Ωρολόγιο πρόγραμμα

Το εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα του 53ου Γενικού Λυκείου.

Ωράριο διδασκαλίας

Οι διδακτικές ώρες, το ωράριο και τα διαλείμματα.

Ώρες επικοινωνίας

Οι ώρες που μπορούν οι γονείς να επικοινωνούν με τους καθηγητές.

Ανακοινώσεις

Συμμετέχουμε στο Science Festival της Τεχνόπολης

17 Απριλίου 2024

Το σχολείο μας συμμετείχε στο Science Festival 2024. Μαθήτριες της Γ' Τάξης συμμετείχαν στην ομάδα καινοτομίας που δημιούργησε ο εκπαιδευτικός κ. Κανέλλος με μαθητές/-ήτριες του 26ου ΓΕΛ Αθηνών. Τα παιδιά παρουσίασαν μια εντυπωσιακή δημιουργία τους: ένα γιλέκο με ενσωματωμένο ψηφιακό βοηθό για συμπολίτες μας με προβλήματα όρασης. Συγχαρητήρια στους/στις μαθητές/-ήτριες του 26ου ΓΕΛ Αθηνών  και του σχολείου μας καθώς και στον κ. Κανέλλο για τη δημιουργία τους.

Εξεταστικό κέντρο για Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024 για τους μαθητές/-ήτριες με αναπηρία και άλλες εκπαιδευτικές ανάγκες

15 Απριλίου 2024

Εξεταστικό κέντρο για Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024 για τους μαθητές/-ήτριες με αναπηρία και άλλες εκπαιδευτικές ανάγκες πατήστε ΕΔΩ.

Τα ECO-SCHOOLS δημιουργούν ένα ψηφιακό βιβλίο με 53 Δράσεις ενάντια στην Κλιματική Κρίση

13 Απριλίου 2024

Δυο βραβευμένα με “Πράσινη Σημαία Οικολογικών Σχολείων” ECO-SCHOOLS συνεργάζονται στο πρόγραμμα Erasmus+: Οι μαθητές/-ήτριες του σχολείου μας και του γαλλικού σχολείου Centre Scolaire Saint Paul, Lille δημιούργησαν πρωτότυπο ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό με θέμα την προστασία του περιβάλλοντος και την προβολή καλών οικολογικών πρακτικών.

Ψηφιακό βιβλίο53 Δράσεις κατά της Κλιματικής Κρίσης Παρακολουθείστε τις δραστηριότητες των μαθητών του σχολείου μας στη σελίδα μας στο instagram:
και στο κανάλι μας στο YouTube  https://www.youtube.com/@53rdlyceumofathens4

Πρόγραμμα 3ήμερης εκδρομής Α’ Λυκείου στην Πορταριά-Βόλο

9 Απριλίου 2024

Για να δείτε το πρόγραμμα πατήστε ΕΔΩ.

Ωρολόγιο Πρόγραμμα 08 -12 Απριλίου 2024 για τις 3 τάξεις

6 Απριλίου 2024

Για να δείτε το ωρολόγιο πρόγραμμα Α' ΤΑΞΗΣ 08 - 12 Απριλίου 2024 πατήστε ΕΔΩ. Για να δείτε το ωρολόγιο πρόγραμμα Β' ΤΑΞΗΣ 08 - 12 Απριλίου 2024 πατήστε ΕΔΩ. Για να δείτε το ωρολόγιο πρόγραμμα Γ' ΤΑΞΗΣ 08 - 12 Απριλίου 2024 πατήστε ΕΔΩ.

Τα ECO-SCHOOLS σε Δράση Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης και προσφοράς για τους συμπολίτες μας

6 Απριλίου 2024

Την Πέμπτη 4 Απριλίου μαθητές/-ήτριες και εκπαιδευτικοί του ECO-σχολείου μας και οι μαθητές/-ήτριες και εκπαιδευτικοί του φιλοξενούμενου γαλλικού ECO-SCHOOL Centre Scolaire Saint Paul, Lille υλοποιήσαμε μια πρωτότυπη δράση ανταποδοτικής ανακύκλωσης. Τα παιδιά του σχολείου μας διοργάνωσαν διαγωνισμό ανακύκλωσης για όλο το σχολείο με μεγάλη επιτυχία. Τα πλαστικά που συγκεντρώθηκαν, ρίχτηκαν στον Κάδο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων και με το οικονομικό ποσό που δόθηκε ως ανταπόδοση τα παιδιά προφέρουν τρόφιμα σε συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη τη συνεισφορά μας! Παρακολουθείστε τις δραστηριότητες των μαθητών του σχολείου μας στη σελίδα μας στο instagram:

και στο κανάλι μας στο YouTube  https://www.youtube.com/@53rdlyceumofathens4

Πρόγραμμα προσομειώσεων Γ’ Λυκείου

5 Απριλίου 2024

Για το πρόγραμμα προσομειώσεων Γ΄Λυκείου πατήστε ΕΔΩ.

Τα ECO-SCHOOLS καθαρίζουν μια δημοφιλή παραλία της αθηναϊκής ριβιέρας!

3 Απριλίου 2024

Δύο βραβευμένα ECO-SCHOOLS και ο Δήμος Αλίμου συνεργάστηκαν για τον καθαρισμό της Παραλίας Β’ Αλιπέδου στον Άλιμο. Οι μαθητές/-ήτριες και εκπαιδευτικοί του 53ου ΓΕΛ Αθηνών και του γαλλικού σχολείου Centre Scolaire Saint Paul από τη Λιλ υλοποίησαν μια μοναδική συνεργασία περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ενεργού πολιτειότητας την Τετάρτη 3 Απριλίου 2024. Οι Έλληνες/-ίδες και οι Γάλλοι/-ίδες μαθητές/-ήτριες και εκπαιδευτικοί υλοποιούν περιβαλλοντικό πρόγραμμα Erasmus+ από την 1η ως την 6η Απριλίου συνεισφέροντας στην επίτευξη των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Ευχαριστούμε θερμά τις δημοτικές αρχές και υπηρεσίες του Δήμου Αλίμου για την εξαιρετική συνεργασία! Ευχαριστούμε πολύ τον περιβαλλοντικό οργανισμό MEdIES και, ιδίως, την υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων κ. Μαλωτίδη η οποία μας εκπαίδευσε στη μεθοδολογία της δράσης.

Παρακολουθείστε τις δραστηριότητες των μαθητών του σχολείου μας στη σελίδα μας στο instagram:
και στο κανάλι μας στο YouTube  https://www.youtube.com/@53rdlyceumofathens4
 

Υποδοχή Γαλλικού σχολείου Erasmus+

31 Μαρτίου 2024

Το σχολείο μας έχει την τιμή να υποδέχεται μαθητές/-ήτριες και εκπαιδευτικούς από το συνεργαζόμενο σχολείο Centre Scolaire Saint Paul της πόλης Λιλ, από 31 Μαρτίου ως 6 Απριλίου στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+. Τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί των δύο σχολείων θα υλοποιήσουν πολλές δράσεις με θέμα την περιβαλλοντική εκπαίδευση και τον πολιτισμό καθώς το γαλλικό σχολείο είναι επίσης ένα ECO-SCHOOL.

Παρακολουθείστε τις δραστηριότητες των μαθητών του σχολείου μας στη σελίδα μας στο instagram:

