus+ ΚΑ1 που αφορούν σε κινητικότητες καθηγητών στο εξωτερικό με σκοπό την επιμόρφωσή τους σε σύγχρονες διδακτικές και παιδαγωγικές μεθόδους τις οποίες καλούνται να εφαρμόσουν στα σχολεία τους και να διαδώσουν στους συναδέλφους τους.

Κατά το σχολικό έτος 2016-17 επτά καθηγήτριες και ένας καθηγητής συμμετείχαν σε Προγράμματα Erasmus+ KA1 και επιμορφώθηκαν κυρίως στην εφαρμογή καινοτόμων διδακτικών πρακτικών με τη χρήση Νέων Τεχνολογιών. Η νέα γνώση και οι δεξιότητες που αποκόμισαν από την επιμόρφωσή τους, ήδη αξιοποιούνται στη σχολική τάξη (στα Διδακτικά Αντικείμενα και στα Εκπαιδευτικά Προγράμματα) με επιτυχία και τυγχάνει μεγάλης αποδοχής από μαθητές και γονείς.

Πρόγραμμα Erasmus+ KA2 2015-18

Στο 53ο ΓΕΛ Αθηνών συμμετείχαμε την τριετία 2015-18 ως εταίροι σε σύμπραξη 5 σχολείων στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα με τίτλο «Entrepreneurship in secondary schools» το οποίο αποσκοπούσε στην ανάπτυξη του επιχειρηματικού πνεύματος και του πνεύματος της καινοτομίας και του εθελοντισμού στους μαθητές των σχολείων μας. Το αποτέλεσμα του Προγράμματος στο οποίο ενεπλάκησαν πάνω από 40 μαθητές του σχολείου μας ήταν απολύτως επιτυχημένο καθώς οι ομαδικές εργασίες, το πνεύμα συναδελφικότητας μεταξύ των μαθητών όλων των σχολείων, η ανάπτυξη κριτικής και πρωτότυπης σκέψης και η εθελοντική δράση απέδειξαν ότι η συνεργασία μεταξύ σχολείων είναι ο δρόμος του ευρωπαϊκού μέλλοντος.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τις ψηφιακές εργασίες που εκπόνησαν οι πολυεθνικές ομάδες των μαθητών των 5 σχολείων.

Για το blog όλων των Προγραμμάτων του Erasmus+ στο 53ο Γενικό Λύκειο Αθηνών πατήστε ΕΔΩ

http://53erasmusplus.blogspot.com/

Welcome To Eikra

Tmply dummy text of the printing and typesetting indust Lorem Ipsum has been theindustry’s standard dummy text ever since simply dummy text of the printing and etypesetting industry. Lorem Ipsum has been the induststandard dummy text ever since en an unknown printer took a galley of type scrambledmaining.

EU Disclaimer

Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι απόψεις και οι γνώμες που διατυπώνονται εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (EACEA). Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο EACEA δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τις εκφραζόμενες απόψεις.

Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Education and Culture Executive Agency (EACEA). Neither the European Union nor EACEA can be held responsible for them.

Translate »
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial