Εκπαιδευτικές επισκέψεις

Επίσκεψη στο Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (Μ.Ι.Θ.Ε.) και στο Μουσείο Ζωολογίας

Μαθητές/-ήτριες της Α’ Λυκείου και εκπαιδευτικοί του σχολείου μας επισκέφθηκαν στις 15 Μαΐου 2023 το Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (Μ.Ι.Θ.Ε.) του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στην Πανεπιστημιούπολη. Εκεί παρακολούθησαν μια πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη σχετική με τη «Λήψη Αποφάσεων και τα Cognitive Bias» στο τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Επιστημών του ΕΚΠΑ.

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το τμήμα Βιολογίας του ΕΚΠΑ και το Μουσείο Ζωολογίας. Έμφαση δόθηκε στο χώρο των πειραμάτων με θαλάσσιους οργανισμούς, όπου παρουσιάστηκε η πειραματική μεθοδολογία η οποία εφαρμόζεται για τη μελέτη της μνήμης και της μάθησης των χταποδιών.

Ευχαριστούμε θερμά τους υπευθύνους του Μ.Ι.Θ.Ε. και του Βιολογικού για τη φιλοξενία τους και για τις εξαιρετικές διαλέξεις και ξεναγήσεις τους.

Επίσκεψη στη Βιβλιοθήκη της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Μαθητές/-ήτριες της Β’ Λυκείου και εκπαιδευτικοί του σχολείου μας επισκέφθηκαν στις 16 Μαΐου 2023 τη Βιβλιοθήκη της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και είδαν από κοντά το χώρο μελέτης επιστημόνων και φοιτητών. Ευχαριστούμε θερμά τους υπευθύνους της Βιβλιοθήκης για τη φιλοξενία τους στη Βιβλιοθήκη του ιστορικού πανεπιστημίου.

Επίσκεψη μαθητών/-ητριών στο ΙΙΒΕΑΑ

Μαθητές/-ήτριες της Γ’ Λυκείου και εκπαιδευτικοί του σχολείου μας επισκέφθηκαν στις 10 Φεβρουαρίου 2023 το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών και είδαν από κοντά το χώρο έρευνας κορυφαίων επιστημόνων. Ακολούθησε διαδραστικό παιχνίδι σχετικό με τους εναλλακτικούς τρόπους συνεργασίας των ατόμων με σκοπό την επίτευξη ενός κοινού στόχου, όπως η υλοποίηση ενός ομαδικού project στο χώρο εργασίας τους. Τέλος, πραγματοποιήθηκε βιωματική δράση στο αμφιθέατρο του ΙΒΕΑΑ με σκοπό την ενδυνάμωση των μαθητών ώστε να χαράξουν τη διαδρομή για την προσωπική και επαγγελματική τους ανάπτυξη. Η τελευταία δράση υλοποιήθηκε από τον εκπαιδευτικό οργανισμό Flow Athens. Ευχαριστούμε θερμά τους υπευθύνους του ΙΙΒΕΑΑ για τη μοναδική ευκαιρία που έδωσαν στους/στις μαθητές/-ήτριές μας να έρθουν σε επαφή με έναν κορυφαίο επιστημονικό οργανισμό.

Επίσκεψη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο για μαθητές/-ήτριες της Γ' λυκείου

Οι μαθητές/-ήτριες της Γ’ Λυκείου επισκέφθηκαν το Πάντειο Πανεπιστήμιο στις 18 Ιανουαρίου 2023. Ευχαριστούμε την πρύτανη, κυρία Χριστίνα Κουλούρη, για τη θερμή υποδοχή και την εξαιρετική τιμή που μας έκανε! Ευχαριστούμε θερμά την δρ. Δήμητρα Ιορδάνογλου που μας προβλημάτισε για θέματα ηγεσίας και συναισθηματικής νοημοσύνης με την εμπεριστατωμένη παρουσίασή της!

Δράσεις αλληλεγγύης των μαθητών μας

Την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου το τμήμα μας (Α4) επισκέφθηκε την κοινωνική κουζίνα “Ο άλλος άνθρωπος”. Όταν φτάσαμε, μετά από μια σύντομη ξενάγηση στο χώρο, οι αρμόδιοι μάς οδήγησαν στην κουζίνα, όπου προετοιμάσαμε και σερβίραμε πρωινό σε ανθρώπους που το είχαν μεγάλη ανάγκη. Αφού ολοκληρώσαμε τη διαδικασία, κάναμε ένα σύντομο διάλειμμα και έπειτα κόψαμε ψωμί ως συνοδευτικό για το μεσημεριανό γεύμα. Ταυτόχρονα, ορισμένα παιδιά έκοβαν και καθάριζαν κρεμμύδια και άλλα μοίραζαν γλυκά. Τέλος, καθαρίσαμε το χώρο και μας δόθηκαν μαρκαδόροι, ώστε να γράψουμε όμορφα μηνύματα και ευχές πάνω στα καπάκια των τάπερ του μεσημεριανού φαγητού. Συζητώντας, ύστερα, στην τάξη διαπιστώσαμε πως όλοι μας χαρήκαμε πολύ με αυτή την εθελοντική δράση και τη βοήθεια που προσφέραμε σε τόσους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Ακόμη, ευαισθητοποιηθήκαμε βλέποντας πόσοι άνθρωποι χρειάζονται τη βοήθειά μας και καταλάβαμε πόσο σημαντική είναι η προσφορά. Όλοι μας θαυμάσαμε την πρωτοβουλία των κοινωνικών δομών με σκοπό τη βοήθεια των ανθρώπων αφιλοκερδώς.

Επίσκεψη μαθητών/-ητριών και εκπαιδευτικών στο Μουσείο Ζωολογίας ΕΚΠΑ (25 Νοεμβρίου 2022)

Οι μαθητές/-ήτριες της Α’ τάξης του σχολείου μας, μαζί με 2 εκπαιδευτικούς φυσικών επιστημών, επισκέφτηκαν το Μουσείο Ζωολογίας του ΕΚΠΑ και εντυπωσιάστηκαν από τα μοναδικά εκθέματα. Ευχαριστούμε τους υπευθύνους του μουσείου για τη θαυμάσια ξενάγηση στο χώρο.

Επίσκεψη μαθητριών / μαθητών και εκπαιδευτικών στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης

Οι μαθήτριες και μαθητές της Γ’ τάξης Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών μαζί με 2 εκπαιδευτικούς  πραγματοποίησαν μια βιωματική εκπαιδευτική δραστηριότητα στον Ιερό Βράχο της Ακροπόλεως στις 9 Μαρτίου 2022 . Αξιοποιώντας την εκπαιδευτική εφαρμογή Actionbound “ανακάλυψαν” τα μυστικά της Ακρόπολης και απόλαυσαν το ασύγκριτο μεγαλείο των μνημείων της!

Για να αξιοποιήσετε κι εσείς την συνδυάσετε κι εσείς την εκπαιδευτική εφαρμογή Actionbound κατά την επίσκεψή σας στην Ακρόπολη πατήστε ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

Ηγεσία και συναισθηματική νοημοσύνη

28 μαθητές / -ήτριες της Γ΄ Λυκείου και 2 καθηγήτριες του σχολείου μας επισκέφθηκαν το τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022. Οι μαθητές ήταν προσκεκλημένοι της Επίκουρης Καθηγήτριας κυρίας Δήμητρας Ιορδάνογλου, η οποία τους διαφώτισε σε θέματα ηγεσίας και συναισθηματικής νοημοσύνης. Το θέμα της διάλεξης ήταν συναφές με το μάθημα της Αγγλικής Γλώσσας στο πλαίσιο του οποίου έγινε η διδακτική επίσκεψη. Οι μαθητές αφού προβληματίστηκαν για το ποιο είδος ηγέτη είναι το καταλληλότερο στο επαγγελματικό περιβάλλον, συνειδητοποίησαν την αξία της ενσυναίσθησης στο σύγχρονο κόσμο. Τέλος, ξεναγήθηκαν στη Βιβλιοθήκη του Παντείου από τον κ. Δημήτριο Ντούνα, μέλος του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού της Σχολής. Για να δείτε την παρουσίαση πατήστε στον τίτλο του άρθρου [pdf-embedder url="http://53lyk-athin.att.sch.gr/wp-content/uploads/2022/04/53o-ΓΕΛ-ΗΓΕΣΙΑ-ΔΗΜΗΤΡΑ-ΙΟΡΔΑΝΟΓΛΟΥ.pdf" title="53o ΓΕΛ- ΗΓΕΣΙΑ - ΔΗΜΗΤΡΑ ΙΟΡΔΑΝΟΓΛΟΥ"]

Translate »