και στο κανάλι μας στο YouTube  https://www.youtube.com/@53rdlyceumofathens4

Βράβευση με την Πράσινη Σημαία Οικολογικών Σχολείων ECO-SCHOOLS

30 Μαρτίου 2024

Το σχολείο μας βραβεύτηκε για 2η φορά με την Πράσινη Σημαία Οικολογικών Σχολείων (ECO-SCHOOLS Green Flag Award) από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης. Τα ECO-SCHOOLS είναι το μεγαλύτερο δίκτυο σχολείων στον κόσμο, στο οποίο συμμετέχουν πάνω από 20 εκατομμύρια μαθητές και εκπαιδευτικοί! Ανταλλάσσουν καλές πρακτικές για την αειφορική εκπαίδευση και την επίτευξη των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Η μεγάλη αυτή διάκριση έρχεται ως επιβράβευση για τις καλές οικολογικές πρακτικές που εφαρμόζουν μαθητές/-ήτριες και εκπαιδευτικοί στο σχολείο μας εδώ και μια δεκαετία. Ευχαριστούμε την ΕΕΠΦ για την τιμή που μας έκανε να μας βραβεύσει για 2η φορά σε 4 χρόνια! Μπορείτε να δείτε το σχετικό δελτίο τύπου πατώντας ΕΔΩ. Περισσότερα για το Πρόγραμμα "Οικολογικά Σχολεία" πατώντας ΕΔΩ. Περισσότερα για το παγκόσμιο δίκτυο σχολείων FEE ECO-SCHOOLS πατώντας ΕΔΩ. Μπορείτε να δείτε τις οικολογικές δράσεις των μαθητών/-ητριών και εκπαιδευτικών μας στην ιστοσελίδα μας και στο blog της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του σχολείου μας.    

Παρακολουθείστε τις δραστηριότητες των μαθητών του σχολείου μας στη σελίδα μας στο instagram:

και στο κανάλι μας στο YouTube  https://www.youtube.com/@53rdlyceumofathens4

Πρόγραμμα εκδρομής στη Σύρο

29 Μαρτίου 2024

Για να δείτε το Πρόγραμμα εκδρομής στη Σύρο πατήστε ΕΔΩ.

Erasmus+ «Euro-paths to the past» mobility to Italy

28 Μαρτίου 2024

Την εβδομάδα 26 Φεβρουαρίου ως 6 Μαρτίου έξι μαθητές/-ήτριες και δύο εκπαιδευτικοί του σχολείου μας επισκέφτηκαν το σχολείο IIS «Margherita Hack» στο Μορλούπο της Ιταλίας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ KA122 «Euro-paths to the past». Οι Έλληνες/-ίδες και οι Ιταλίδες μαθητές/-ήτριες και εκπαιδευτικοί Erasmus+  υλοποίησαν πολλές  πολιτιστικές δράσεις, με θέμα την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά των δύο λαών. Συμμετείχαν σε εργαστήριο παραδοσιακής ιταλικής μαγειρικής, δίδαξαν οι μεν στους δε παραδοσιακούς ιταλικούς και ελληνικούς χορούς αντίστοιχα, γνώρισαν με βιωματικό τρόπο τις δυο γλώσσες, συζήτησαν για μύθους και θρύλους της Ιταλίας και της Ελλάδας και ήρθαν σε επαφή με τα παραδοσιακά επαγγέλματα που επιβιώνουν ως σήμερα στην κεντρική Ιταλία. Όλα αυτά αποτέλεσαν το υλικό για τις ομαδοσυνεργατικές ψηφιακές εργασίες των μαθητών/-ητριών. Τέλος, επισκέφτηκαν εμβληματικά τοπόσημα της Ρώμης όπως το Κολοσσαίο, τα Φόρουμ, το μνημείο Βιτόριο Εμμανουέλε, το Κολοσσαίο, τον Άγιο Πέτρο, την Πιάτσα ντι Σπάνια, τη Φοντάνα ντι Τρέβι και την Πιάτσα ντελ Πόπολο. Ευχαριστούμε τις οικογένειές φιλοξενίας, τις μαθήτριες, τις εκπαιδευτικούς και τον διευθυντή του IIS "Margherita Hack" για την υποδειγματική φιλοξενία τους.

Διδακτική επίσκεψη στο Μουσείο Ανατομίας και στο Μουσείο Γεωλογίας

26 Μαρτίου 2024

Οι μαθητές/-ήτριες της Α' τάξης του σχολείου μας επισκέφτηκαν το Μουσείο Ανατομίας και το Μουσείο Γεωλογίας του Ε.Κ.Π.Α. και εντυπωσιάστηκαν από τα εκθέματα αλλά και από το επιστημονικό έργο που παράγεται στο Πανεπιστήμιο.

Ομαδοσυνεργατική μάθηση με αφορμή τη “Δίκη του Θηραμένη“

22 Μαρτίου 2024

Οι μαθητές/-ήτριες του τμήματος Α3 υλοποίησαν ένα σενάριο διδασκαλίας με βάση το απόσπασμα της “Δίκης του Θηραμένη” για το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών Α’ Λυκείου. Το σενάριο 3 ωρών βασίστηκε στο σεμινάριο για την “Ομαδοσυνεργατική Διδασκαλία και Μάθηση” που υλοποιήθηκε από εκπαιδευτικό του σχολείου μας στο πλαίσιο πρόσφατης ενδοσχολικής επιμόρφωσης εκπαιδευτικών.

Οι μαθητές/-ήτριες συνεργάστηκαν σε ομάδες χρησιμοποιώντας το web 2.0 εκπαιδευτικό εργαλείο padlet και αντλώντας πολύτιμες πληροφορίες από την πρόσφατη επίσκεψή τους στην Αρχαία Αγορά των Αθηνών. Δείτε το Padlet Πατώντας το QR Code Κωδικός QR γι' αυτό το padlet  

Εορτασμός της 25ης Μαρτίου

22 Μαρτίου 2024

Με μεγάλη λαμπρότητα εορτάστηκε η 25η Μαρτίου στο σχολείο μας. Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν ιστορικές αφηγήσεις, θεατρικά δρώμενα και επίδειξη παραδοσιακών χωρών.

Ενημέρωση για την έκδοση προκήρυξης διαγωνισμού για την εισαγωγή υποψηφίων στις σχολές Αξιωματικών και Πυροσβεστών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας ακαδημαϊκού έτους 2024-2025.

12 Μαρτίου 2024

Σας γνωρίζουμε ότι αναρτήθηκε στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού Σώματος: www.fireservice.gr η προκήρυξη διαγωνισμού για την εισαγωγή φοιτητών/ριών στη Σχολή Αξιωματικών και σπουδαστών/ριών στη Σχολή Πυροσβεστών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, με το σύστημα των εξετάσεων σε πανελλαδικό επίπεδο, το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να ενημερωθούν από το διαδίκτυο σχετικά με τον τρόπο ηλεκτρονικής υποβολής της Αίτησης – Υπεύθυνης Δήλωσης, τα δικαιολογητικά και τις ημερομηνίες υποβολής τους, τις προκαταρκτικές εξετάσεις και εν γένει για όλες τις διαδικασίες που αφορούν την ανωτέρω προκήρυξη. Στην ως άνω ιστοσελίδα θα υπάρχει ενημέρωση σχετική με θέματα της προκήρυξης. Οι υποψήφιοι πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονικά την Αίτηση-Υπεύθυνη Δήλωση συμμετοχής στην ηλεκτρονική εφαρμογή που θα λειτουργήσει ειδικά για το Διαγωνισμό, στην ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού Σώματος, www.fireservice.gr, από την Τρίτη 19-03-2024 έως και την Τρίτη 26-03-2024. Μετά την ηλεκτρονική υποβολή της Αίτησης-Υπεύθυνης Δήλωσης, η υποβολή όλων των δικαιολογητικών, υποχρεωτικών (της παρ. 2 του ΚΕΦ.Γ΄ της προκήρυξης) και των κατά περίπτωση ειδικών κατηγοριών (της παρ. 3 του ΚΕΦ.Γ΄ της προκήρυξης), διεκπεραιώνεται αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά, με σάρωση (σε μορφή PDF) και αποστολή στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου dikaiol@psnet.gr από την Τετάρτη 20/03/2024 έως και την Πέμπτη 28/03/2024. Για περισσότερες πληροφορίες - διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν: 1) στο τηλέφωνο 213215 7895-7896-7897-7898 (Επιτροπές Διενέργειας & Παραλαβής) 2) στο e-mail Πληροφοριών: epdiag@psnet.gr 3) στο e-mail αποστολής δικαιολογητικών: dikaiol@psnet.gr (ισχύουν από την ημερομηνία έναρξης υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης έως και την ολοκλήρωση των ΠΚΕ). Δειτε την προκήρυξη αναλυτικά πατώντας ΕΔΩ.  

Επιλογή καλύτερης προσφοράς για εκπαιδευτική εκδρομή B’ Λυκείου στη Σύρο

12 Μαρτίου 2024

Πράξη 16η Στην Αθήνα και στο γραφείο του διευθυντή του 53ου ΓΕΛ Αθηνών, σήμερα 12 Μαρτίου 2024 ημέρα Τρίτη και ώρα 10.00 συνήλθε η επιτροπή επιλογής προσφοράς τουριστικού γραφείου που θα πραγματοποιήσει την εκπαιδευτική επίσκεψη στο πλαίσιο του αναλυτικού προγράμματος  της Β’ τάξης στη Σύρο, όπως ορίστηκε σύμφωνα με την πράξη 14/11-03-2024 του Διευθυντή του σχολείου. Κατατέθηκαν οι προσφορές ως ακολούθως:

  1. ILLUSION HOLIDAYS, 290 ΕΥΡΩ κατ’ άτομο για το ξενοδοχείο 4αστέρων DOLPHIN BAY HOTEL με 2 δωρεάν συμμετοχές.
  2. ROYALTI ESCAPES, 288 ΕΥΡΩ κατ’ άτομο για το ξενοδοχείο 4αστέρων DI MARE με 2 δωρεάν συμμετοχές.
  3. Zorpidis Travel Services, 288 ΕΥΡΩ κατ’ άτομο για το ξενοδοχείο 4αστέρων DOLPHIN BAY HOTEL με 4 δωρεάν συμμετοχές.
Μετά από αξιολόγηση των προσφορών και ενώ απορρίφθηκε λόγω ελλιπούς φακέλου ως προς τα κριτήρια προκήρυξης η προσφορά του τουριστικού πρακτορείου ROYALTI ESCAPES η επιτροπή επέλεξε  ομόφωνα την προφορά του τουριστικού πρακτορείου Zorpidis Travel Services 288 ΕΥΡΩ κατ’ άτομο για το ξενοδοχείο 4αστέρων DOLPHIN BAY HOTEL με προσφορά 4 δωρεάν μαθητικών συμμετοχών σύμφωνα με το πρόγραμμα του σχολείου. Για το λόγο αυτό συντάχθηκε η πράξη αυτή και υπογράφεται.

Επιλογή καλύτερης προσφοράς για εκπαιδευτική εκδρομή Α’ Λυκείου σε Βόλο-Πήλιο

12 Μαρτίου 2024

Πράξη 15η Στην Αθήνα και στο γραφείο του διευθυντή του 53ου ΓΕΛ Αθηνών, σήμερα 12 Μαρτίου 2024 ημέρα Τρίτη και ώρα 09.00 συνήλθε η επιτροπή επιλογής προσφοράς τουριστικού γραφείου που θα πραγματοποιήσει την εκπαιδευτική επίσκεψη στο πλαίσιο του αναλυτικού προγράμματος  της Α’ τάξης στο Βόλο-Πήλιο, όπως ορίστηκε σύμφωνα με την πράξη 13/11-03-2024 του Διευθυντή του σχολείου . Κατατέθηκαν οι προσφορές ως ακολούθως:

  1. Zeppelinn, 165ΕΥΡΩ κατ’ άτομο για το ξενοδοχείο Aegli, 145ΕΥΩΡΩ κατ’ άτομο για το ξενοδοχείο Park, 135ΕΥΡΩ κατ’ άτομο για το ξενοδοχείο NEFELI, 125ΕΥΡΩ κατ’ άτομο για το ξενοδοχείο ALEXANDROS, 120ΕΥΡΩ κατ’ άτομο για το ξενοδοχείο KALLONI. Προσφορά 3 δωρεάν συμμετοχών.
  2. Zorpidis Travel Services, 190 ΕΥΡΩ κατ’ άτομο για το ξενοδοχείο ΠΗΛΙΟΝ Resort και 215 ΕΥΡΩ κατ’ άτομο για το ξενοδοχείο MAGNES. Προσφορά 4 δωρεάν συμμετοχών.
  3. ILLUSION HOLIDAYS, 185 ΕΥΡΩ κατ’ άτομο για το ξενοδοχείο ΠΗΛΙΟΝ Resort και 215 ΕΥΡΩ κατ’ άτομο για το ξενοδοχείο MAGNES. Προσφορά 4 δωρεάν συμμετοχών.
  4. ROYALTI ESCAPES, 190 ΕΥΡΩ κατ’ άτομο για το ξενοδοχείο ΠΗΛΙΟΝ Resort. Προσφορά 3 δωρεάν συμμετοχών.
  5. CONNECTION, 159 ΕΥΡΩ κατ’ άτομο για το ξενοδοχείο MANTHOS, 179ΕΥΡΩ κατ’ άτομο για το ξενοδοχείο Aegli, 139ΕΥΡΩ κατ’ άτομο για το ξενοδοχείο ALEXANDROS, 129ΕΥΡΩ κατ’ άτομο για το ξενοδοχείο KALLONI. Προσφορά 2 δωρεάν συμμετοχών.
Μετά από αξιολόγηση των προσφορών και ενώ απορρίφθηκε λόγω ελλιπούς φακέλου ως προς τα κριτήρια προκήρυξης η προσφορά του τουριστικού πρακτορείου ROYALTI ESCAPES, η επιτροπή επέλεξε  ομόφωνα την προφορά του τουριστικού πρακτορείου ILLUSION HOLIDAYS 185 ΕΥΡΩ κατ’ άτομο για το ξενοδοχείο ΠΗΛΙΟΝ Resort με προσφορά 4 δωρεάν μαθητικών συμμετοχών. Για το λόγο αυτό συντάχθηκε η πράξη αυτή και υπογράφεται.  

Βιωματική δραστηριότητα στην Αρχαία Αγορά

6 Μαρτίου 2024

Ένα διαφορετικό μάθημα Αρχαίων Ελληνικών στις 6 Μαρτίου 2024! Οι μαθητές του Α3 διάβασαν το κείμενο του Ξενοφώντα στην Αρχαία Αγορά! Μεταφέρθηκαν νοερά στη δίκη του Θηραμένη και φαντάστηκαν τις τελευταίες στιγμές του στην αγορά πριν την καταδίκη του. Ακόμη, ανακάλυψαν τα σπουδαία μνημεία της Αγοράς αξιοποιώντας την εκπαιδευτική εφαρμογή Actionbound. Μπορείτε κι εσείς να ακολουθήσετε τη διαδρομή αυτή σκανάροντας το QR Code της φωτογραφίας στην εφαρμογή. Παρακολουθείστε τις δραστηριότητες των μαθητών του σχολείου μας στη σελίδα μας στο instagram:

και στο κανάλι μας στο YouTube  https://www.youtube.com/@53rdlyceumofathens4
   

Επίσκεψη στο Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού

27 Φεβρουαρίου 2024

Οι μαθητές/-ήτριες του Ομίλου Χορού του σχολείου μας έζησαν μια συγκινητική εμπειρία στο Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού "Φιλιώ Χαϊδεμένου". Η ξενάγηση στο μουσείο από την ειδική ξεναγό, ζωντάνεψε τις παραδόσεις και τις αναμνήσεις των Μικρασιατών προσφύγων και έκανε την επίσκεψη των παιδιών ένα μοναδικό βίωμα. Ευχαριστούμε τους/τις υπευθύνους του Μουσείου για τη φιλοξενία και την ξενάγηση.  

Translate »
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial